word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
m-commerce
Mobiele commercie, de mobiele variant van e-commerce. Daardoor kan men met een gsm online shoppen, tickets kopen enzovoort.
Mach Enhancer
Originele signaalverwerkingstechnologie voor contourverbetering van Panasonic.
Magic ESP
Verhindert dat de muziek overslaat in de MP3-cd-speler. Tijdens het afspelen wordt de buffer constant gevuld met muziek. Bij schokken wordt deze muziek afgespeeld.
Magic Menu
Door Philips ontwikkelde gemakkelijke gebruikersinterface voor hifi-minisystemen die alleen de bedieningsfuncties weergeeft die nodig zijn voor de gekozen muziekbron.
MagicGate Memory Stick
Een Memory Stick die is uitgerust met de door copyright beschermde MagicGate-technologie.
Magneetcontacten
Magneetcontacten worden gebruikt om deuren en ramen van een pand te signaleren. Via verschillende uitvoeringen die op de deuren en ramen worden aangebracht (bijna onzichtbare inbouw of opbouw) kan een openstaande deur of raam gedetecteerd worden.
Magnetische afscherming
Magnetische afscherming is nodig voor alle speakers die ontworpen zijn voor gebruik in de buurt van de tv, zoals de center-speaker. Zonder magnetisch te zijn afgeschermd, kan de magneet van de luidspreker ernstige invloed hebben op de kleur en vorm van het televisiebeeld.
Magnetische dakantenne
Bij Carkits, antenne wordt met behulp van een magneetvoet op het dak geplaatst, waarbij de kabel via het zijraam naar binnen gaat. (diefstalgevoelig)
Max pick-up zuigmond
Dit compacte lichtgewicht heeft een zeer laag profiel en maakt optimaal schoon. Past zichzelf automatisch aan voor harde vloeren of tapijten.
Max Space deurvak
Het unieke Max Space deurvak is een praktisch deurvak dat bestaat uit twee delen. In het achterste deel kunnen gemakkelijk twee grote 2 liter flessen en twee 1,5 liter flessen geplaatst worden en tegelijkertijd is voorin nog ruimte voor drie 0,5 liter flesjes of blikjes. Een innovatieve oplossing voor de flexibele indeling van uw koel/vriescombinatie.
Maxi Cooking
Grotere gerechten, zoals bijvoorbeeld een braadkip, worden dankzij deze speciale functie met de juiste temperatuurverhoudingen optimaal bereid in de oven: mals van binnen en krokant van buiten. De functie Maxi Cooking van Whirlpool regelt de bovenste en onderste verwarmingselementen, zodat de oven geleidelijker en gelijkmatiger opwarmt. Zo beschikt u over een manier om de oven heel nauwkeurig in te stellen, wat onontbeerlijk is bij de bereiding van grote stukken vlees.
MaxiKlasse
De MaxiKlasse ovens bieden met een inhoud van 74 liter aanzienlijk meer ruimte dan standaard ovens.
MaxiSense
Koken met ongeëvenaarde flexibiliteit. U kunt uw potten en pannen neerzetten waar u maar wilt, zolang er maar één van de vier kruismarkeringen wordt bedekt. Grotere pannen kunnen op twee kookzones tegelijk worden verwarmd.
MaxiSight
Of er nu slechts één of meerdere kookzones en functies worden gebruikt – dankzij het overzichtelijke display heeft u met MaxiSight altijd direct toegang tot alle belangrijke informatie.
MaxxAudio
MaxxAudio van JVC heeft vier instellingen voor een nauwkeurige regeling van het geluid. Het verbetert de geluidskwaliteit met professioneel geïnspireerde techniek voor een breder geluidsveld en nauwkeurige volume instelling om je het gevoel te geven van een live concert.
