word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
T-V Link
Deze functie maakt het aansluiten van een videorecorder op een tv bijzonder gemakkelijk. Zo worden de tv-zenders automatisch naar de videorecorder in dezelfde volgorde gekopieerd.
T9
Tekstinvoerhulp die het schrijven van sms-berichten of andere teksten met behulp van de toetsen aanzienlijk vereenvoudigt. Een geÔntegreerd woordenboek herkent meestal al van tevoren welk woord de gebruiker wil schrijven. Dit maakt het typen een stuk comfortabeler.
TA
Traffic Announcement
TA-KEH II condensatoren met bamboemateriaal
De filtercondensator egaliseert de gelijkgerichte voedingsspanning en levert zo een zuivere gelijkstroom voor de versterkertrappen. In bijna alle versterkers van Technics wordt Ta-KEH bamboe als natuurlijk isolatiemateriaal voor condensatoren gebruikt. Dit zorgt voor een optimale ionenstroom. Bij de nieuwe TA-KEH II condensatoren wordt een koperdraad spiraalvormig om de buitenkant van de aluminium behuizing gewikkeld. Daardoor was het mogelijk om de frequentiekarakteristiek in de hoogste bereiken nog te verbeteren. (Bron: Technics)
TangentiŽle ventilatie
Tijdens het kookproces wordt er koude lucht opgezogen die zich vermengt met de warme ovenlucht en zo voor de nodige afkoeling zorgt, zonder beÔnvloeding van de bakprestaties.
Tape Manager
Revolutionair systeem dat een verzamellijst aanlegt van maximaal 210 videorecorderopnamen. Zoeken naar uw opnamen of lege bandruimte kost nu niet meer moeite dan op uw beeldscherm een opsomming te doorlopen waarbij het zelfs niet nodig is een band in de videorecorder te plaatsen.
TCO 92 VESA/NUTEK
Hoogste norm voor energieverbruik in monitoren en andere componenten.
TCO 95
Uitbreiding op de TCO 92-standaard met een aantal milieutechnische en ergonomische voorschriften.
TCP
Transmission Control Protocol. Een basisprotocol van het wereldwijde internet.
TCT
Total Closeness Technology.
TDMA
Time Division Multiple Access. Een digitaal netwerk voor mobiele telefonie dat in gebruik is in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Nieuw-Zeeland en bepaalde delen van Rusland en AziŽ.
Telematica
Combinatie van tele-communicatie en informatica, die de verkeersstroom in het bestaande wegennet zo goed mogelijk begeleidt. Dienstverleners bieden verschillende servicemogelijkheden om de individuele routekeuze en tijdplanning te optimaliseren. (Bron: Blaupunkt)
Telescopische buis
In de hoogte verstelbare buis van de stofzuiger. Handig om op te bergen.
Telescopische dampkap
Type dampkap die in een bovenkast wordt geplaatst en waarbij het dampscherm kan uitgetrokken worden. Ruimtebesparend en mooi ogend.
Telescopische geleiderails
Praktische geleiderails in ovens.
Telescopische ovenwagen
Deur van oven schuift open ipv klappen.
Teppanyaki
Door gebruik te maken van van keukengerei en apparaten uit de hamburgerrestaurants, ontwikkelden Japanners in de Verenigde Staten de relatief moderne bereidingswijze teppanyaki: een ijzeren plaat (teppan) dat men dikwijls in het midden van een tafel plaatst om vlees/vis/groenten te bakken (yak i). Dit is een relatief gezonde manier van koken, maar is in Japan zelf minder ingeburgerd dan in Europa of Amerika.
THD
Total Harmonic Distortion. De som van alle vervormingen (bron: Samsung)
Thermasignal
Optimale temperatuurindicator om het bakken te starten.
Thermo-grill
Automatisch afwisselende werking van de grote grill en de Circotherm-ventilator. Het gerecht hoeft niet te worden gekeerd. Er is ook minder opspattend vet of jus.
Thermokoppel
Indien de vlam van een kookzone op gas of een gasoven dooft, wordt de gastoevoer onmiddellijk stopgezet door thermo-elektronische detectoren.
THX Certified Display
Deze certificatie van high definition (HD) displays bevestigt dat het scherm of de projector de scherpste beelden met de fijnste details kan weergeven. Het THX Certified Display Program omvat een aantal criteria voor home cinema producten zoals de luminantie, kleurbereik, kleuren, grijsschaal, contrast, enz. om een uitstekend beeld te verzekeren.
THX Surround EX
Een formaat dat bijkomende linker en rechter surround Back-kanalen heeft op basis van de Dolby Digital 5.1-kanalen. Dit versterkt het dieptegevoel, zorgt voor een gevoel van gelijkmatige beweging en verbetert de definitie van geluidseffecten.
