word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Variable Bit Rate (VBR)
Om een videosignaal op een dvd-schijf te kunnen zetten, moet het worden gedigitaliseerd. Dit proces noemen we encoding of codering.VBR maakt gebruik van variŰrende bit rates. Een hoge bitrate wordt gebruikt voor complexe beelden met veel beweging en wijzigingen in het beeld. Bij beelden met weinig beweging of veranderingen wordt automatisch een lagere bit rate gebruikt. Hierdoor reageert VBR op de veranderingen in het videobeeld en past deze methode de optimale bit rate toe voor een constant hoge kwaliteit.
Variable Gain Control
Deze functie tovert de voorversterker om in een regelversterker. Bij conventionele voorversterkers wordt het ingangssignaal met de volumeregelaar afgezwakt en aan een transistorschakeling met een vaste versterkingsfactor doorgegeven. De regelaar werkt als een sluis, die zich opent wanneer het volume wordt opgezet en het vermogen vrij spel heeft. Bij deze klassieke manier van regelen ontstaat een signaal-ruisverhouding van 102dB. Voor een CD dus ruim voldoende. Dvd-audio kan theoretisch echter een waarde van 144dB bereiken. Om deze waarde meer te benaderen werken de VGCA-versterkers autonoom.
Vario laden
Voor het bewaren van allerhande levensmiddelen zijn de lades in verschillende groottes. Bij enkele modellen kan je het versklimaat individueel instellen.
VarioColour
Instelling van de kleur van het display en nachtdesign in 16 trappen via DSC voor de optimale aanpassing van de autoradio aan de verlichting van het dashboard.
VarioControl
Bedieningselement bij telescopische dampkappen van Bosch, waarvan de plaats van inbouw zelf kan gekozen worden - bovenaan, zijdelings of vooraan.
VarioFlex
Vaatkorfsysteem waarbij delicate glazen en sierporselein stevig vast blijven staan en de machinevaat extra veilig wordt. Met neerklapbare bordenrekken voor grotere potten en pannen.
VarioFlex-Luxe
Nog een stapje verder dan de VarioFlex-manden. Porselein en glazen blijven absoluut veilig en stabiel in de vaatwasser staan. Flexibele rekken, talrijke verstelmogelijkheden en extra ruimte. Dubbele Duo-bestekkorven.
Variogrill
Bestaat in twee versies op de Bosch inbouwovens. De grote variogrill is ideaal om tegelijkertijd meerdere steaks, worstjes of scampi's te grillen op hetzelfde rooster. De kleine variogrill is aangewezen voor het grillen van kleine porties of om te gratineren.
varioPerfect
De wasautomaten, zowel bij Bosch als Siemens, combineren eigenlijk twee kenmerken: snel wassen wanneer dat nodig zou zijn of energiezuinig wassen voor alle andere wasbeurten. Waar op vroegere toestellen men het programma kort en het programma intensief afzonderlijk moest gaan kiezen, combineren de varioPerfect wasautomaten beiden. SpeedPerfect (tot 60% sneller) en EcoPerfect (tot 30% energiezuiniger) zijn nu selecteerbaar als optie en dit voor bijna alle wasprogramma's, met uitzondering van het extra snel 15-minuten-programma en handwas/wol. De wasresultaten blijven steeds gegarandeerd.
VarioRoom
Uitneembare glazen legplaten en vriesladen. Ideaal voor het invriezen van grote en volumineuze diepvriesproducten. Flexibele gebruiksmogelijkheden en meer ruimte.
VarioSpace
Met het nieuwe VarioSpace systeem maakt u in een handomdraai plaats voor zelfs de grootste kalkoen. Een lade en het daaronder liggende draagplateau kunnen worden weggenomen waardoor er een uitzonderlijk grote bewaarplaats ontstaat.
VCD
Video CD. Gebruikt de MPEG-1 datacompressie aan 1.15 Megabits per seconde, vergelijkbaar met gewone VHS-kwaliteit.
VCR
Video Cassette Recorder.
VEC
Virtual Environment Control. Uitgebreide mogelijkheid voor het instellen van surround effecten zoals Arena, Hall, Stadium etc.
Verdamper
De verdamper zorgt er voor dat het koelmiddel van vloeibare vorm overgaat in gas. Tijdens dit proces wordt warmte opgenomen uit de omgevingslucht.
