word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
R-Core transformator
De transformator met ronde kern heeft een optimale ronde vorm om een ongehinderde stroomvloei mogelijk te maken. De gelijkmatige stroomdichtheid die daardoor ontstaat, voorkomt storingen. En door een betere afscherming van het elektromagnetische strooiveld voorkomt men ook beperkingen op het rendement.
R-II
Standaard voor de maximaal toegelaten niveaus van elektromagnetische straling uitgezonden door monitoren.
R410A
Koelmiddel dat bij een aircosysteem wordt gebruikt. Het ozonafbrekend potentieel is 0.
Rackmatic
De bovenste korf kan in beladen toestand in de hoogte versteld worden met een enkele handgreep. Zo kunnen ook hoge kookpotten in de onderste korf of langstelige glazen in de bovenste korf geplaatst worden. De bovenste korf kan ook volledig verwijderd worden.
Radio Monitor (RM)
Tijdens het omspoelen van compactcassetten wordt de radio ingeschakeld. Van toepassing bij alle Blaupunkt cassettetoestellen.
RadioPhone
Car-audiosysteem en mobiele telefoon (incl. handen-vrij systeem) in één enkel toestel.
RAM
Random Access Memory. Het virtuele geheugen van de computer of een handheld die gegevens voor toepassingen bewaard.
RAMDAC
RAMDAC vertaalt het digitale signaal van de videokaart in een analoog signaal dat nodig is om beeld te krijgen. Een hoge RAMDAC is van belang als er met hoge resoluties wordt gewerkt op de monitor.
Rapid Defrost
Met de functie Rapid Defrost kunt u razendsnel vlees, gevogelte, vis, groenten en brood ontdooien. Selecteer de juiste voedselcategorie en het nettogewicht om automatisch uw diepgevroren levensmiddelen 7 maal sneller en gelijkmatiger te ontdooien. Een pond gehakt bijvoorbeeld ontdooit u met Rapid Defrost in slechts 2 minuten. Laat het ontdooide product echter nog even rusten voordat u het gebruikt voor de bereiding.
Rapid Start
Schakel de functie Rapid Start in en de microgolfoven doet automatisch zijn werk op het hoogste vermogen met een bereidingstijd van 30 seconden. Deze functie is ideaal voor het snel opwarmen van voedsel met een hoog watergehalte zoals soep, koffie of thee. Druk de toets nogmaals in en de tijd wordt met 30 seconden verlengd. U kunt de kooktijd ook verlengen of verkorten nadat de functie is gestart.
Razz-tonen
Een technologie waarmee je korte geluidsfragmenten kan toevoegen tijdens een gesprek, via de toetsen van je gsm. Je kan de geluidsbites ook meesturen met uitgaande berichten, en toevoegen aan voicemails of fotoberichten. Deze leuke entertainment-tool kan verschillende genres bestrijken zoals sport en politieke satire, feest- en verjaardagen tot humor.
RC-techniek
Met de verdere ontwikkeling van de SC- naar de RC-technologie (Room Compensation) is Canton geslaagd in een voorbeeldige klankregeling van de frequentiegang. De klank wordt dus aangepast aan de speciale karakteristiek van de kamer.
RCA pre-out
Het standaard aansluitsysteem voor head units, versterkers en equalizers (Bron: Pioneer).
RDS
Radio Data System. Systeem dat digitale informatie toevoegt aan het FM-signaal van een radiozender. Hiermee kan een RDS-tuner ondermeer stationsnamen en het programmatype identificeren, afstemmen op het nieuws en verkeersinformatie en de tijdaanwijzing gelijk zetten.
RDS
RDS (Radio Data System) is een service van de omroepen waarbij er naast de gebruikelijke muziek- en praatprogramma's extra informatie uitgezonden wordt onder de vorm van gecodeerde digitale signalen. Op dit ogenblik worden de volgende RDS-diensten aangeboden: AF (Alternatieve Frequentie): de autoradio kiest automatisch de best ontvangbare frequentie van het beluisterde programma. EON: Ingeval van een mededeling (TA) wordt er automatisch van een niet-verkeerszender naar de overeenkomstige verkeerszender overgeschakeld (van Donna naar STUBRU b.v.). Music/speech (M/S): talrijke radiozenders maken een onderscheid tussen muziek- en praat-programma's. Voor praatprogramma's kan er (via DSC) een afzonderlijke geluids-regeling (verlaging van de lage en hoge tonen) gebeuren. PI-code: dankzij de PI-code kan de autoradio de ontvangen radiozender identificeren. PS (Program Service): hiermee kan de naam van de radiozender afgebeeld worden. PTY (Program Type): functie, door steeds meer radiozenders aangeboden, waarbij de autoradio gericht kan zoeken naar radiozenders met een vooraf te kiezen programma-inhoud (b.v. nieuws, rock, pop, sport, enz.). RT (radiotekst): extra informatie van de zender via het uitgezonden programma (bv. titel van de uitzending, naam van de musicus, enz..). TP (Traffic Programm)/ TA (Traffic Announcement): TP geeft weer of een zender verkeers-informatie doorgeeft.TA geeft de verkeers-meldingen in een vooraf ingestelde geluidssterkte door, ook wanneer andere bronnen (CD, changer, AUX) beluisterd worden of wanneer de autoradio via Mute stilgeschakeld werd.