MDF
Dit is de afkorting voor Medium Density Fibreboard. In principe gelijk aan spaanplaat, maar veel fijner en onder hoge druk geperst. Een behoorlijk zwaar en resonantiedempend materiaal dat zeer geschikt is voor het maken van luidsprekerbehuizingen.
MDLP
MD Long Play. Bij gebruik van normale MiniDiscs kunt u tot 2x en 4x langer opnemen dan normaal: MDLP2 of MDLP4. Opgepast: een MDLP-opname kan enkel afgespeeld worden op toestellen die MDLP ondersteunen.
Mechanische zuigkrachtregeling
De zuigkracht wordt geregeld door middel van een schuifje in de zuigbuis of het handvat van de stofzuiger.
Medi@2.0
Met Medi@2.0 heb je een volledige multimedia-oplossing op je televisie. Vanuit je luie zetel kan je genieten van al je films, foto's en muziek. Waar deze bestanden zich ook bevinden, op je pc, harde schijf of usb-stick. Meer weten?
Meervoudige ondertiteling-functie
DVD video kan de ondertiteling in 32 verschillende talen opslaan op een DVD disc, waarbij u tijdens de weergave een keuze kunt maken uit de gewenste taal voor ondertiteling vla het menu van uw televisie. Normaal gesproken zullen de discs in Europa 2, 3 of 4 ondertitels bevatten (afhankelijk van de software maatschappij).
Meervoudige taal-functie
Met het DVD Video formaat is het mogelijk om de geluidssporen in 8 verschillende talen op te slaan. Discs met 2, 3 of 4 talen zullen in Europa het meest gebruikelijk zijn.
Mega Dynamisch Contrast
Verbetert het contrast van ieder beeld waardoor er een kleurenspectrum ontstaat van puur zwart tot zuiver wit en alles daar tussenin.
Megapixel
1 miljoen pixels, een waarde voor de CCD resolutie. Een hoger aantal effectieve megapixels produceert vaak beelden van betere kwaliteit.
MEI-edit
Systeem voor gesynchroniseerde camcordermontages en vergelijkbaar met Synchro-edit.
Membraan
Het beweegbare gedeelte van de luidspreker die de elektrische energie van de versterker in geluid omzet. Voor de lage en middelhoge tonen worden gewoonlijk conusvormige en voor de hoge tonen koepelvormige membranen gebruikt. De membranen voor de kwalitatieve luidsprekersystemen van Blaupunkt bestaan voornamelijk uit polypropyleen dat gekenmerkt wordt door stabiliteit op lange termijn, resistentie tegen milieu-invloeden en uitstekende klankeigenschappen. (Bron: Blaupunkt)
Memorecording
Sommige handhelds kunnen ook als dictafoon worden gebruikt. De spraakcapaciteit is echter meestal slechts voldoende voor korte geheugensteuntjes. Al naargelang het model varieert de opnametijd van enkele seconden tot drie minuten.
Memory Stick
Geheugenkaart die door Sony is ontwikkeld.
Mengpaneel
Een verzameling regelaars voor het bepalen van het niveau en het samenvoegen van geluid uit verschillende bronnen voordat ze naar een versterker of opnameapparaat geleid worden.
Mesesecam
Kleurennorm die tot op zekere hoogte uitwisselbaar is met SECAM.
Message Mode
Mogelijkheid bij televisie om mededelingen op het beeldscherm weer te geven.
Micro Dimming (Samsung)
Micro Dimming, geïnstalleerd op de 7 & 8 series van Samsung, scant vernuftig de verschillende beeldzones en regelt op basis daarvan heel nauwgezet de helderheid van de LED-verlichting. Daardoor kunt u ook in donkere partijen nog details waar nemen.
Micro-filter
Een elektrisch geladen laagje dat het stof vasthoudt in de filterruimte. Op deze manier wordt de motorruimte extra beschermt.
MicroStore
Opbergsysteem voor toebehoren van Philips waarbij al de toebehoren van de keukenrobot in de opbergruimte kunnen.
