word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
P.E.M. D.D. Audio D/A Converter
Maakt gebruik van de beste vorm van noise shaping (4e orde) zodat er een eenvoudig laagdoorlaatfilter kan worden gebruikt om een uitstekende frequentie en fase weergave te combineren. Verbetert de resolutie viermaal voor de best mogelijke signaal/ruis-verhouding (Bron: JVC).
PABX
Private Automatic Branche eXchange, ofwel een private telefooncentrale die vooral in de bedrijfswereld wordt toegepast. Het laat toe het telefoonverkeer intern te regelen en te verdelen, zowel in- als uitgaande gesprekken.
Paging-functie
Handig wanneer men niet weet waar de hoorn zich bevindt (en dat gebeurt nogal eens bij draadloze telefoons): een druk op de knop en de hoorn gaat piepen.
PAL
Phase Alternate Line. De standaard voor televisie-uitzendingen in de meeste Europese landen, waaronder ook België en Nederland. Het televisiesignaal bevat 625 beeldlijnen die 50 keer per seconde ververst worden. Bij dvd's in het PAL-formaat is dat 575 horizontale beeldlijnen die zich verversen aan 25 keer per seconde.
Palmtop
Kleine zakcomputer die in de palm van je hand past. De palmtop is kleiner dan een laptop en wordt ook wel eens organiser of PDA (personal digital assistent) genoemd.
PALplus
Nieuwe televisiestandaard, speciaal voor breedbeeld, met een hoge beeldkwaliteit en compatibel met het bestaande PAL-zendsysteem. Full PALplus omvat tevens Color Plus voor een optimale resolutie en beeldkwaliteit.
Panorama Design
Het op één lijn plaatsen van de inbouwtoestellen van Bosch. De toestellen hebben dezelfde strakke belijning, en zonder storende onderbrekingen. De toestellen zelf zijn 45 cm hoog.
Panoramic Mode
Behoudt de centrale 70% van een conventioneel 4:3 beeld en rekt de rest van het beeld aan weerskanten iets uit.
PAP
Picture & Picture. Met twee tuners is het mogelijk twee beelden naast elkaar weer te geven. Het geluid bij het linker beeld wordt weergegeven via de luidsprekers van de televisie, en dat van het rechter beeld via de hoofdtelefoonaansluiting.
Parallel programmeren
Gemakkelijke manier van programmeren van een videorecorder, met rechtstreekse ingave van de start- en stoptijden, kanaalkeuze en dag.
Parkeerstand
Je kan kort de slang, buis en zuigmond aan de stofzuiger vastklemmen. Sommige modellen schakelen zichzelf dan eventjes uit.
Passieve Houder
Een passieve houder zorgt ervoor dat de mobiele telefoon een vaste plaats heeft in de wagen of op het bureau.
PAT
Picture & Text. Teletekst van het kanaal dat u bekijkt, wordt rechts op het scherm weergegeven, terwijl het beeld links wordt weergegeven.
PCMCIA
Personal Computer Memory Card International Association. Internationale standaard voor uitbreidingskaarten ter grootte van een credit card. Wordt veelal voor laptops gebruikt, dit zowel voor modems, als netwerkkaarten, als adapters voor andere randapparaten.
PDA
Personal Digital Assistant. Een klein, compact toestel dat verschillende functies als telefonie/fax, tekstverwerken en dergelijke kan combineren. Er zijn verschillende varianten: handhelds, palmtops, subnotebooks en smartphones.
PDC
Programme Delivery Control. Techniek in videorecorders waardoor geprogrammeerde opnamen precies op tijd door de zender gestart en gestopt worden.
Peak Search
Piekzoeker. Elektronisch circuit in cd-spelers dat de luidste passage op een cd opzoekt en daarmee het juiste opnameniveau aangeeft voor analoge opnamen.
Perfect Colors
Perfect Colors koppelt nieuwe kleurbronnen aan een vooruitstrevende kleurverwerking van bestaande en nieuwe bronnen en de weergave van een breed kleurengamma. De 17-bit Color Booster-technologie brengt maar liefst 2250 biljoen kleuren voort.