RDS CurrentTime
Functie in RDS-tuners die de tijdaanwijzing continu gelijk zet en de klok overschakelt op zomer- en wintertijd.
RDS EON
RDS Enhanced Other Networks.Automatische detectie van verkeersinformatie, ook als het afgestemde station zelf geen RDS- verkeersinformatie uitzendt.
RDS PTY
RDS Programme Type. Mogelijkheid van het ROS-systeem om het programmatype (o.a. nieuws, actualiteiten, sport) weer te geven op het display van de tuner.
ReaID-technologie
Een technologie die gebruikt wordt voor 3D-beelden, in cinema of in de woonkamer. De stereoscopische RealD-technologie werkt als volgt. Er wordt een volledig beeld geprojecteerd op één oog en een donker beeld op het andere oog. Vervolgens worden deze beelden supersnel afgewisseld voor elk oog, aan een snelheid van maar liefst 144 maal per seconde. Elk oog ziet een licht gewijzigd beeld en onze hersenen combineren deze tot één beeld zodat diepte en afstand, en dus het 3D-effect, ontstaat.
Real Flat beeldbuis
Type televisiebeeldbuis met een volledig vlak beeldscherm.
Real Flat Blackline-S
Door het volledig vlakke beeldscherm treedt geen enkele vervorming van de beelden op. Een Invar-masker geeft de kleuren realistisch en puur weer en nieuw ontwikkelde luminoforen bieden een zeer goede helderheid.
Real Mach System
Baanbrekende driver-technologie van Panasonic die zorgt voor een hoog contrast, vele nuances en een opvallnde diepte. Aan de grondslag van deze beeldkwakiteit ligt de doorgedreven synergie tussen het plasma displaypaneel en het besturingspaneel.
Real-time teller
Bandteller bij videorecorders die de verstreken of resterende opname- of weergavetijd van een band in uren en minuten aangeeft.
Receiver
Een receiver is een combinatie van een (geintegreerde) versterker en een tuner. Een receiver wordt ook wel een tuner-versterker genoemd.
Rechtstreekse aanvoer van verse lucht
Wist je dat je jouw kachel of haard rechtstreeks lucht van buitenaf kan laten nemen? Zo haal je dan geen zuurstof of opgewarmde lucht meer uit de (woon)kamer, maar wel van ergens anders. Ideaal voor huizen met een ventilatiesysteem of laag-energiewoningen met goede isolatie. Je kan zelf kiezen vanuit welke plaats de verse aanvoerlucht genomen wordt. Dit kan rechtstreekse buitenlucht zijn, maar evengoed lucht vanuit een kelder of berging. Met deze externe luchttoevoer voeren we continu de benodigde lucht van buiten aan en wordt het delicate evenwicht van beluchting en ventilatie niet verstoord. De externe verbrandingslucht gaat na opwarming meteen naar de verbrandingskamer. Een schone, en veilige verbranding tot gevolg.
Recirculatiedampkap
Een recirculatiedampkap brengt gefilterde kookdampen terug in de ruimte, uiteraard nadat de vetfilter de vetdeeltjes, en de koolfilter de geurtjes uit de kookdamp heeft gehaald. De installatie van een dergelijke dampkap wordt toegepast bij woningen waarbij de luchtafvoer niet naar buiten kan worden geleid, zoals bij appartementen in gebouwen met een centrale ventilatie. Dit soort dampkappen is ook bijzonder geschikt voor passieve huizen of ecologische huizen, omdat er geen warme lucht aan de woning wordt onttrokken, maar gefilterd teruggeblazen wordt in de woonruimte
Recirculatiemodus
Je hebt bij deze dampkamp geen afvoer naar buiten nodig. De dampkap zuigt de kookdamp op, filtert deze via de koolstoffilter en blaast schone lucht de keuken in.
RED DOT
Sinds 1955 is er jaarlijks een Red Dot Product/Design/Communication Award. De red dot is voor een product of idee, een internationaal herkende kwaliteitsstempel.
Reflectorlamp
Een gloeilamp die binnenin een zilverkleurige laag bevat. Deze reflecterende laag bundelt en richt het licht beter.
