word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Fader
Instelling van de volumeverhouding tussen de stereokanalen voor- en achteraan.
Faseregeling
Met een faseregeling op een subwoofer kan je het geluid hiervan afkomstig licht in de tijd vertragen. Hierdoor kan je deze geluidsgolf 'in fase ' laten komen met de geluidsgolf van de overige speakers. Het resultaat is een meer samenhangend geluid, met gladde overgangen.
Favourite Scene Selection
Functie op Philips DVD-recorders die het mogelijk maakt minder interessante gedeelten uit films te verwijderen.
Faxklasse
Standaards voor de verzending van faxberichten worden ingesteld als klassen. Bij Klasse I en II zijn overdrachtsnelheden mogelijk van 2400 tot 9600 bps.
FD Trinitron
Sony-beeldbuis die verticaal en horizontaal plat is, voor een extra helder beeld met minder reflecties en beeldverstoring.
FEBEG
Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven. Opvolger van de vroegere beroepsorganisatie VEGB - de Vereniging voor Elektriciteits- en Gasbedrijven van België.
FerroFluid
Techniek waardoor luidsprekers grote vermogens kunnen verwerken. Een speciale vloeistof in de spreekspoel voert de opgewekte warmte snel af en heeft tevens een dempende functie.
FEXT
Far End Crosstalk. Meet de terugkeer van het signaal afkomstig van de zender op afstand.
Filter voor inkomende gesprekken
Veel handhelds rinkelen naar wens alleen dan, wanneer personen opbellen waarvoor u absoluut bereikbaar wilt zijn. Het alternatief: het toekennen van verschillende belmelodieën aan bellers of groepen bellers.
Filtersysteem dubbel
De pluizen worden op twee niveaus gefilterd dankzij het dubbele filtersysteem: door een eerste vaste cirkelvormige filter, en daarna door een uitneembare cassettefilter, gemakkelijk in onderhoud.
Finaliseren
Handeling bij een cd- recorder die van een data-cd een audio-cd maakt. Essentieel voor het kunnen afspelen van een zelf opgenomen cd op andere cd-spelers.
Fine Pitch CRT
Beeldbuis met schaduwmasker waarvan de spatiëring in het midden 15% is verbeterd tot slechts 0,59 mm, voor een uitstekende weergave van de hoge resolutie van D.I.S.T. als een goede focuskarakteristiek.
Firewall
Zorgt ervoor dat je computer beschermt is tegen eventuele aanvallen van buitenaf (hackers). Een firewall vermijdt dat buitenstaanders toegang krijgen op jouw systeem door alle poorten dicht te houden, en aan jou, als beheerder, vragen om een poort open te zetten voor een toepassing. Aangezien je met surfen via de kabel 24u/24u op het internet bent, hebben anderen ook alle tijd om bij jou te proberen inbreken.
FireWire
Dit is een aansluiting voor de zeer snelle overdracht van grote datavolumes, bijvoorbeeld tussen je camcorder en je computer. Dankzij de 400 Mbps heeft FireWire dertig keer zo veel bandbreedte als USB, waardoor het ideaal is voor snelle opslag van gegevens en het vastleggen van videobeelden. Ook bekend onder de aanduiding IEEE 1394 of i.LINK.
Firmware
Een softwarematig besturingssysteem in een toestel. Van de firmware kunnen er regelmatig nieuwe updates worden opgeslagen.
Fitting
Gedeelte van het armatuur waar de lichtbron wordt ingeschroefd.
FlameTronic
Zodra het gaskookvlak met de hoofdschakelaar wordt geactiveerd, kan elke brander geregeld worden door gewoon aan de knop te draaien. Een druk op de hoofdschakelaar volstaat ook om alle vlammen uit te schakelen. Ook het uitgaan van de vlam is uitgesloten: ze wordt automatisch opnieuw aangestoken.
Flat TV
Kleurentelevisie of -monitor die in plaats van een beeldbuis een volledig vlak beeldscherm heeft dat minder dan 12cm diep is.