Perfect Natural Motion
Perfect Natural Motion staat borg voor vlijmscherpe beelden zonder trileffecten, wat vooral bij bronmateriaal in 1080p/24 essentieel is. Er wordt bepaald of het beeld bewogen is en corrigeert de trillingen van zowel tv-beelden als opgenomen filmmateriaal.
Perfect Pixel HD Engine
Een schermverwerkingstechnologie van 2009 die liefst 500 miljoen pixels per seconde kan verwerken. Elke pixel van het inkomende beeld wordt geoptimaliseerd om beter afgestemd te zijn op de omliggende pixels, waardoor het beeld natuurlijker en natuurgetrouwer overkomt.
Phantom mode
Speciale functie op een Dolby Surround versterker. Door gebruik te maken van de twee voorluidsprekers lijkt het alsof er een centrespeaker aanwezig is.
PI-code
Dankzij de PI-code kan de autoradio de ontvangen radiozender identificeren.
Piano a Filo
Gaskookplaat die zich naadloos vlak laat integreren in een stenen of granieten aanrechtblad.
PictBridge
Industriestandaard die het mogelijk maakt rechtstreeks via een printer af te drukken zonder tussenkomst van een PC.
Picture freeze
Mogelijkheid van een tv om beelden stil te zetten zodat men bepaalde details beter kan bekijken.
Picture Stabiliser
Herkent de bewegingen van de gebruiker om het beeld nog beter te stabiliseren.
Picture Wizard
In 2009 introduceerde LG de Picture Wizard op zijn flatscreens. Deze functie zorgt ervoor dat de televisie zal adviseren welke instelling het beste is. Door op een eenvoudige manier telkens een voorbeeld te geven van de door jou aangepaste instelling, zal je te allen tijde verzekerd zijn van de meest optimale beeld ervaring.
Piëzo tweeter
Veel toegepaste hogetonenluidspreker. De hoge tonen (> 15.000 Hz) zijn niet direct hoorbaar maar dragen wel in belangrijke mate bij tot een sprankelende geluidsweergave.
PiezoTouch
Volledig afgesloten bedieningstoetsen vergemakkelijken het reinigen van de dampkap. Door de afwezigheid van spleten of openingen kan er zich geen hinderlijk vet afzetten (Bron: Bosch).
PIN
Personal Identification Number. Code die bij elk mobiele telefoonabonnement wordt meegeleverd. Maakt het mogelijk om van bepaalde diensten en functies van het mobiele netwerk gebruik te maken.
Pinch Roller Release (PRR)
Automatisch opheffen van de cassette-aandrukrol wanneer het toestel uitgeschakeld is; de cassette mag in het cassettevak blijven.Deze techniek is beschikbaar bij alle cassettetoestellen met elektronisch loopwerk. (Bron: Blaupunkt)
PIP
Picture-in-Picture, beeld-in-beeld. Weergave van een tweede tv-beeldje in het grote tv-beeld.
PIR bewegingsdetector
De Passief InfraRood detector (PIR) is een ruimtelijk werkende detector. Door een aantal gordijnvelden wordt beweging van warmte in een gang of ruimte gesignaleerd. De vorm en maximale afstand van detectie verschilt per type PIR.
PIR/Radar bewegingsdetector
Door de PIR bewegingsmelder te combineren met Radar worden valse meldingen voorkomen. Het detectiepatroon van dit type van bewegingsdetector is ongeveer gelijk aan dat van een gewone PIR.
Pixel Plus
De Pixel Plus technologie doet de horizontale resolutie van de televisie verdubbelen en verhoogt ze de verticale resolutie met een derde. Zo is een klassiek tv-beeld opgemaakt uit 625 lijnen, en verhoogt Pixel Plus dit aantal tot 833 lijnen. Het aantal pixels per lijn verdubbelt van 1024 naar 2048.