Tilt Servo
Compenseert oneffenheden op het disc-oppervlak en garandeert een zeer nauwkeurige aflezing.
TIM
Traffic Information Memory. TIM ¬ģ Door Blaupunkt ontwikkeld digitaal geheugen dat tot 4 verkeersberichten met een totale duur van 4 minuten kan opslaan. Het TIM ¬ģ -geheugen wordt voortdurend geactualiseerd en functioneert ook bij uitgeschakelde radio tijdens een vrij te kiezen periode. Het oproepen van de opgeslagen berichten geschiedt met behulp van de blauwe TIM ¬ģ -toets waarbij het eerste verkeers-bericht eerst afgespeeld wordt. (Bron: Blaupunkt)
Time Base Corrector
Signalen van analoge videodecks of van televisiezenders met zwakke ontvangst bevatten vaak schommelingen in de tijdas, ook wel "jitter" genoemd. Jitter kan korte horizontale flikkeringen of trillingen van het beeld veroorzaken. Omdat deze jitter ook wordt opgenomen bij het coderen naar MPEG, worden heel wat bits verkwist bij het coderen. TBC compenseert deze jitter en elimineert ongewenste trillingen voor een stabieler beeld. Door een stabieler signaal te coderen, verloopt het proces effici√ęnter en is de beeldkwaliteit hoger.
Time download
Geeft door het binnenhalen van vps-informatie altijd de juiste tijd aan. Bij videorecorders met pdc en teletekst wordt ook de datum automatisch binnengehaald.
TimeBeam
projecteert de resterende looptijd op de vloer. Voor een optimale leesbaarheid kan de kleur van de lichtbundel worden aangepast aan het type vloer.
TINT
De kleurtemperatuur is bij sommige televisies instelbaar afhankelijk van jouw keuze of het licht in de kamer. COOL zorgt voor een indrukwekkend beeld met hoger contrast, WARM is perfect voor films, en NORMAL is ideaal voor normale PAL beelden.
Tint control
Mogelijkheid om de kleurbalans van een tv-beeld naar eigen smaak te wijzigen van koel naar warm.
Tipmassa
Effectieve massa van de naaldpunt. Hoe lager, hoe beter de weergave van de hoogste tonen. Een waarde van rond 1 mg is uitstekend. (bron: Hifi.nl)
TMC
Traffic Message Channel. Digitaal datakanaal met verkeersinfo die voortdurend geactualiseerd wordt. Voor TMC-ontvangers is een selectie van de gegevensstroom inzake rijrichting, gebied of soort rijweg mogelijk. Met ťťn druk op de toets staat de meest actuele en op maat gesneden verkeersinformatie zodoende altijd te uwer beschikking.
TMC-Drive Card
Een gegevensdrager waarop de zogeheten locaties (bv. snelwegen, kruisingen en afritten) van elk land zijn gememoriseerd, evenals de code voor de taal waarin men de verkeersinfo wil horen. In de toekomst wordt het daardoor mogelijk, verkeersberichten in het buitenland in de eigen taal te horen. (Bron: Blaupunkt)
Toerental
Het toerental is het aantal omwentelingen per minuut dat de trommel van de wasmachine maakt tijdens het centrifugeren. Dat is het proces waar het water uit de kledij wordt verwijderd. Hoe hoger het toerental, hoe droger het wasgoed uit de machine komt. Een wasmachine met 1600 toeren per minuut zorgt dus voor een drogere was dan een van 1400 toeren per minuut.
TOM
Turn-On-Message, tekst van maximaal 48 tekens die op de bij de vakhandel verkrijgbare extra Keycard kan opgeslagen worden en altijd op het display afgebeeld wordt wanneer het toestel ingeschakeld wordt. (Bron: Blaupunkt)
Toner
Soort inkt voor kopieermachines en laserprinters. Eigenlijk is het een soort poeder, dat door een elektrostatische lading op het papier komt te staan.
TOP
Table Of Pages. Teletekstdienst die verschillende rubrieken onder in het beeldscherm met de kleuren rood, geel, groen en blauw weergeeft. De rubrieken en de kleuren worden door de uitzender bepaald.
Top-Control
De digitale bedieningselementen zijn aan de buitenkant van de koelkasten of diepvriezers aangebracht, en dit op zichthoogte.
Top-Control verklikkerlampjes
Overzichtelijke info- en bedieningszone is vooraan in de vitrokeramiek geÔntegreerd. Het display meldt de gekozen vermogensstand, de restwarmte of de ingestelde kooktijd.
Toslink
Optische kabel om digitale audio optisch te verzenden.