Refresh rate
Verticale schrijffrequentie in Hz bij beeldschermen. Het aantal volledige, niet-geïnterlinieerde beelden dat een beeldscherm per seconde kan weergeven.
Regenereerzout
Kalk doet een afwasmachine en afwasmiddel minder goed werken. Het zorgt ook voor witte sporen op de vaat. Hoe groter de waterhardheid, hoe meer kalk in het water. Met regenereerzout kan je het water ontharden. De zouttoevoer van de vaatwasser kan je instellen op de waterhardheid van de regio waar je woont. All-in-one tabs bevatten al regenereerzout zodat je geen extra zout meer moet toevoegen, tenzij het water uitzonderlijk hard is in jouw regio.
Release Panel (RP)
Diefstalbeveiligingssysteem waarbij het toestelfront van de autoradio of een deel ervan kan worden meegenomen als men uit de wagen stapt. Zonder RP werkt de radio niet. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een elektronisch RP (Display en toetsen-elektronica worden meegenomen) en het veel goedkopere mechanische RP, waarbij enkel de kunststoffen afdekkap wordt meegenomen.
Remote Locator functie
Een handige functie als u uw afstandsbediening kwijt bent of niet meer vindt. Via een druk op de knop van de WEGA-tv geeft de afstandsbediening een luid en duidelijk teken(Bron: Sony).
Repeater
De reikwijdte van een draagbaar telefoontoestal kan ermee uitgebreid worden.
Resolutie
Het aantal dots per inch (dpi) in het geval van scanners en printers, het aantal pixels die een digitale camera opneemt, en het aantal pixels dat een monitor of televisiescherm kan weergeven.
Resonantiedempende lade
De resonantiedempende lade is gemaakt van een solide materiaal, genaamd BMC (Buik Molding Compound). Een hoge densiteit calcium carbonaat poly-hars versterkt met fiberglas met een lage resonantiefrequentie. Deze lade zorgt voor een externe absorptie van resonantie tijdens weergave.
Resonantiefrequentie
De frequentie waarbij een luidspreker de maximale geluidsdruk afgeeft.
Restwarmte-indicatie
Voor elk kookvlak wordt aangegeven of het kookvlak nog warm is. Dit zorgt voor optimale veiligheid en bescherming tegen verbranding.
Resume functie
Geheugen in dvd- en cd-spelers dat zich de plaats op de cd herinnert waar de laserkop zich bevond op het ogenblik dat de stoptoets werd ingedrukt. Vanaf deze plaats wordt het afspelen hervat.
RetroActive opnemen
Als u een televisieprogramma goed vindt, kunt u als het ware teruggaan in de tijd en het vanaf het begin opnemen (betreft het kanaal dat op dat moment wordt bekeken). Van toepassing op HDD Video Recorder van JVC.
RGB component video
Analoge video-uitgang voor tv-aansluiting van hoge kwaliteit. die de best mogelijke beeldkwaliteit oplevert.
RGB op scart
Philips DVD-spelers zijn met een scartkabel eenvoudig op het tv-toestel aan te sluiten. Het RGB-signaal draagt bij tot de superieure beeldkwaliteit van Philips DVD.
RGB-ingang
Ingangssignaal dat onderdeel is van de scart-standaard. Maakt rechtstreeks verbinding met de circuits die het rode. groene en blauwe elektronenkanon van de beeldbuis besturen.
RGB/S-Video-aansluiting
Omdat videosignalen op DVD Video worden opgenomen in digitale componenten, wordt de hoogste beeldkwaliteit bereikt als de DVD-speler wordt aangesloten op de televisie met een RGB Scart-kabel of via de S-Video-aansluiting.
Rippen
Werkwoord gebruikt voor het proces om een muzieknummer van een cd om te zetten naar een digitaal muziekformaat zoals MP3 of WMA.
RMS
Root Mean Square. Meetmethode voor het continue uitgangsvermogen van een versterker bij een bepaalde vervorming. Een waarde als 7 W RMS is vergelijkbaar met ongeveer 10-12W muziekvermogen.
Roaming
Het automatisch overschakelen van de mobiele telefoon op het netwerk van een buitenlandse provider, waarmee de eigen operator zogenaamde roamingafspraken heeft gemaakt.
Rolling Pickup
De JVC laserkop volgt verlopende sporen en speelt ook kromme discs met de hoogste precisie af (Bron: JVC).
Roterende wiskop
Professionele montage bij videorecorders. Maakt het mogelijk op elke plaats op de videoband scenes in te voegen zonder vervorming.
RS-232 interface
Seriële interface voor de aansluiting op een computer van randapparatuur als een videorecorder, modem of muis.
RT
Radio Text. Text vertoond als uitleg bij radiozender.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9