word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
D-sub
Type connector dat wordt gebruikt om een monitor op een videokaart aan te sluiten.
D-VHS
Digitaal formaat dat videobeelden op tape opneemt als data. Zijn 14,1 Mbps gegevensoverdrachtsnelheid betekent dat minder samendrukking nodig is, waarbij het verlies wordt vermeden dat optreedt bij sterke samendrukking. Opslagcapaciteit per tape van 44,4 GB.
D-VHS-formaat
D-VHS is een digitaal formaat dat videobeelden op tape opneemt als data. Zijn 14,1 Mbps gegevensoverdrachtsnelheid (D-VHS STD-stand) betekent dat minder samendrukking nodig is, waarbij het verlies wordt vermeden dat optreedt bij sterke samendrukking, en met zijn grote opslagcapaciteit van 44,4 Gbyte per tape (ong. 10x de capaciteit van een DVD-Disc) is het een formaat dat klaar is voor de thuis-bioscoop- en opslagvereisten van het digitale tijdperk.
D.C.C.-techniek
Dynamische consumptiecontrole bij wasmachines van Whirlpool. De hoeveelheid water wordt aangepast in functie van het gewicht en het type van het te wassen linnen.
D.I.S.T.
Digital Image Scaling Technology. Deze technologie van JVC maakt gebruik van een interpolatiemethode die het aantal aftastlijnen verdubbelt tot een beeld van 1250 flikkervrije lijnen.
D/A omzetting
Een schakeling die van een digitaal signaal een analoog signaal maakt.
D2NS
Dual Dynamic Noise Suppressor. Onderdrukt mogelijke ruis op de telefoonlijn.
D4Q
Digitale FM/AM-tuner van Pioneer. De audioprestaties en selectiviteit van de receiver verbetert, voor een storingsvrije radioweergave van superieure kwaliteit.
DAB tuner
Tuner die Digital Audio Broadcasting kan weergeven, voor radioweergave van vervormingsvrije CD-kwaliteit.
DAB/DMB
Digital Audio Broadcasting/Digital Multimedia Broadcasting - de digitale radio- en multimedianorm voor de toekomst. Het digitale gelijkstroom-signaal van DAB kan in tegenstelling tot het analoge radiosignaal heel veel gegevens doorzenden, zelfs bewegende beelden.Gewone programma's krijgen CD-klankkwaliteit en er komt een heel spectrum volledig nieuwe zenders ter beschikking.
DAC
Digital-to-Analogue Converter. Elektronische schakeling die de omzetting van een digitaal signaal in een analoog signaal bewerkstelligt.
DAP
Digital Acoustics Processor. Maakt het mogelijk om akoestische omgevingen - concerthallen, ... - digitaal te creëren in uw woonkamer.
DAT
Digital Audio Tape Recorder. Een digitale audio recorder waarbij een magneetcassette gebruikt wordt. De tape loopt tijdens de opname en weergave over dezelfde soort koppen als bij een videorecorder.
Data Battery
U leest de resterende accucapaciteit en opnametijd af met een druk op de knop, zelfs als de camera is uitgeschakeld. Zo ziet u hoelang u nog kan opnemen.
DAV
Digital Audio Video. Een verzamelnaam van Home Entertainment systemen van Sony. Een DAV-installatie bestaat uit een versterker, CD/DVD en multi-channel SACD-speler, satellietspeakers en subwoofer.
DAW
Digital Audio Workstation. Elk software/hardware systeem waarbij de computer gebruikt wordt bij het ontwerpen, editen en weergeven van digitale audio. De harde schijf doet dienst als opnamemedium.
dB(a)
dB is niet gelijk aan dB(A). * dB(A), naar de officiële norm, is een samenstelling dat gemeten wordt op een aantal officieel bepaalde frequenties (Hertz) * dB is een gegeven dat gemeten kan worden op gelijk welke frequentie (Hertz) Iedereen kan spreken over dB, maar op welke frequentie (Hertz)?
DBB
Dynamic Bass Boost. In audio-apparatuur, schakeling voor dynamische basversterking.
DC-techniek
De door Canton ontwikkelde Displacement Control-techniek verhindert dat het membraan van de basluidsprekers bij lage tonen ongecontroleerd uitwijkt. Hiervoor onderdrukt zij subsonische (dus niet hoorbare) trillingen en laat de bassen tegelijkertijd merkbaar krachtiger en preciezer klinken.
DCC
Digital Compact Cassette. Systeem met digitale audiocassettes, ontwikkeld door Philips. Nooit een succes geworden.
DCI
Digital Constant Image. Bij LCD-toestellen zorgt DCI voor een beeldweergave zonder filkkeren door alleen de pixels te wijzigen die daarwerkelijk in het beeld veranderen.