Versterker
Een versterker versterkt een binnenkomend audiosignaal naar een dusdanig signaal wat meerdere luidsprekers kan aansturen. Maar de versterker kan ook nog meer dingen doen: het geluid corrigeren en de geluidssterkte en toonsterkte regelen. Een (geintegreerde) versterker bestaat uit twee delen: een voor (of regel-) versterker en een eind- (of kracht)versterker.
Verticaal ontkreuken
De stoom die onder constante druk naar buiten komt, biedt de mogelijkheid om kledingstukken verticaal te ontkreuken. Met andere woorden: u kan uw kledij even opfrissen net voor u uitgaat.
Verticale stoom
Een krachtige stoomstoot die verticaal wordt gebruikt. Nuttig voor het verwijderen van kreukels in bijvoorbeeld gordijnen.
Vervormingsfactor
Graad van vervorming die het aandeel harmonische boventonen aangeeft die niet in het oorspronkelijke signaal zitten. Vuistregel: bij een gelijk afgegeven vermogen zijn lage waarden doorgaans een teken van betere klankkwaliteit.
VES
Virtual Enhanced Surround zorgt voor Surround Sound zonder rear speakers. Een intelligent systeem genereert virtuele rear speakers en geeft u het gevoel van Surround Sound; zelfs in een kleine kamer.
VESA standaard
Dit is een standaardmaat voor de bevestiging van een monitor.
VGA
Video Graphics Array. Videosysteem voor de PC. Resolutie van 640 x 480 pixels bij 16 kleuren.
VHF
Afkorting voor Very High Frequency. Onderste frequentie van op de aarde uitgezonden tv-signalen.
VHS
Video Home System. Videoformaat ge´ntroduceerd door JVC.
Video D/A-omzetter
Een digitaal-naar-analoog omzetter (DAC of digital-to-analog converter) is een toestel of circuit (in bv. een dvd-speler) dat een digitaal signaal omzet in een analoog signaal. Bij video van een digitale bron zoals een computer moet dit gebeuren om de beelden weer te geven op een analoog scherm. Dat is een scherm zonder digitale aansluitingen als DVI of HDMI.
Video Equalizer
Drie voorkeuze video-instellingen en een extra variabele instelling voor het aanpassen van de video parameters naar uw persoonlijke smaak.
Video Fine Processor (VFP)
Verleent de gebruiker flexibele instellingsmogelijkheden om de kwaliteit van het beeld digitaal te regelen volgens de persoonlijke voorkeur. Zeven regelfuncties zijn door de gebruiker instelbaar: gammacurve, helderheid, contrast, verzadiging, tint, scherpte en Y-vertraging.
Video Mail
Mogelijkheid om een beeldboodschap te sturen (V-mail) i.p.v. een geschreven boodschap (e-mail).
Video on demand
Ook wel VOD. De mogelijkheid om beeldmateriaal (televisie, films) te bekijken op een zelf te bepalen tijdstip. Hiervoor heeft men een set-top box en een abonnement op een bepaalde dienst nodig.
Video-cd
CD met een opslagcapaciteit voor maximaal 74 minuten schermvullende, continu bewegende digitale videobeelden zoals films. De resolutie van het beeld is te vergelijken met VHS. Wordt soms afgekort tot VCD (of SVCD)
Virtual Dolby
Nieuwe weergavetechniek voor surround sound waardoor slechts twee frontluidsprekers een verrassend rijke en indrukwekkende surround sound kunnen voortbrengen.
Virtual Matrix 6.1
CreŰert een virtueel zesde kanaal via de speakers links- en rechtsachter.
Virtual Multi Dimension
Maakt diepte in het geluid door het geluidsveld te simuleren dat door meerdere speakers in een bioscoopzaal wordt verkregen. Screen Depth Matching zorgt ervoor dat het geluid rechtstreeks uit uw tv-scherm lijkt te komen.
Virtual Picture Stabiliser
Zorgt voor het behoud van de stabiliteit en uitlijning van de schermweergave.
Virtual Surround Back
Met Virtual Surround Back kun je je Home Cinema upgraden van 5.1-kanaals naar 6.1-kanaals surround zonder extra luidsprekers. Als je 6.1-kanaals surround (Dolby Digital EX of DTS ES) weergeeft wordt de informatie van het Surround achter kanaal weergegeven via de Surround links en rechts kanalen waardoor de geluidseffecten achter je worden geplaatst.