Total No Frost
Het Total No Frost systeem van Bauknecht: nooit meer ontdooien. Voordelen voor de diepvriezer: geen ijsafzetting, ontdooien behoort tot het verleden, sneller invriezen, voedselpakjes kleven niet meer aan elkaar. Voordelen voor de koelkast: de koude circuleert constant in de koelruimte. De ingestelde temperatuur is betrouwbaar en gelijkmatig. Bij het openen van de deur wordt de initiŽle temperatuur sneller terug bereikt. Overdracht van smaken en geuren is uitgesloten.
Touch screen
Bij een aanraakscherm of touch screen kan je met de vinger of een speciale pen (stylus genoemd) een handeling op de monitor uitvoeren. Er komt dus geen toetsenbord of muis bij kijken.
Tower
Deze term gebruikt men als je computerkast rechtop staat. Er zijn verschillende groottes: mini-, midi- en maxi-tower.
TP
Traffic Program.
TPM (Track Program Memory)
Elektronisch geheugen voor het programmeren van de leesvolgorde van CD's. In CD-tuners kunnen 30 CD's met elk maximaal 20 nummers opgeslagen worden, in verbinding met een CD-wisselaar wordt dit 99 CD's met elk maximaal 20 nummers.
Trackball
Bij een trackball beweeg je met je vingers het balletje. Dit in tegenstelling tot de muis, waar het balletje beweegt door met de muis te glijden.
Traditionele friteuse
Toen men vroeger iets in olie wenste te frituren, dan gebruikte men hiervoor een oude casserole die men op het vuur zette. Later werd dit de elektrische friteuse, waarbij het verwarmingselement zich onder de pan/kuip bevond.
Transmission control
Waarschuwt u bij babyfoons bij verzwakking van de communicatie tussen de babyset en de ouderset.
Transportrollen
Aan de achterzijde bevinden zich twee wieltjes welke in combinatie met de transportgrepen de kast eenvoudig laten verplaatsen (Bron: Liebherr).
Trapezium-effect
De afbeelding aan de bovenkant is veel breder dan de onderkant. Dit komt omdat de afstand tot de bovenkant van de afbeelding op het scherm veel groter is dan die tot de onderkant. Keystone correctie lost dit probleem op.
Travelstore
Automatische zoekloop die met ťťn druk op een toets telkens op de 6 sterkste zenders van een ontvangstgebied afstemt en deze op een eigen geheugen-niveau vastlegt.
Tray loading
Term voor optische drives (CD-ROM, DVD, ...) met een uitschuifbare lade waar je de schijfjes inlegt. Een moderne variant is de slot loading.
Tri Band
Een tri band-GSM ondersteunt naast het 900- en 1800-type netwerk (zoals in Belgi√ę) ook nog netwerken van 1900MHz. Je mobiele telefoon kan dan overal ter wereld gebruikt worden.
Triaxiale luidspreker
3-wegs-luidspreker waarbij de middelhoge tonen in het centrum van de lage tonen op ťťn as gemonteerd zijn en de hoge tonen op een as ernaast.
Trilogic Plus
Een speciale functie van Sony televisies met een ge√Įntegreerde videocassetterecorder. Optimaliseert het weergeven en opnemen van videobanden door het signaal te meten en automatisch de ruisonderdrukking en het frequentiebereik aan te passen. Dit zorgt niet alleen voor een helderder en scherper beeld met duidelijke kleuren, maar verlengt tevens de levensduur van de band. (Bron: Sony)
Triluminos
Het allereerste 1-led systeem met achtergrondverlichting. Voor het eerst wordt deze technologie geÔntegreerd in een lcd-tv en zorgt deze voor een ongeziene kleurweergave.
Trommelinhoud
De trommelinhoud is een aanduiding voor de hoeveelheid wasgoed die je maximaal in ťťn beurt kan wassen of drogen.
TruMotion 200 Hz
De TruMotion 200 Hz-technologie zorgt voor uitzonderlijk natuurlijke beelden met levende kleuren en razendsnelle reactietijden. Daarnaast vermindert het de beeldverwerking aanzienlijk, waardoor de tvís minder stroom verbruiken.
TruSurround XT
Levert een dynamisch meerkanaalsgeluid op via niet meer dan twee luidsprekers. Het omvat drie SRS-technologieŽn: de originele TruSurround, Dialog Clarity en TruBass.
Tuner
Ontvangstcomponent van bijvoorbeeld een autoradio.
Turbo Drive
Philips norm voor videorecorders van zeer hoge kwaliteit gebaseerd op lasertechnologie. Onderdeel van Turbo Drive is het snelste recorderloopwerk ter wereld met de mogelijkheid een 3-uurs videoband in slechts 90 seconden vooruit of terug te spoelen.