Pixel Plus 2
Opvolger van Pixel Plus. Voegt niet alleen pixels toe, maar verbetert deze ook. Resultaat: optimale scherpte en beelddiepte.
Plasmacluster
Een luchtreiniger met plasmacluster doet positieve en negatieve ionen in de lucht vrijkomen, die schadelijke stoffen – zelfs giftige gassen en kwalijke geuren - door middel van een chemische reactie ontbindt en uitschakelt. Een en ander maakt dit soort luchtreinigers uitermate geschikt voor mensen met allergieën. Meer weten over plasmacluster?
Plasmatechnologie
Techniek in Flat TV beeldschermen. In tegenstelling tot het Lcd-beeldscherm heeft het plasmabeeldscherm een grote horizontale kijkhoek van niet minder dan 160 graden.
Platinium strijkzool
Deze duurzame druppelvormige strijkzool is geschikt om zowel voor– als achteruit te strijken zonder plooien. Het heeft de vorm van een waterdruppel en is bestand tegen krassen. Door de lijnen die in het midden van de zool zijn gegraveerd, glijdt het strijkijzer beter over de stof. Zijn precisiezones, zijn verdeelzones, bestaande uit twee rijen specifieke stoom, en zijn afwerkzones zorgen ervoor dat het uiterst fijn strijkt. Zelfs wanneer achteruit wordt gestreken, komen er geen valse plooien in het linnen.
Plug & Play
Aanduiding voor gemakkelijke installatie van pc. uitbreidingen en van andere apparaten als televisies en videorecorders.
PMPO
Peak Music Power Output. Piekvermogen.
PNC
Pulse Noise Canceller. Elimineert interferentieruis en vervorming veroorzaakt door elektronische emissie van voertuigen in de nabije omgeving.
POI
Point of Interest. Interessante locaties die door het navigatiesysteem worden weergegeven zoals musea, tankstations, hotels, bezienswaardigheden, enzovoort.
Polarisatie
De zenders in de Satellieten stralen de programmas van bereikbare frequenties uit met verscheidene polarisatie. Dit betekent dat ze de signalen afwisselend in horizontale en verticale golven sturen. De LNC-modules in de brandpunten van de satellietschotels passen zich voortdurend aan de polarisatiegraad van de zenderfrequentie. Daardoor laten de naburige zendersignalen zich beter van elkaar onderscheiden en onderlinge storingen laten zich beter onderdrukken. De omschakeling van de polarisatiegraad (verticaal of horizontaal) wordt vanuit de receiver gestuurd. Wie zijn receiver op een nieuwe zender programmeert, moet steeds aangeven of het station met verticale of horizontale polarisatie wordt uitgestraald.
Polyfer
Schuursponsje om de strijkijzerzool te reinigen.
Polyfone beltonen
Beltonen met meerstemmig muziekeffect. De muziek komt via een geïntegreerde geluidchip. Naargelang het aantal instrumenten dat het kan afspelen, spreken we van bijvoorbeeld 16-tonen polyfonische beltonen.
Portable headset
De gsm wordt bevestigd aan een snoertje (al dan niet oprolbaar) met daarin een oordopje en microfoon (geïntegreerd in het snoer of als apart spreekbuisje aan de headset).
Power Sound
versterkt de bastonen en geeft een verbeterde weergave van lage en hoge tonen. (bron: Samsung)
Power Surround
Het conventionele stereogeluid wordt vervangen door een realistischer en breder stereogeluid. (bron: Samsung)
PowerClean
Gepatenteerde technologie bij de Bauknecht afwasmachines om het hardnekkige vuil te verwijderen zonder schrobben, weken of voorwassen. De 32 hogedrukstralen, die 70% meer druk leveren dan de normale waterstralen, bevinden zich aan de achterzijde van de kuip. Daar kunt u bijvoorbeeld ovenschalen en pannen plaatsen, zodat hard aangekoekt vuil gemakkelijk verwijderd kan worden. De hogedrukstralen werken slechts in een beperkte zone zodat delicatere vaat beschermd blijft. Unieke reinigingskracht: op krachtige wijze hardnekkig vuil verwijderen en tegelijkertijd behoedzaam uw servies reinigen. Beschermt uw handen: zelfs zeer aangekoekte pannen en ovenschalen worden schoon zonder schrobben, weken of voorwassen. Krachtig: 32 innovatieve hogedrukstralen garanderen een krachtige verwijdering van het hardnekkige vuil.