DCPS
Digital Copy Protection System. Beveiliging tegen het illegaal kopiëren over een digitale link als FireWire.
DDC
Display Data Channel. Communicatiekanaal voor monitoren en computers dat de monitorbesturing automatisch configureert.
DDC 1128
Standaard voor de overdracht van stuursignalen tussen een pc en een monitor. Maakt eenvoudige Plug & Play-installatie mogelijk.
DDR-RAM
DDR RAM staat voor Double Data Rate RAM. Het is een revolutionair soort geheugen dat de snelheid van ingewikkelde grafische operaties versnelt en een hogere bandbreedte bereikt. Bij dit type geheugen wordt per klokslag tweemaal zoveel data verwerkt, waardoor dit geheugen bij een bussnelheid van 133 MHz eigenlijk 266MHz wordt.
Debiet
Dit is het volume lucht (aantal kubieke meter) dat verplaatst kan worden per uur.
Decomotion
Een leuk feature voor YouTube uploads. Met deze functie kun je bewegende frames toevoegen aan de video’s die je upload.
DECT
Digital Enhanced Cordless Telecommunications. Europese digitale standaard voor draadloze telefonie, maakt gebruik van radiogolven. Betere kwaliteit dan CT. Een DECT-toestel bestaat uit een basistoestel dat wordt aangesloten op het telefoonnetwerk en een of meerdere draagbare handsets. Deze handsets staan in verbinding met het basisstation, zolang je binnen een afstand van 50m binnenshuis en 300m buitenshuis blijft.
Deep Colour
Deep Colour beschrijft hoe een afbeelding wordt weergegeven aan de hand van een groot aantal schakeringen, tinten en lichtsterktes. Hoe meer kleuren de televisie kan tonen, hoe waarheidsgetrouwer de beeldkwaliteit is ten opzichte van het origineel. Met HDMI 1.3 is het mogelijk geworden de grotere kleurenspectrum weer te geven.
Dekking
Het geografische bereik van een netwerk voor mobiele telefonie.
Deli Box
De Deli Box, die tevens voorzien is van de speciale microban coating, biedt extra ruimte voor sterk ruikende producten zoals kaas en vleeswaren. De sterke geur van bijvoorbeeld salami of Franse kazen blijft alleen in de afgesloten Deli Box waardoor de geur niet door het hele koelgedeelte wordt verspreid. Daarnaast blijft er door de extra lade meer ruimte over in de koelkast voor het opbergen van andere producten.
Delicaat Drogen
Met het handige accessoire voor Delicaat Drogen van Whirlpool kunt u de meest delicate kleding zoals wol en zijde op een zachte en veilige manier drogen. U hangt uw delicate kleding op het externe droogrek. De warme lucht die wordt afgegeven tijdens de droogcyclus, wordt afgevoerd naar het droogrek zodat u 2 kg extra wasgoed kunt drogen, zonder extra energieverbruik. Het uitschuifbare droogrek is zeer gemakkelijk te installeren. Als u het rek nodig heeft, schuift u het rek naar buiten. Na gebruik, schuift u het rek eenvoudig terug. Het nieuwe accessoire voor Delicaat Drogen is apart verkrijgbaar bij de condensatiedroogautomaten.
Delicaat Plus
Voortaan kunt u uw delicate kleding ook toevertrouwen aan de Whirlpool 6th Sense droogautomaten dankzij het speciale Delicaat Plus programma. Met sterk gereduceerde temperatuur kunt u tot 2,5 kg delicate stoffen zoals nylon, polyester en lycra zeer zacht en gelijkmatig drogen.
Delicatessenbox
De Delicatessenbox is ontwikkeld om kleine hoeveelheden in te vriezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vers fruit, kruiden maar ook andere lekkernijen die heel makkelijk hierin bewaard kunnen worden. Het zoeken naar kleine hoeveelheden in grote lades behoort tot de verleden tijd.
Demofunctie
Het apparaat geeft zelf op een visuele manier al zijn functies aan.
Dempingsfactor
De verhouding tussen de uitgangsimpendantie van een versterker en de impendantie van een luidspreker bij een bepaalde frequentie.
DEQ
Digital Equalizer. Efficiënte 5-traps-equalizer met vrij te kiezen gebruiksfrequenties en filtersterktes die ongewenste ruimteresonanties doeltreffend onderdrukt en/of storingen van de frequentiekarakteristiek van luidsprekers egaliseert. De klank is homogener en harmonischer.
Diafragma
De variabele objectiefopening waarmee de hoeveelheid intredend licht wordt bepaald. Een groot diafragma (kleine f-waarde) zorgt voor een klein scherptedieptebereik. Omgekeerd: een klein diafragma (hoge f-waarde) geeft aanleiding tot een groot scherptedieptebereik.