Turbo Frostmatic
Nog sneller op de juiste minimumtemperatuur. Bij de diepvriezers met een "no-frost"-stand wordt bij deze stand de snelvriescyclus nog versneld. De ingebouwde ventilator loopt met een verhoogd toerental, zodat de koude lucht nog sneller in het vriesvak wordt verdeeld.
Turbo SF System
Door FRITEL gepatenteerd systeem dat een revolutionaire wending heeft gegeven aan het Koude Zone principe. Dit systeem heeft drie voordelen: 1) SNELLER: 50% SNELLER De dynamische vormgeving van het TURBO SF verwarmingselement zorgt voor een betere warmteverdeling in de olie. Daardoor wordt het bakproces tot 50% sneller met hetzelfde vermogen. 2) GEZONDER: MINDER VETOPNAME Gezien het bakproces veel sneller verloopt schroeien de frietjes sneller dicht, zodat deze geen kans meer krijgen om frituurvet of frituurolie op te slorpen. 3) VEILIGER: GEEN GEVAARLIJKE SPATTEN MEER Frietjes bevatten veel water en aangezien het soortelijk gewicht van water zwaarder is dan dat van olie zakt het bij een "Koude Zone" friteuse naar de bodem van de kuip. Daar wordt het water door opwarming omgezet in waterdamp die tot 80 maal in volume toeneemt en luchtbellen vormt. Deze luchtbellen stijgen vervolgens en moeten ontsnappen wat dan leidt tot gevaarlijke spatten. Het Revolutionaire Systeem "TURBO SF" neutraliseert dit fenomeen volledig. 4) EXTRA: SPECIALE SMELTSTAND VOOR HET SMELTEN VAN FRITUURVET Dankzij de TURBO SF techniek wordt het mogelijk het frituurvet te smelten, iets wat tot op heden in een friteuse met Koude Zone zeer problematisch was. Om het frituurvet te smelten moet de thermostaat worden ingesteld op de smeltstand. (Bron: FRITEL van RATINGEN).
Turbo-Universal borstel
Met dit borsteltype is er een betere stofopname en worden ook haren en hardnekkig vuil nog makkelijker vanop het tapijt verwijderd. De roterende borstels richten platgelopen haartjes weer mooi op (Bron: Siemens).
Turboborstels
Speciale borstels voor het reinigen van hoogpolige tapijten en het verwijderen van haren van huisdieren. Werkt zoals een gewone zuigmond maar een draaiende rolborstel maakt het vuil extra los. Sommige turboborstels beschikken over een eigen motor en kunnen zo tapijten nog krachtiger behandelen.
Turbosoft
Roterende turboborstel voor het intensief schoonmaken van tapijten.
TV-out
Connector op een grafische kaart waarop je via een speciaal kabeltje een gewoon televisietoestel kunt aansluiten. (bron: Netwerk)
TV-schakelklok
Hiermee kan een tv-toestel zichzelf dagelijks op een tijdstip naar keus in- en uitschakelen.
TV-tijdschakelaar
Programmeerbare klok die de tv dagelijks op een zelf gekozen tijdstip in- en uitschakelt.
Tweekringsgrill
Voor het grillen van plat voedsel in grotere hoeveelheden. Om brood te roosteren.
Tweekringszone
Een vitrokeramisch kookgebied met twee zones. Deze kan worden gebruikt voor grotere pannen. Of u activeert alleen het middengebied voor kleinere pannen. Gemak en zuinigheid gaan hier samen.
Tweeter
Een luidspreker die uitsluitend geschikt is voor het weergeven van hoge tonen.
Tweewegsysteem
Een komplete luidsprekerbox met een speaker voor de hoge en een voor de lage tonen en een scheidingsfilter.
Twin Cooling
Gebruikt voor toestellen, meer bepaald side-by-sides, die functioneren volgens twee apart werkende koudecircuits, waardoor de temperaturen van de koelzone en diepvrieszone onafhankelijk van elkaar geregeld worden. Er is dus geen luchtcirculatie meer tussen het diepvriesvak en het koelgedeelte. Wat de eventuele overdracht van geurtjes en vochtigheid tussen de beide ruimtes elimineert.
Twin Hyper Power-Drive Subwoofers
De subwoofer wordt aangestuurd door een aparte eindversterker voor een lage vervorming (Bron: JVC).
TwinCeiver
Verdere ontwikkeling van de DigiCeiver met twee ontvangers op ťťn chip: dubbele tuner.
Twist
De gemagnetiseerde bedieningstoetsen van de kookplaat bevinden zich naast de digitale aanduiding op de vitrokeramische kookplaat. Sensoren in de kookplaat registreren de draaibewegingen van de knoppen en activeren de gewenste instellingen. De knop kan worden weggenomen waarna de kookzone automatisch wordt gedesactiveerd (Bron: Neff).
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9