word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
G-sound
Verzamelnaam voor verschillende technieken die, toegepast in hifi-minisystemen, resulteren in een hoog vermogen en een uitstekende geluidsweergave. Met gebruikmaking van een speciaal ontwikkeld circuit houdt de Super Class G-versterker een hoeveelheid extra vermogen in reserve, dat naar behoeft wordt afgegeven. Dit is met name van belang bij de laagste frequenties in popmuziek en bij hoge volumeniveaus.
Galileo
Europese concurrent voor het Amerikaanse GPS satellietsysteem. Nog niet operationeel. Beloofd accurater en beter te zijn.
Gameport
Aansluiting die de gameconsole rechtstreeks met het audiosysteem verbindt, voor betere geluidskwaliteit van games.
Gamesync
Sony Minisystemen die Gamesync ondersteunen zijn eenvoudig aan te sluiten op de Playstation, waardoor u nog meer van de games kan genieten.
Gamma Control Plasma Driver
Plasmatelevisies hebben een XGA of W-VGA display voor de hoogste beeldkwaliteit dat door deze driver wordt aangestuurd. Hij verbetert de helderheid en efficiëntie met 20%, zelfs in een helder verlichte kamer.
Gammacorrectie
Hiermee worden de verschillende grijswaarden individueel bijgesteld voor een optimaal beeld bij LCD-projectie en projectietelevisie.
GAP
Generic Access Profile; overkoepelende standaard die ervoor zorgt dat dect-apparatuur van verschillende fabrikanten compatibel is.
Gasontladingslamp onder hoge druk
Gasontladingslampen onder hoge druk of High Intensity Discharge lampen (HID) zijn lampen met een hoge efficiëntie die grote hoeveelheden licht uit een relatief kleine lamp produceren. Het licht wordt geproduceerd door een een elektrische ontlading in een glazen buis of ballon gevuld met argon, xenon of een ander edelgas aangevuld met metalen.

Ontladingslampen die een gas bevatten dat onder hoge druk staat, worden vooral gebruikt voor het verlichten van grote gebouwen, wegen, stadions, winkels en fabrieken. De kleuren zijn veel natuurgetrouwer en de lampen zelf geven minder warmte af.

We onderscheiden drie types:

Hogedruk-kwikdamplamp (HPI en HPL)
De lage kost en de hoge lichtopbrengst zijn voordelen, maar de lampen zijn door hun kwikgehalte minder goed voor het milieu. Deze lampen worden toegepast bij openbare en industriële verlichting. Rendement: 50 à 60 lumen/W.

Metaalhalogeenlamp
De metaalhalogeenlamp werd ontwikkeld uit de hogedruk-kwikdamplamp maar kreeg door de toevoeging van andere metalen een beter rendement en kleurkwaliteit.

Een subcategorie zijn de keramische metaalhalogeenlampen (CDM). Deze lampen worden gebruikt in de industrie, openbare gebouwen en winkels. Metaalhalogeenlampen combineren een natuurlijk witte kleur met een prettig licht en een hoge lichtsterkte.