Diagonale luchtstroom
Dankzij de stilstaande achterwand van de droogautomaat, wordt de unieke diagonale luchtstroom gecreëerd. De luchtstroom in de Bauknecht droogautomaten stroomt diagonaal van boven naar beneden door het wasgoed, waardoor dit gelijkmatig en snel gedroogd wordt.
DiAS Digital Tuner
Digital intelligent Advanced Sensing. In tegenstelling tot analoge tuners met vaste schakelingen is de volledig digitale DiAS tuner gebaseerd op een digitaal programma voor een speciale chip om veelzijdige en vernieuwende prestaties te leveren. Voordelen: hoge gevoeligheid en selectiviteit met een digitaal IF Filter met 16 bandbreedtes, een digitale pulse noise canceller voor alle banden en de intelligent Multipath Noise Canceller voor betere stereo-ontvangst.
Digest playback
Deze functie op de Everio-modellen kiest automatisch scènes uit de opnames op basis van onze speciale algoritme voor het weergeven van een verkorte versie. 60 minuten aan opnames wordt ingekort tot 5 minuten met de belangrijkste scènes.
Digest-functie
Toont op het scherm de eerste scène van elk van de 9 titels of hoofdstukken op een disc in een 3 x 3 beeldenraster. De gewenste titel of het hoofdstuk wordt gekozen door de cursor naar de gepaste scène te verplaatsen en op Enter te drukken.
DIGI 100
Tv-technologie van Grundig. Het DIGI 100 concept staat voor een volledig gedigitaliseerd 100-Hertz chassis. Daardoor zijn de beelden trillingsvrij en is een ruimtelijk geluid mogelijk. De software kan geupdate worden. Dit concept bestaat verder uit een nieuw type afstandsbediening waarmee via Easy Dialog alle functies eenvoudig bediend kunnen worden.
DigiCeiver
Volledig nieuwe technologie waarbij het signaal digitaal verwerkt wordt vanaf de ontvangstcomponent tot aan de voortrapsuitgang. Dit biedt duidelijke voordelen op het vlak van ontvangst-kenmerken en klankkwaliteit.
Digital Cinema Sound
Ontworpen door Sony. Door de luidsprekerweergave aan te passen, bootst DCS de akoestische effecten van de bioscoop na. U hebt de keuze over een aantal geluidseffecten: Digital Music Hall Modelling, Virtual Multi Dimension en Screen Depth Matching, Cinema Studio Reverberation en Virtual Matrix 6.1.
Digital CNR
Chrome Noise Reduction. Elimineert kleurruis en kleuruitsmering voor een scherpere beeldweergave.
Digital Colour NightScope
Verhoogt de lichtgevoeligheid voor een helder beeld, zelfs bij minimale verlichting, zowel nabij als veraf. Gebruikt een combinatie van een lange belichtingstijd en beeldbewerking.
Digital Comb-filter
Scheidt chrominantie- van de luminantiesingalen zonder ruis of vervorming op te wekken en met verdere onderdrukking van signaalverlies, om een maximale beeldkwaliteit te waarborgen.
Digital Crystal Clear
Is gelijk aan CrystalClear III Pro, echter digitaal geregeld.
Digital Dynamic Bass Boost
Intelligente bass booster die een maximale basverbetering geeft. Het volume en de bas worden continu in de gaten gehouden om vervorming te voorkomen.
Digital Home Cinema Surround
Thuis beleven van films als in de bioscoop met behulp van een dvd- speler, een digitale meerkanaals receiver en een breedbeeldtelevisie.
Digital Keystone Correction
Men spreekt over Keystoning als het geprojecteerde beeld niet vierkant of rechthoekig is. De boven- of onderkant hebben bijvoorbeeld verschillende lengtes waardoor een soort trapezium vorm ontstaat.
Digital Media Manager
Philips-software waarmee je muziek-, foto- en videobestanden kan overzetten van een toestel naar de computer.
Digital Music Hall Modelling
Bootst de rijke, multidimensionale geluidsvelden na van twee prominente concertzalen, het concertgebouw in Amsterdam en de Musikvereinssaal in Wenen.
Digital NightScope
Verhoogt de lichtgevoeligheid voor heldere en veelkleurige beelden, zelfs in omgevingen met minimale belichting. Het voorwerp mag dichterbij of ver verwijderd zijn.
Digital Reality Creation
DRC is een signaalverwerkingsalgoritme dat zowel de verticale als horizontale beeldinformatie aanvult. Daardoor ontstaat een scherper en helder beeld dat viermaal meer resolutie heeft.
Digital Recording Ready
Functie die de gebruiker in staat stelt via de digitale uitgang een CD-R speler aan te sluiten voor het maken van digitale opnamen.