Pre-Frame ruisonderdrukking
Voordat het signaal wordt gecodeerd, ondergaat het een frame-ruisonderdrukking. Wanneer men het resultaat bekijkt voor en na deze bewerking, ziet men een duidelijke reductie in willekeurige beeldruis. Door deze ruis te onderdrukken, wordt vermeden dat onnodige bit rate bij het coderen naar MPEG (nodig voor dvd-opname) wordt toegewezen aan ruis. Het resultaat is een veel efficiëntere toewijzing van de bit rate en betere prestaties (Bron: Sony).
Pre-processing technologie
Het binnenkomende videosignaal wordt verbeterd dankzij voorbewerkingsstappen. Onder andere de ruis wordt verminderd (dat heeft een nadelige invloed op het beeld bij MPEG-codering). Pre-processing of voorbewerking is een belangrijke stap voor een duidelijke verbetering van de beeldkwaliteit.
Pre-Video Equalizer
Bij het samenstellen van DVD-schijven wordt vaak gebruik gemaakt van een bibliotheek met bestaande beelden en videotapes. De Pre-Video Equalizer is een systeem waarbij variaties in kleur van de originele videobron worden aangepast voor het branden op DVD, zoals helderheid, contrast en kleurbalans. Hierbij wordt de gewenste beeldkwaliteit bereikt zodat er geen hinderlijke aanpassingen aan het televisietoestel nodig zijn bij het weergeven op andere DVD-spelers (Bron: Sony).
Preamp Out
Voorversterkeruitgang voor het aansturen van een externe amplifier, bij Blaupunkt gewoonlijk met 4 kanalen. De standaardversie heeft een output van max. 2 Volt, de top-Skyline toestellen beschikken output van 5 Volt, met als gevolg klankverbetering en grotere modulatiemogelijkheden. (Bron: Blaupunkt)
Preamp Output
Hierop kan je een losse eindversterker aansluiten. Het aantal uitgangen wordt aangegeven.
Precision Drive 2
Om een optimale uitlezing en vlekkeloze bemonstering van de gegevens op DVD te garanderen, heeft Sony de Precision Drive verbeterd. Precision Drive 2 maakt gebruik van een dubbele laserkop en Dynamic Tilt Compensation waardoor onvolkomenheden in een disc gecompenseerd worden. Dankzij een snelle stappenmotor, heb je snel toegang tot iedere scène. De combinatie van Block Noise Reduction en Digital Video Enhancer vermindert bovendien de beeldruis. (Bron: Sony).
Pro Touch
Vingerafdrukken, vlekken… Roestvrij staal heeft een prachtige luxueuze uitstraling, maar is moeilijk mooi en hygiënisch te reinigen. Bauknecht introduceerde daarom Pro Touch op een aantal dampkapmodellen. Dit speciaal ontwikkeld roestvrij staal is minder gevoelig voor vingerafdrukken, krasbestendig en is eenvoudig en snel te reinigen. Hiermee biedt Bauknecht een uitstekend alternatief voor een luxueuze uitstraling in uw keuken. De in Pro Touch uitgevoerde dampkappen zijn bijvoorbeeld perfect te combineren met de ovens, microgolfovens, (warmhoud)lades en koffiemachine uitgevoerd in Pro Touch.
Processor
De processor is het rekencentrum van de computer, en volgt alle programma-instructies op. Deze chip is doorslaggevend voor de snelheid van uw PC.
ProClean-satelliet sproeiarm
dubbele rotatie voor een maximaal bereik tijdens het sproeien.