Hogedruk-natriumlamp (SON)
De oudste lamp onder de drie types van hogedruk gasontladingslampen gebruikt men als openbare verlichting en als verlichting voor bedrijfsmagazijnen, in de vorm van hooghangende armaturen. Een SON-lamp geeft een geelachtige lichtkleur en een uiterst hoog rendement. Er bestaan ook zogenaamde witte SON's die het hoge verlichtingsrendement combineren met een warmwit licht en een uitstekende kleurweergave. Dit type lampen is ideaal voor winkels en openbare gebouwen waar een gezellige sfeer gewenst is.
GB
Gigabyte. Eenheid om een bepaalde opslagcapaciteit aan te duiden. Een gigabyte is 1024 megabyte (MB) groot.
Geïntegreerd antikalksysteem
De kalk wordt uit het water verwijderd vooraleer het de stoomruimte bereikt. Kalkafzetting wordt hierdoor vermeden.
Geïntegreerd systeem
Compleet strijktoestel bestaande uit een strijktafel, een stoomgenerator en een ijzer, en samengesteld in één plooibaar toestel.
Geintegreerde versterker
De voor- en eindversterker zijn in één behuizing ondergebracht.
Geïntegreerde vonkonsteking
De brander wordt automatisch ontstoken als de bedieningsknop wordt ingedrukt en gedraaid.
Geluidskaart
Dit is een inbouwkaart voor de PC, die de opname en weergave van geluid, muziek en spraak mogelijk maakt. Elke geluidskaart heeft aansluitmogelijkheden voor randapparatuur zoals luidsprekers of microfoon, als een in- en uitgang voor stereo.
Gentle Wake (toenemend wekvolume)
Gentle Wake stelt u in staat het volume van uw weksignaal aan te passen bij het niveau dat u nodig hebt om gewekt te worden. Met de stapsgewijze volumeregeling kan de gebruiker het laagste en hoogste volumeniveau instellen voor de cd-, radio- en zoemerfuncties.
GEO
Instelling van balans en fader via de multifunctieregelaar.
Geschikt voor subwoofer
Biedt de mogelijkheid voor gemakkelijke toegang tot grotere geluidsdimensies met uitgangssignalen die geschikt zijn voor aansluiting op een subwoofer.
Gevoeligheid
Specifieke grootheid van een omzetter. Bij een microfoon is dit de verkregen verhouding signaal/geluidsdruk. Bij een fotocamera: verkregen verhouding signaal/lichtsterkte.
GlassProtec
Fijn en waardevol glaswerk en sierporselein hoeft men niet langer met de hand af te wassen met deze glasbeschermingstechniek.
Gloeilamp
Het licht van een gloeilamp wordt verwekt door een wolfraamdraad te verhitten tot hij begint te gloeien. Een omgeving in een glazen ballon van een inert gas moet de oxidatie van de draad verhinderen.
Glossy papier
Glanzend papier, voor afdrukken met fotokwaliteit.
GPRS
General Packet Radio Service. Dit is een systeem voor snelle data-overdracht bij mobiele telefoons. Het is een uitbreiding op de bestaande GSM netwerken, die hen mogelijk maakt te functioneren zoals het internet. De data worden wel in pakketjes opgedeeld en verstuurd. Dit verhoogt de efficiëntie op het netwerk.
GPS
Global Positioning System.
Grafische equalizer
Samenstelling van regelaars waarmee de weergave van een versterker optimaal op de akoestiek van een ruimte kan worden afgestemd.
Gram per minuut
Meeteenheid gebaseerd op het gewichtsverschil van het waterreservoir van een toestel voor en na de werking van één volledige minuut.
Granit Email
Hoogwaardige emailbekleding voor het oveninterieur en de geëmailleerde onderdelen van het toebehoren. Bijzonder gladde oppervlakken die schok- en krasbestendig zijn en ongevoelig voor de inwerking van zuren.
Green Intelligence™ sensor
Tot 50% minder waterverbruik dankzij de Green Intelligence™ sensor. Vergeleken met een wasprogramma met volle belading bespaart u bij een kleinere hoeveelheid wasgoed tot 38 liter water! Wasautomaten zonder sensor hebben een trapsgewijs waterverbruik dat niet geoptimaliseerd is voor de hoeveelheid wasgoed. De EcoStyle wasautomaat daarentegen heeft een intelligente sensor die heel nauwkeurig de trommelbelading meet en daar het waterverbruik precies op afstemt. Dat is goed voor het milieu en uw was wordt perfect schoon.
Groothoek-objectief
Objectief met een korte brandpuntsafstand, waarbij het blikveld boven de 45 graden ligt.
GSM
Global System for Mobile Communications. Het mobiele telefoniesysteem dat in heel Europa en Azië wordt gebruikt en nu ook in de VS vooruitgang boekt.
GSM 1800
Een digitaal netwerk dat werkt op een frequentie van 1800 MHz. Wordt gebruikt in Europa en Azië.
GSM 1900
Digitaal netwerk dat wordt gebruikt in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Canada en Afrika.
GSM900
Meest gebruikte digitale netwerk ter wereld. Operationeel in meer dan 100 landen, vooral in Europa en Azië.
GUI
Graphical User Interface. Gemakkelijk afleesbare aanwijzingen op het display weergegeven.
GuidePlus+
Elektronische programmagids op het scherm waarmee je kan zien wat er de komende dagen op televisie te zien is. Met één druk op de knop kan je ook de timer op de dvd-recorder programmeren.
Gyro
Magnetisch onafhankelijk, elektronisch gyrokompas voor de precieze bepaling van draaihoeken. Standaard in vliegtuig-, scheeps- en autonavigatiesystemen. (Bron: Blaupunkt)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9