Digital Rights Management
DRM. Een allesomvattende term voor de copyright bescherming van bepaalde gegevens waardoor ze niet kunnen worden gekopieerd.
Digital Sound Control
(Optimal, Jazz, Rock, Techno). Om bepaalde muziekstijlen beter tot hun recht te laten komen, kunt u met Digital Sound Control kiezen uit een aantal vooraf ingestelde standen, die de geluidsfrequentie-banden regelen.
Digital TBC
Time Base Corrector. Helpt beeldjitter uit weergavebeelden elimineren.
Digital Video
Aanduiding voor alle apparatuur die digitale technieken gebruikt voor de weergave van beelden.
Digital Video Noise Reduction (DNR)
Als een videosignaal gecomprimeerd is kan er digitale ruis optreden op sommige delen van een dvd-schijfje. Deze digitale ruis kan in een aantal gevallen zelfs waargenomen worden door de oplettende kijker. Sony dvd-spelers zijn voorzien van een nieuw Digital Noise Reduction systeem, gebaseerd op de laatste digital image processing techniek. Het resultaat is minder flikkering van stilstaande beelden.
Digitale equalizer
De digitale equalizer verandert uw jogdraaiknop in een accurate grafische equalizer; met de mogelijkheid het volumeniveau van de geluidsfrequenties volgens uw eigen smaak in te stellen. Geen schuifregelaars meer: u drukt de knop eenvoudig éénmaal in voor het regelen van de lage tonen, tweemaal voor de middentonen en drie maal voor de hoge tonen. Gewoon een fluitje van een cent!
Digitale ingang coax
Wordt gewoonlijk gebruikt voor het aansluiten van draagbare digitale audio apparaten, videospelletjes en andere producten die een coax digitale aansluiting hebben.
DIMM
Dual In-line Memory Module. Type geheugenmodule bij computers.
DIN
Deutsches Institut für Normung. Houdt zich bezig met het standaardiseren van allerlei zaken.
DIN-plug
Drie- of vijfpolige verbindingsplug voor audio-apparatuur.
Direct Colour Filter
Wereldprimeur van Pioneer die zorgt voor een minimum aan weerkaatsing en een maximum aan kleuren op de plasmatelevisies. De filter wordt rechtstreeks op de voorzijde van het scherm aangebracht en is bijzonder dun, waardoor ook het plasmascherm dun kan blijven. Verbetert het contrast in heldere omgevingen, zelfs bij daglicht, door weerkaatsingen te reduceren.
Direct Line Recording
Mogelijkheid bij cd-recorders om een rechtstreekse 1-op-1 kopie van een cd te maken.
Direct Record
Mogelijkheid bij videorecorders om het bekeken tv- programma met een druk op een knop van de afstandsbediening onmiddellijk op te nemen.
Direct Stream Digital
Dankzij DSD is het mogelijk geluidsgolven op te nemen in een 1-bits formaat dat goed overeenkomt met het analoge signaal. Hierdoor verdwijnt de noodzaak voor decimatie- en oversampling filters die de heldere geluidsweergave belemmeren.
Direct-Drive Pole luidsprekers
De conus van de subwoofer is versterkt met Aramide vezel en straalt naar beneden, en is voorzien van een tweelaags spreekspoel voor een hoog vermogen en ver doorlopende weergave. De behuizing is gemaakt van een materiaal met hoge dichtheid.
Direct/Reflecting luidsprekers
Tijdens een live voorstelling bereikt slechts een klein gedeelte van het geluid rechtstreeks uw oren. Het meeste hiervan wordt gereflecteerd vanaf de muren, het plafond en de vloer. Conventionele, naar voren gerichte luidsprekers zijn niet in staat om opnieuw de juiste balans te creëren tussen dit gereflecteerde en directe geluid, wat live uitvoeringen nu net zo mooi maakt. De Direct/Reflecting luidsprekers kunnen dit wel en leveren ook het bekende Stereo Everywhere-kwaliteitsgeluid door het hele luistergebied.
DirekTouch
Hierbij kunt u direct het juiste warmteniveau instellen door eenvoudig naar rechts te slepen of direct op het juiste niveau te drukken.
DirekTouch-schuifbediening
Eenvoudig instellen van de gewenste afzuigkracht en lichtsterkte door naar rechts te slepen of direct op het juiste niveau te drukken.
Disc Lock
Films kunnen geweld en erotische scènes bevatten. Hoe voorkomt u dat uw kinderen dit zien? U hoeft alleen maar deze discvergrendeling in te schakelen.
Disc Memo
Met deze functie worden instellingen zoals taal, ondertiteling, video-instellingen, etc. voor 200 discs opgeslagen.