Flex TV
Pixel Plus televisie van Philips in combinatie met een geïntegreerde harddiscrecorder.
Flexi-set
Accessoires voor de stofzuiger om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken: lange en flexibele zuigmond en platte borstel.
FlexiRunners telescopische geleiders
Dit is een optioneel accessoire waardoor bakplaten en roosters volledig kunnen worden uitgeschoven. Ze glijden moeiteloos met een soepele rolbeweging.
FlexTime
Je kan een programma al tijdens het opnemen bekijken. Ook kan je het ene programma vanaf de harde schijf bekijken terwijl het andere wordt opgenomen.
Flipper
Een DVD-schijf die tijdens het afspelen van de film omgedraaid moet worden.
Flipper disc
Een disc die aan twee kanten beschreven is met data (dual sided). Het gaat hier alleen om de discs waar de film verdeelt staat over beide kanten. Tijdens het afspelen van de film moet de disc een keer worden omgedraaid.
Floating Car Data (FCD)
Door telematicatoestellen uitgezonden info over de rijrichting, de afstand en de snelheid van het eigen voertuig. Deelname aan het FCD-systeem is vrijwillig en wordt door de service-aanbieders gewoonlijk met een korting beloond. Binnenkomende gegevens worden in statistische prognosemodellen voor de melding van verkeersproblemen gebruikt, waardoor de precisie van de Telematica-service ook weer verbeterd wordt.
FLOF
Full Level One Features. Teletekstdienst die verschillende rubrieken onder in het beeldscherm met de kleuren rood, geel, groen en blauw weergeeft. De rubrieken en de kleuren worden door de uitzender bepaald.
Fluorescentielamp
Buisvormige lamp waarin het licht wordt voortgebracht door één of meerdere lagen met lichtgevende poeders die gestimuleerd worden door een elektrische ontlading.
Flutter
Een snelheidsafwijking die in tegenstelling tot "wow" een hoge frequentie heeft. Door de snelheidsveranderingen die optreden, stijgt en daalt de toonhoogte van de weergegeven muziek kort op elkaar en ontstaat een onrustig geluidsbeeld. Flutter wordt verzoorzaakt door o.a. een slechte voeding, concentrische aandrijfwielen of een slechte kwaliteit motor. (bron: www.hifi.nl)
FM-modulator
Werkt als een kleine radiozender die binnenkomende signalen van bv. een CD-wisselaar omzet in radiogolven met een instelbare frequentie. De golven worden via een tussen de antenne-ingang en de antennestekker geplaatste adapter in de tuner van de autoradio ingegeven. Op die manier kan op elke autoradio een CD-wisselaar aangesloten worden.
FollowTV
Philips techniek in videorecorders die de tv-zenders eenvoudig in dezelfde volgorde kan zetten als bij de aangesloten televisie.
Formatter
Interpoleert het progressieve signaal uitgezonden door de I-P-convertor en verricht vervolgens pixelinterpolatie en framesnelheidsverandering. Het aantal aftastlijnen wordt daardoor verdubbeld naar 1250i en de framesnelheid gewijzigd van 50 naar 75 Hz.
Fotodiode
Een lichtgevoelige diode (halfgeleider-component) die, afhankelijk van de intensiteit van het invallende licht een elektrisch signaal levert.
FPS
Frames Per Seconde.
Frame capture
Schermbeelden van een monitor vastleggen in een computergeheugen. Men kan de beelden vervolgens in een applicatieprogramma importeren, manipuleren,verzenden en afdrukken.
Frame Synchroniser
Analoge ingangssignalen van aangesloten camcorders en videorecorders die jitter en ruis bevatten worden precies gestabiliseerd.. Handig om digitale kopieën te maken van de oude VHS-collectie.