Profi-Line
Profi-Line is het professionele gamma friteuses van FRITEL. De Profi-Line wordt voornamelijk in de horeca gebruikt of door consumenten die de perfectie in frituren wensen (Bron: FRITEL – van RATINGEN).
ProFrame
Het voorste frame van de oven in glanzende inox onderstreept het premium karakter van de oven en inspireert u telkens weer als u de deur openmaakt.
ProFresh
De gepatenteerde ProFresh technologie en de unieke ProFresh vochtigheids- en temperatuursensor zorgen voor een perfecte verdeling van koude lucht en een optimale luchtvochtigheid - uw levensmiddelen blijven langer vers en gezond. In het vriesgedeelte van de ProFresh koel/vriescombinatie is uiteraard de NoFrost technologie toegepast.
Program Service (PS)
Hiermee kan de naam van de radiozender afgebeeld worden.
Programmanamen
Weergave van de naam van de tv-zender op het beeldscherm tijdens zappen.
Programmeerknoppen
Knoppen op een afstandsbediening die rechtstreeks toegang geven tot bedieningsfuncties als contrast, kleur en helderheid.
Progressive Scan
In NTSC-modus worden slechts 525 lijnen afgetast. Bij een traditionele tv wordt dit in interlaced mode weergegeven. Bij grote schermen treedt hierdoor een hinderlijke horizontale lijnvorming op. Bij progressive scan worden alle beeldlijnen in één keer geschreven met als resultaat een nog grotere beeldscherpte en stabiliteit.
Progressive Video Uit
Uitvoer van 60 frames in plaats van 60 velden voor een betere beeldkwaliteit zonder zichtbare lijnen. Alleen voor NTSC-signalen.
Protocol
Norm voor datacommunicatie tussen computers via het telefoonnet.
PS/2
Dient om de muis en het toetsenbord op aan te sluiten. De aansluiting is rond .
Pstn
Public switched telephone netword. Het openbare analoge telefoonnet.
PTY
Program Type. Functie, door steeds meer radiozenders aangeboden, waarbij de autoradio gericht kan zoeken naar radiozenders met een vooraf te kiezen programma-inhoud (b.v. nieuws, rock, pop, sport, enz.).
PUK
PIN Unblocking Key. Beveiligingscode die nodig is om de telefoon te deblokkeren nadat drie keer na elkaar een onjuiste PIN code is ingevoerd. Deze code bestaat uit 8 cijfers en/of letters en wordt tegelijk met de SIM-kaart door de provider verstrekt.
Pull-out filter
De nieuwe generatie Zanussi droogkasten zijn uitgerust met een dubbel filter-systeem. Een eerste filter zit aan de binnenkant van de deur en verzamelt het stof dat vrijkomt tijdens het droogproces. Een tweede filter is geplaatst op de onderrand van de vulopening en deze vangt de kleinste stofdeeltjes op.
Pulseerstand
Zorgt voor een directe snelheidsvermeerdering van de motor door middel van een druk op de knop.
Purcolor
Een superieure, natuurechte weergave van kleur en van details in schaduwvlakken, daarvoor zorgt de gloednieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde PurColor-technologie. Om precies te zijn: het aantal kleurschakeringen werd verhoogd met een indrukwekkende factor zeven. Dat maakt de kleuren op je tv levensecht, van het groene gras tijdens een voetbalmatch tot de blauwe zee in natuurdocumentaires.
PURE Drive
Deze technologie, ontwikkeld door Pioneer, omvat een geavanceerd beeldverwerkingsconcept dat zorgt voor een optimale kijk- en luisterervaring. Volledig digitaal waardoor geen sprake is van ongewenste ruis. Zorgt voor een efficiënte verwerking van high definition beelden.
Pyroluxe Plus
Moeiteloze reiniging: met één druk op de knop verwarmt de oven tot 500°C en worden alle restjes tot as verbrand. Deze as kan gemakkelijk met een vochtige doek worden weggehaald.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9