Disc Naming
Na het beluisteren van een cd kan je er een naam aan geven. Deze naam wordt dan in het vervolg tijdens het afspelen van de cd op het display weergegeven.
Disc Title Memory
Hiermee kan men een titel van tien tekens laten verschijnen wanneer een CD wordt geselecteerd.
DiSEqC
Afkorting voor Digitall Satellite Equipment Control, in het Nederlands: Digitale Controle voor het sturen van satellietontvangstsystemen. Doel is complexe antennesystemen voor satellietontvangst vanaf de receiver te besturen.
DIST
Digital Image Scaling Technology (D.I.S.T.). Deze technologie van JVC maakt gebruik van een interpolatiemethode die het aantal aftastlijnen verdubbelt tot een beeld van 1250 flikkervrije lijnen.
DLNA
Staat voor Digital Living Network Appliance. Met deze open norm is het mogelijk om inhoud van de pc te bekijken (= streamen) op een televisie. Dat kan gaan om muziek, foto's en films. De aansluiting kan verlopen via een LAN-kabel of draadloos via WiFi. DLNA hoeft niet beperkt te zijn tot enkel televisies: ook camcorders, fototoestellen of versterkers kunnen via DLNA communiceren.
DLP
Digital Light Processing. Deze projectietechnologie maakt gebruik van de Digital Micromirror Device van Texas Instruments. De chip is opgebouwd uit een aantal spiegeltjes die bestuurd worden door een geïntegreerd circuit.
DMS
Disc Management System. Mogelijkheid tot aansluiting en regeling van een Blaupunkt CD-wisselaar via het bedieningspaneel van de autoradio.
DNC
Tijdens het rijden analyseert een signaalprocessor via een meetmicrofoon het spectrum van de de rijgeluiden (stoorsignaal) dat de muziekweergave (muzieksignaal) overdekt, in het bijzonder in de lage frequenties. Dit probleem wordt gecompenseerd door een gerichte versterking van het audiosignaal in de overeenstemmende frequenties. Zo blijven dankzij DNC de sonoriteit en de indruk van geluidssterkte constant, ongeacht de snelheid van het voertuig en de aard van de bereden baan: een geluidsmaskering die niet kan worden bereikt met een conventionele breedband-volumeregeling.
DNR
Digital Noise Reduction. Digitale onderdrukking van ruis bij zwakke tv-signalen.
Dolby
Systeem voor ruisonderdrukking in audio-apparatuur volgens de specificaties van Dolby Laboratories, Inc.
Dolby B
Ruisondrukkingssysteem voor consumentenaudio.
Dolby Digital
Dolby Digital (AC-3) is een formaat voor de codering van meerkanaals geluidsweergave. Geluid dat opgenomen is in dit formaat kan gedecodeerd worden naar 5 aparte luidsprekerkanalen (links en rechts vooraan, center vooraan, achteraan links en rechts) en een extra subwooferkanaal. Men spreekt dan 5.1 surroundgeluid. Dolby Digital soundtracks vindt men terug op dvd's, Blu-ray's en zelfs HDTV-uitzendingen.
Dolby Digital Plus
Geluidsformaat dat werd ontwikkeld voor high definition producten en dat een verbetering is van het bestaande Dolby Digital of AC3. Het behoudt dezelfde kwaliteit maar neemt minder ruimte in. Dolby Digital Plus biedt hoogwaardige 7.1-kanaals audio, zodat u precies hoort wat de regisseur en producent willen dat u hoort. Bovendien is deze functie compatibel met 5.1 in huidige apparatuur.
Dolby Digital Surround
Dit formaat wordt digitaal gecodeerd en kan één tot zes kanalen bevatten. Zeskanaals Dolby Digital komt in de wereld van de DVD veel voor en wordt aangeduid als 5.1! Hierbij zijn er vijf volledige kanalen (links, center, rechts, links surround en rechts surround) en een apart subwooferkanaal voor de lage tonen aanwezig. Ook wel AC-3 genoemd.
Dolby Digital Surround EX
Dit formaat maakt, zoals Dolby Digital 5.1, gebruik van 5 volledig gescheiden kanalen en een apart subwooferkanaal. Als extra bevatten de achterkanalen een derde kanaal, het zogenaamde achter-centerkanaal.
Dolby Pro Logic II
Dit geluidsformaat wordt gebruikt om stereo-opnames om te zetten naar surroundgeluid. Het is geen echt 5.1 surroundgeluid maar het kan voor een betere ervaring zorgen bij bepaalde opnames.
Dolby Pro Logic IIx
Met Dolby Pro Logic IIx kan je stereo-opnames of 5.1-surroundgeluid laten omzetten naar 6.1- of 7.1-surroundgeluid. Er zijn immers steeds meer zeskanaals en zevenkanaals av-receivers.