Free-To-Air toegang
Of FTA. Je kan gratis zenders ontvangen zonder dat je een abonnement hoeft te nemen of op een andere manier hoeft te betalen. Zoals bijvoorbeeld bepaalde gratis DVB-T-zender die je uit de lucht kan 'plukken'.
Frequentiebereik
Duidt op de frequentie die weergegeven of waargenomen kan worden. Het menselijk oor heeft een frequentiebereik van ongeveer 16 tot 20.000 Hz, afhankelijk van factoren als leeftijd en natuurlijke aanleg.
Frequentiekarakteristiek
Grafische weergave van het frequentiebereik.
Fresh Control compartment
Het Fresh Control compartment is een speciaal vak waarin temperatuur en vochtigheidsgraad zeer laag worden gehouden, de perfecte omstandigheden om aan bederf onderhevig voedsel, zoals vlees en vis, te bewaren.
Front AV
Audio en video aansluitingen voor op het toestel om bijvoorbeeld gemakkelijk een camcorder te kunnen aansluiten.
Front speakers
Of voorspeakers. De front speakers zijn de luidsprekers die in een surroundopstelling links en rechts vooraan worden geplaatst.
Frostmatic
Het snel invriezen bij een diepvriezer wordt gemakkelijk en gebeurt op wetenschappelijk verantwoorde wijze. Afhankelijk van het model werkt het toestel max. 52 uren doorlopend en schakelt na het beëindigen van de invriescyclus automatisch weer terug naar de vooraf ingestelde gewenste temperatuur. Zo worden de levensmiddelen rekening houdend met de invriescapaciteit (minstens 4,50 kg per 100 l nuttige inhoud) snel ingevroren van +25 °C naar -18 °C.
fryingSensor Plus
Heel comfortabel, zonder continu te moeten controleren of bijregelen, regelt de fryingSensor Plus automatisch de opwarming van de kookzone en informeert hij door middel van een optisch en akoestisch signaal, wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Het temperatuurgestuurde braden met de fryingSensor Plus garandeert optimale veiligheid, omdat een ontvlamming van vet efficiënt wordt verhinderd. Bovendien kunt u met de fryingSensor Plus gerechten gezonder bereiden: dankzij de mogelijkheid om de maximumtemperatuur nauwkeurig te begrenzen, kunt u in principe met minder warmte – en dus gezonder (zonder zwarte korst) – braden. Bij bediening met de sensor selecteert u één van de vier vermogensstanden, of één van de 9 automatische programma’s. De kookzones kunnen ook zonder de fryingSensor Plus te activeren worden gebruikt voor opwarmen of koken.
FTC-norm
Zeer strenge Amerikaanse kwaliteitsnorm, die de DIN 45.500-norm overtreft en die door audiofielen als de enige juiste maatstaf wordt aangehouden.
FTD
Fluorescent Tube Display. Techniek voor informatievensters van video- en audiocomponenten. Zorgt bij elke omgevingsverlichting voor duidelijk leesbare karakters en symbolen.
Full LED
Bij deze achtergrondverlichtingstechniek voor lcd-televisies worden leds gebruikt die over de gehele achterzijde van het scherm zitten verdeeld. Dit zorgt in vergelijking met de Edge LED-techniek voor een gelijkmatigere verlichting van het beeld en een verbeterde lichtopbrengst. Dit komt de contrastwaarden en kleuren van de beelden ten goede.
Full Logic Control
Volledig logische gestuurde cassettedecks zijn voorzien van elektronische toetsen die een vederlichte bediening mogelijk maken. Op de knop vooruit drukken, betekent steeds vooruit, ongeacht de kant.
Full-duplex-carkit
Het gesprekskanaal staat volledig open en er kan een tweerichtingsgesprek gevoerd worden, wel soms met overdreven echo.
Functiebehoud
Functiebehoud is het waarborgen van de functie van de toegepaste materialen in een periode van brand (brandbestendigheid).
Fuzzy Logic
Wasmachines met deze functie passen automatisch het waterverbruik en energieverbruik aan het type wasgoed in de trommel aan.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9