Virtueel geheugen
Een deel van de harde schijf wordt gebruikt als virtueel geheugen als het werkgeheugen (RAM) bezet is.
VISS
VHS Index Search System. Zoeksysteem voor video-opnamen. Viss-impulsen worden bij elke start van een opname op een videorecorder of camcorder automatisch op de videoband vastgelegd.
vitaFresh
Zone in de koelkast met een temperatuur rond de 0░C en een speciale luchtvochtigheid. Houdt levensmiddelen tot driemaal langer vers. Twee zones: vitaFrash-droog (vis en vlees) en vitaFresh-dauwfris (fruit en groenten).
Vlakbedscanner
Het te scannen document wordt op een glasplaat gelegd. Het scannen gebeurt vervolgens doordat de scankop over het document beweegt.
Vlakscharniertechniek
De meubeldeur wordt rechtstreeks op de toesteldeur gemonteerd of verbonden. Er zijn geen meubelscharnieren nodig. Daardoor wordt de openingshoek van de deur heel groot en is er de mogelijkheid om de deur automatisch te laten sluiten.
VNR
(Video Noise Reduction. Dankzij de ge´ntegreerde video-chroma (V/C) chip, kan Auto Digital VNR de beeldruis automatisch onderdrukken, afhankelijk van de signaalsterkte van elk kanaal. Zo worden de beelden en contouren duidelijker. Auto Digital VNR kan zowel automatisch als met de hand (max/min) worden ingesteld.
Voice memo
Met deze functie kan je telefoon dienst doen als een kleine dictafoon. Je kan dan een boodschap inspreken en deze later terug luisteren. Zoals uit de naam naar voren komt, is het enkel geschikt voor korte berichtjes.
Voice Over IP
Met deze standaard is het mogelijk te telefoneren via het internet. De spraak wordt omgezet in data, die dan verstuurd worden op basis van het IP (Internet Protocol).
Voice Zoom
Voice Zoom laat je toe om het commentator- en omgevingsgeluid op de tv harder of zachter te zetten, zonder het volledige tv-volume te moeten aanpassen. Ideaal voor sportwedstrijden.
Voicedialing
Bediening via spraak. Als de gebruiker op de gsm na een druk op de knop een naam noemt, wordt het bijhorende telefoonnummer gekozen.
Voorversterker
Een voorversterker ontvangt een audiosignaal en stuurt dit door naar een of meerdere eindversterkers. Een voor- of regelversterker heeft vaak meerdere functies. De belangrijkste zijn: volumeregeling en klankregeling.
VOR
Voice Operated Recording. De recorder begint op te nemen zodra stemmen worden waargenomen en stopt bij stiltes.
VOX
Voice Operated Transmitter. Energiebesparende techniek waarbij alleen tijdens het spreken de batterij wordt aangesproken voor het doorzenden van de informatie.
VPN
Virtual Private Network. Met behulp van deze techniek is het mogelijk om via internet bepaalde diensten en informatie voor de buitenwereld af te schermen. Deze zijn alleen toegankelijk via een speciale verbinding, waarbij een paswoord en gebruikersnaam moet worden ingegeven.
VPS
Video Programming System. Stelt een receiver of videorecorder in staat geprogrammeerde opnamen op het tijdstip van uitzending te starten en te stoppen.
VRAM
Video Ram. Grafisch geheugen die het beeld op het scherm ververst. Ondertussen schrijft de processor info naar de Video Ram.
VRF-systeem
Bij een VRF-systeem worden verschillende binnenunits aangesloten op ÚÚn buitenunit. Dit kan gepaard gaan met verschillende voordelen: elk lokaal is afzonderlijk te bedienen maar ook een centrale controle via een computer is mogelijk. Dit systeem is dan ook geschikt voor grotere projecten zoals kantoren, ziekenhuizen, musea, ...
Vriestablet
Voor het bewaren van vruchten, bessen en kruiden. Dit verhindert het aan elkaar vriezen, behoudt de vorm en vergemakkelijkt later het verdelen.
Vulopening
De grootte van de deuropening van een wasmachine of droogkast. Hoe groter deze opening, hoe makkelijker grote stukken wasgoed de machine in kunnen.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9