Dolby Pro Logic IIz
Conventioneel 5.1- en 7.1 surroundgeluid levert een horizontaal geluidsveld op, waarbij de speakers zich doorgaans fysiek op dezelfde hoogte bevinden. Dolby Pro Logic IIz voegt bovenaan de linker- en rechterfrontluidsprekers twee extra geluidskanalen toe. Dat moet meer diepte en dimensie in het geluidsveld opleveren.
Dolby TrueHD
Blu-ray-films hebben vaak een Dolby TrueHD soundtrack aan boord. Dit coderingsformaat heeft geen kwaliteitsverlies in vergelijking met de oorspronkelijke opnames. Dolby TrueHD ondersteunt theoretisch meer dan 8 kanalen, maar bijvoorbeeld Blu-ray-films hebben een limiet van 7.1-kanalen, telkens full-range (0-20000Hz) met een 24-bit/96 kHz resolutie. Het Dolby TrueHD-signaal kan je via één HDMI-kabel (versie 1.3) transporteren van speler naar versterker.
Dolby Virtual Surround
Techniek die het mogelijk maakt het surround- geluid via de frontluidsprekers (links en rechts) weer te geven.
Dome tweeter
Hoge frequenties geven ruimte en realisme aan geluid. Een dometweeter is een uitstekende manier voor de weergave van deze hogere tonen.
Door-Shower
De modellen KSU hebben het Multi-Airflow-systeem niet enkel op de achterzijde, maar ook in de binnendeur van de koelzone. Met het Door-Shower-systeem wordt de koude lucht zachtjes en van twee kanten naar de etenswaren geleid.
Doorschakelen
Via deze functie kunnen gesprekken naar een ander nummer worden doorgestuurd.
Dot Pitch
Puntafstand: de kortste afstand tussen twee fosforpunten van dezelfde kleur op een beeldscherm. Hoe kleiner de puntafstand, des te hoger is de resolutie van de monitor.
DPC
Digital Pitch Control. Je kan de afspeelsnelheid van de voice recorder regelen zonder dat de toonhoogte verandert.
DPI
Dots per inch. Maat om het aantal beeldpunten per inch uit te drukken. Hoe hoger dit getal, hoe kwalitatief beter een beeld is.
DQR
Digital Quality Reception. Techniek voor digitale signaalverwerking in tuners waardoor de ontvangst van het afgestemde station niet gestoord kan worden door andere stations.
Draadafstandsbediening
De Pioneer autoradio kan via deze handige voorziening bediend worden met de bestaande afstandsbediening op het stuurwiel.
Draagcontainer
De stofzak kan verwijderd worden zonder dat je hem hoeft aan te raken. Je neemt de container (met stofzak) eruit en leegt hem in de vuilbak.
DRC MF
Digital Reality Creation - Multi Function (DRC-MF) is Sony-unieke technologie om zo natuurgetrouw mogelijk beelden te creëren. DRC-MF resulteert in een helderder, contrastrijker en gedetaileerder beeld. DRC-MF kan in twee standen gezet worden.
DRC100
DRC 100 bouwt voort op de DRC50-technologie door gebruik te maken van een veldverdubbelingstechnologie die schermflikkering elimineert en daarbij het aantal horizontaal beeldelementen (pixels) verdubbelt tot 1440. Dit resulteert in soepele, meer natuurlijke bewegingen en een stabiel flikkervrij beeld dat vriendelijker is voor uw ogen.
DRC50
Sony ontwikkelde een uniek logaritme voor digitale signalen dat de beeldresolutie verbetert door zowel de horizontale als de verticale resolutie in real-time te verdubbelen. DRC50 biedt een viermaal zo hoge beeldresolutie als een standaard televisie-uitzending, hierdoor worden, ook bij grote projectie schermen, de hinderlijke scanlijnen aanzienlijk verminderd.
Driekringszone
Een vitrokeramisch kookgebied met drie verschillende afmetingen, dat kan worden geactiveerd overeenkomstig de afmeting van de pan die wordt gebruikt.
Drietraps Dynamic Bass Boost
De wijze van weergave van de lage tonen is bepalend voor een diepe, rijke muziek. Drietraps DBB zorgt voor het optimale laagniveau bij elke muzieksoort.
Driewegsysteem
Een luidsprekersysteem dat gebruikt maakt van een aparte weergever voor hoge, midden- en lage tonen.
Driver
Dit is een speakerunit zoals een tweeter, een woofer of een middentoner.
DRM
Digital Rights Management, veilige geluidscompressie-standaard (o.m. bij MP3).