MIDI
PC-gebaseerd muziekformaat dat ook gebruikt wordt voor polyfone beltonen op mobiele telefoons. Het kan verschillende noten tegelijkertijd spelen.
Mini Disc
Ook wel als MD afgekort. Heeft de grootte van een diskette en dezelfde geluidskwaliteit als de CD. Is tegen krassen beschermt door het plastic hoesje.
MiniDV systeem
De huidige internationale norm voor digitale video. De cassettes zijn veel kleiner dan de VHS-cassettes en bieden ook een beeld met een hoger oplossend vermogen (meer dan 500 lijnen horizontaal) en sprankelende kleuren (driemaal de bandbreedte van conventionele video).
Miro-Silver
Hoogreflecterend coatingsysteem dat wordt toegepast voor alle hoogwaardige roostertypes op Trilux-armaturen.
Mix Power System
Het Mix Power System maakt het mogelijk om op lage temperaturen dezelfde wasresultaten te behalen als met hogere wastemperaturen. Met de Perfect 20°Mix & Wash behaal je met andere woorden dezelfde resultaten als op 40°C, met Intensive 40°C behaal je hetzelfde als op 60°C en de Performance Plus 60°C is dan weer geschikt om de meest hardnekkige vlekken te verwijderen. Het Mix Power Systeem zal immers het water en de detergent tot een hoog geconcentreerde zeepoplossing vermengen, die onder hoge druk in de trommel wordt gespoten. Hierdoor kan het mengsel dieper tot in de vezels binnendringen. In het begin van de wascyclus zal een korte zwiercyclus dit bovendien nogmaals gaan bevorderen. Tijdens het spoelproces wordt het spoelwater opnieuw onder hoge druk de trommel ingespoten, zodat er efficiënter gespoeld wordt en er 15% water bespaard kan worden.
Modem
Modulator-demodulator. Elektronisch apparaat voor het in combinatie met een pc verzenden en ontvangen van digitale informatie via telecomnetwerken waaronder het Internet.
Monobloc airco
Mobiel airconditioning toestel waarbij het complete koelingscircuit in één eenheid zit en waar de stekker gewoon in het stopcontact moet gestoken worden. De warmte wordt via een soepele buis naar buiten afgevoerd.
Monolithic design
De nieuwe line-up van home entertainment van Sony voor 2010 is voorzien van het Monolithic design. Net als een monoliet is bijvoorbeeld de Bravia-televisie één strak geheel: het televisiescherm gaat naadloos over in het kader, zonder zichtbare randen. In uitgeschakelde toestand toont de tv als een zwart kunstwerk dat een onderdeel wordt van het interieur. Het designscherm zit vast in een bijzondere voet uit één stuk. Het scherm, en ook de andere home entertainment apparatuur, leunt zes graden achteruit waardoor de tv erg veel kijkcomfort biedt bij lager meubilair. De combinatie van verschillende materialen en afwerkingen zoals glas, geborsteld aluminium, mat en glanzend, verhogen het gevoel van luxe en kwaliteit.
MOS-FET-transistors
Zij zorgen voor meer vermogen. In tegenstelling tot de klassieke bipolaire transistor regelt de MOS-FET de uitgangsstroom volgens de hoogte van de ingangsspanning. In die zin lijkt hij beter op de klassieke versterkerbuizen en biedt hij een uitstekende transmissie.
MosFet-transistoren
Metaaloxidesillicium-veldeffect-transistoren. Bijzonder efficiënt in energiegebruik (geringe warmte-ontwikkeling) en snelschakelend, maar inzake klank niet altijd beter dan de bipolaire transistoren. Optimaal in de schakelnetgedeeltes van grote power-ampli’s om een gelijkmatig stabiele en hoge stroomtoevoer te garanderen. (Bron: Blaupunkt)
MOSFET50
Deze vermogensversterker tilt audioprestaties op een hoger niveau dankzij halfgeleidertechnologie. Kenmerken: gering verlies, minder audiovervorming, afwezigheid van schakelvorming en een ruime vermogensband (Bron: Pioneer).
Motion Adaptive Block Noise Reduction
Wordt gebruikt bij Sony DVD-recorders om zowel ruis als blokruis (twee eigenschappen van MPEG-codering) te verwijderen.
Motion Compensation
Televisies. Doordat elk veld van het beeld met 100 Hz wordt afgetast vermindert Motion Compensation het flikkeren van het beeld sterk, voor een natuurlijker beeld en vloeiende bewegingen. Dit systeem vermindert ook de rafels die vaak zichtbaar zijn in de verticale en diagonale lijnen in het beeld. Motion Compensation vermindert ook het horizontaal uitsmeren van bewegende beelden zoals ondertitels of tekst die het beeld in- en uitbewegen.
Motion Judder Canceling
Technologie waarmee het wazige effect, dat vaak ontstaat bij de berekening van een tussenframe bij snel bewegende beelden, tegen wordt gegaan. Zo geniet je van scherpe sport- en actiebeelden in 3D.
Motionflow +100Hz
Deze techniek van Sony creëert kunstmatige beelden die in snel bewegende sequenties worden tussengevoegd. Hierdoor verdubbelt het aantal frames/beelden van deze sequentie. Daarbij worden bepalende factoren in het voorgaande en volgende beeld van het nieuwe frame, zoals het traject van een bal, vergeleken.
Moving coil
Pick-up element waarbij spoeltjes bevestigd via een buisje aan de naald, bewegen binnen een magnetisch veld.
Moving Magnet
In tegenstelling tot Moving Coil beweegt hier de magneet tussen de spoeltjes, in plaats van de spoeltjes die binnen een magneetveld bewegen.
mp3PRO
Het kleinere broertje van MP3. Dit formaat laat toe om audiobestanden nog compacter te maken. mp3PRO is vooral bedoeld om audiobestanden met kleinere bitrates helderder te laten klinken.
MP4
MP4 (.mp4) is een zogenaamd containerformaat dat verschillende multimediastreams (voornamelijk audio en video) combineert in één enkel bestand. Het is de globale bestandsextensie voor de officiële MPEG-4 standaard.

Het multimedia materiaal wordt gecomprimeerd via een algoritme: de H.264-codec. Deze compressietechniek zorgt voor een tweemaal betere compressie dan de voorganger van MPEG-4, MPEG-2.

Men durft ook spreken van mp4-spelers, dat zijn dan draagbare gadgets die videobestanden kunnen afspelen.
MPEG
Motion Picture Experts Group. Internationale ISO/IEC- standaard voor video- en audiocodering.
MPEG MultiChannel
Het MPEG MultiChannel formaat, ook wel MPEG-2 Audio genoemd, is vergelijkbaar met formaten als Dolby Digital en DTS Digital Surround. MPEG Multichannel was in de eerste instantie bedoeld als de audiostandaard voor de Europese DVD markt, maar heeft het daar al snel van Dolby Digital verloren.
MPEG-2 audio
Met MPEG-1 compatibele uitbreiding voor de overdracht van mono-, stereo- of meerkanaals-audio via één bitstroom. Audiostandaard voor dvd-video in landen met pal-zendsysteem.
MPEG2
MPEG is een afkorting voor Motion Picture Exparts Group, dat bestaat uit een comité van experts. De voorganger van MPEG2 is MPEG1 ; sinds 1991 de standaard voor CD-RPM, MPEG2 werd aangenomen in 1994 als het universele beeldcoderingssysteem voor uitzendingen en communicatie en tevens voor het opslaan van media op o.a. opticaldiscs, MPEG2 multikanaals audio is één van de Digitale Surround sound systennen die beschikbaar kunnen zijn op DVD discs. Een andere optie is Dolby(R) Digital.