DSA/DNC
Digital Signal Adaptation. Bestaat uit een digitale 9 band/4 kanalen equalizer (zelfopmetend of manueel instelbaar) en een DNC componenent. DNC (Dynamic Noise Covering) analyseert via de microfoon permanent de rijgeluiden en past het volume en de klank van de autoradio dienovereenkomstig aan. De gevoeligheid (werking) van DNC kan ingesteld worden.
DSC
Digital Sound Control. Digitale klankkleurregeling in draagbare audio-apparatuur met een aantal vooraf ingestelde standen afgestemd op verschillende soorten muziek en luistersituaties.
DSO
Dynamic Sound stage Organiser. Virtuele geluidsverhoging van autoluidsprekers die bij de beenruimte zijn gemonteerd. Daardoor klinkt het geluid zoals op oorhoogte.
DSP
Digital Sound Processing. Digitale klankkleurregeling in draagbare audio-apparatuur voor onder andere auto, rock, pop en jazz die de muziek beter tot zijn recht doet komen.
DSP
Digital Signal Processor of digitale signaalverwerker.
DSP Servo
Dit servo-circuit zorgt voor supersnelle toegang tot- en een bijzonder nauwkeurige uitlezing van de disc.
DTMF
DTMF staat voor Dual Tone Multi-Frequency en is een systeem om opdrachten te versturen, vooral dan voor nummerweergave op telefoons met druktoetsen.
DTS
DTS is een audioformaat, net zoals Dolby. Films op dvd (en ook Blu-ray) worden bijna altijd uitgebracht met een soundtrack in Dolby Digital en/of DTS. Genoemd naar de ontwikkelaar, het bedrijf Digital Theater Systems.
DTS 96/24
Creëert maximaal 5.1 discrete kanalen met een zeer hoge geluidskwaliteit dankzij een hoge verwerkingssnelheid van 96kHz/24-bit. Encodering aan een constante bitrate van maximaal 1.509 Mbps.
DTS ES
Een audioformaat dat een extra surround-middenkanaal combineert met de gewone 5.1-opstelling, en dus resulteert in een 6.1-set-up (48kHz/24-bit). Het extra kanaal zorgt ervoor dat het geluid beter gestuurd en geplaatst wordt binnen het geluidsveld achteraan.
DTS NEO:6
Dit analoge decodeerformaat maakt deel uit van DTS ES decoders. Er wordt een 6.1-kanaals surround-mix geproduceerd op basis van gewone stereobronnen. Alle kanalen zijn full-range, met een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz.
DTS-ES Matrix 6.1
In het Matrix 6.1-formaat is het toegevoegde SB-kanaal matrix-gecodeerd in het linker surround- en rechter surround-kanaal. Bij weergave worden de gecodeerde signalen gedecodeerd in afzonderlijke SL-, SR- en SB-kanalen. Dit maakt een surroundklank mogelijk die dicht aanleunt bij de kwaliteit die de makers beoogden.
DTS-HD
DTS-HD is de hogedefinitie-versie van DTS. Er zijn 2 soorten: DTS-HD High Resolution en DTS-HD Master Audio. De eerste maakt nog gebruik van compressie ten opzichte van de originele opnames (bitrate max. 6 Mbps). Bij DTS-HD MA wordt er geen compressie toegepast: het is dus een verliesvrij (lossless) formaat, goed voor een variabele bitrate tot 24,5 Mbps bij Blu-ray. We spreken over 7.1-surroundgeluid bij Blu-rays.
DTS-HD High Resolution Audio
Deze hogedefinitie-versie van DTS maakt gebruik van compressie ten opzichte van de originele opnames (constante bitrate van 2 tot 6 Mbps). Levert tot 7.1 kanalen via HDMI 1.3 of analoge connecties. De audioresolutie ondersteunt tot 96khz/24-bit en is achterwaarts compatibel met de DTS Digital Surround Core.
DTS-HD Master Audio
Levert tot 7.1 kanalen (96kHz/24-bit) aan studiokwaliteit. Encodering aan variabele bitrates tot 24,5 Mbps bij Blu-ray Disc.
Dual Cone luidspreker
1-weg-luidspreker waarvan een in het midden van het membraan geplaatste papierconus de uitstraling bij hoge frequenties verbetert.
Dual Cool-temperatuurregeling
Voor het diepvries- en koelkastgedeelte kunnen de temperaturen afzonderlijk ingesteld worden. Dit is mogelijk via een speciale thermostaat dat temperatuurschommelingen snel corrigeert.
Dual Discrete Optical Pick-Up
Dit door Sony ontwikkelde systeem bestaat uit 2 aparte "pick-ups", één voor cd en de ander voor dvd-weergave, gemonteerd in één mechanisme. Hierdoor wordt een uiterst nauwkeurige weergave bereikt van dvd en cd. Bovendien is het schakelen tussen verschillende lenzen overbodig en wordt de levensduur van de laser verlengd.