MPO
Music Power Output. Muziekvermogen.
MPX filter
MPX filters worden toegepast in cassettedecks. De MPX filter onderdrukt de piloottoon van een FM-uitzending. Is enkel noodzakelijk bij slechte tuners. (bron: Hifi.nl)
Multi PIP
Hiermee wordt het scherm verdeeld in een aantal kleinere beelden voor diverse functies.
Multi-Airflow-systeem
Het Multi-Airflow-systeem in de koel- en diepvriesruimte staat garant voor een gelijkmatige en behoedzame verdeling van de koude lucht in alle delen van het apparaat. Het koel- of diepvriesgoed kan dus opgeslagen worden waar er plaats vrij is. De koel- of invriestijd is korter en de versheid wordt beter bewaard dankzij deze gelijkmatige verdeling van de koude lucht.
Multi-airFlow-System
Het Multi-airFlow-System zorgt ervoor dat de koele lucht gelijkmatig over het hele compartiment wordt verdeeld en de ingestelde temperatuur zeer snel wordt bereikt. Dat biedt allerhande voordelen. - een ideale en gelijkmatige bewaartemperatuur in alle zones; - de levensmiddelen kunnen worden ingeruimd waar er plaats vrij is; - kortere afkoeltijden van warme levensmiddelen; - de oorspronkelijke versheid en kwaliteit van de levensmiddelen wordt beter gevrijwaard.
Multi-Camera Angle
Techniek bij dvd-spelers die toelaat bepaalde beeldsequenties vanuit een andere hoek te bekijken (bijvoorbeeld bij sportwedstrijden. Alleen mogelijk als de dvd software dit toelaat).
Multi-lekbeveiliging
De multi-lekbeveiliging bestaat uit een combinatie van hoogwaardig technische voorzorgen. De toevoerslang die op zeven plaatsen op de drukveiligheid werd gecontroleerd. De overloopbeveiliging die elke ongecontroleerde stijging van de waterstand verhindert. De absoluut veilige watergeleiding in de machine. De elektronische vergrendeling van het vulvenster.
Multi-Story Functie
Techniek bij dvd-spelers om het scenario van de film aan te passen (alleen mogelijk als de dvd software dit toelaat).
MultiColour display
Display in verschillende kleuren voor verschillende weergavesegmenten.
Multidirectionele zool
Met deze zool kan je moeiteloos in alle richtingen strijken zonder valse plooien te krijgen.
Multipathstoringen
Meerwegontvangst. Vermenging van de direct van de zender afkomstige radio-signalen met vertraagd binnenkomende reflecterende golven (b.v. als gevolg van hoge gebouwen, bergen, enz.). Dankzij de Codem ®-tunerconcepten van Blaupunkt worden multipathstoringen doeltreffend beperkt. (Bron: Blaupunkt)
MultiTab
Door de MultiTab functie te activeren kunt u er zeker van zijn dat de duur van de cyclus en de temperatuur zijn aangepast aan het type afwasmiddel dat u gebruikt, waarmee de prestaties worden geoptimaliseerd.
Multizone spoelsysteem
Het gebeurt vast wel eens dat u te weinig vaat heeft om een programma op te starten. Multizone maakt het mogelijk om ook een kleine vaat af te wassen. Met deze functie kan de gehele sproeikracht op het bovenste óf op het onderste niveau geconcentreerd worden. Heeft u een kleine vaat, geen probleem het kan zo in het bovenste rek. Of een paar potten en pannen met aangekoekt vuil? Plaats ze in het onderste rek en bespaar water, tijd en energie.
Muziekvermogen
Maximaal vermogen dat een versterker tijdelijk binnen een bepaalde vervorming kan leveren. Ook: maximaal vermogen dat een luidspreker tijdelijk zonder beschadiging kan verdragen. Uitgedrukt in watt music power output (mpo).
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9