Dual Focus Pickup
Een nieuw ontwikkelde laser pickup met een speciale twin focus lens waarmee een zeer accurate aflezing van CD en DVD mogelijk is.
Dual Laser Drive
Dubbel lasersysteem in DVD-Videospelers waardoor DVD-, CD-, CD-R en CD-RW-discs optimaal worden uitgelezen.
Dual Layer
Dvd schijf met twee lagen informatie. Een single layer DVD kan 4,.7 gigabyte aan gegevens opslaan, een Dual Layer disc 8,5 gigabyte.
Dual Logic
Twee elektronisch aangestuurde cassetteloopwerken.
Dual Memory Continuous Recording
Met een Dual Memory Everio wordt er, als het eerste opslagmedium vol raakt tijdens het opnemen, automatisch overgeschakeld naar het tweede medium en het opnemen gaat dan door. Daarbij hoef je zelf niets te doen.
Dual Screen
Mogelijkheid bij breedbeeld-tv om naast het bekeken programma gelijktijdig ook teletekst of de programmagids op het scherm te zien.
Dualmode
Een toestel dat zowel via het openbare GSM-netwerk als een DECT-centrale kan bellen.
Dubbel verbrandingssysteem
De nieuwste generatie Dovre-kachels en haarden zijn voorzien van een uniek dubbel verbrandingsysteem. Via de achterzijde wordt secundaire lucht in de kachel toegelaten. Deze wordt eerst verwarmd en wordt vervolgens via een speciale vlamplaat in de verbrandingskamer geleid. Hierdoor ontstaat een secundaire verbranding die de resterende, niet volledig verbrande rookgassen opnieuw doen ontvlammen. Resultaat: een hoger warmterendement en een schonere en milieubewuste verbranding.
Dubbele batterijlader
Eén batterij leegbellen en vervangen door een volledig opgeladen batterij garandeert een langere levensduur dan twee batterijen die je na elkaar aanschaft.
Duo-plus systeem
Dit systeem van Neff heeft 9 kookwijzen: Circotherm hetelucht 40-190°C, broodbakstand, deegrijsstand, ontdooistand, boven- en onderwarmte, enkel onderwarmte, continu regelbare grote grill en energiebesparende grill en Thermo-grill.
Duo-Tronic
Dankzij de volledig elektronische besturing wordt de vochtigheid van het wasgoed en de temperatuur constant gemeten. Daardoor wordt op een spaarzame manier gedroogd.
DuraFreeze
Met DuraFreeze wordt de temperatuur in het vriesgedeelte verlaagd tot -28°C. De speciale compressor garandeert deze temperatuur zonder schommelingen. Hierdoor wordt de vorming van ijskristallen - welke schadelijk zijn voor de houdbaarheid van de levensmiddelen - geminimaliseerd. Levensmiddelen kunnen zo tot tweemaal langer bewaard worden dan bij de gebruikelijke -18°C mogelijk is.
Duraprop-kuip
Whirlpool heeft een patent genomen op de stevige en isolerende Duraprop-kuip bij wasmachines. Recycleerbaar.
DV
De professionele keuze in video-opnames. Digital Video verwijst naar het opnemen, manipuleren en opslaan van video in een digitaal formaat.
DV In/Out aansluiting
De DV In/Out is ontwikkeld voor digitale videorecorders. Gegevens van de DV-band kunnen in de vorm van een digitaal signaal worden verstuurd naar de aangesloten DV-apparatuur. Alle informatie wordt doorgegeven via een enkele kabel. Bij DV In/Out bestaan de gegevens niet alleen uit video/audio maar ook de index en gedubde audio kunnen worden gekopieerd door alleen een DV-kabel aan te sluiten. Dit maakt het aansluiten van kabels voor bewerken eenvoudiger.
DVB
Digital Video Broadcasting. Het digitaal uitzenden van radio, tv of data.
DVB-C
Digital Video Broadcast – Cable. Digitale ontvangst via de kabel.
DVB-S
Digital Video Broadcast – Satellite. Digitale ontvangst van televisieuitzendingen via satelliet.
DVB-S2
Een variant van DVB-S die ook ondersteuning biedt voor MPEG-4/H.264 signalen.
DVB-T
Digital Video Broadcasting (DVB) is een Europese standaard voor het digitaal verzenden van radio- en televisiezenders. Wanneer de uitzendingen verlopen via de ether spreekt men van DVB-T (de T staat voor Terrestrial).
DVD audio
Digitaal audioformaat, gebaseerd op de lineaire PCM wereldstandaard. Met een sampling frequentie tot 192 kHz en 24-bit kwantisering voor meerkanaals weergave, levert DVD-audio een superbe geluidskwaliteit, die zelfs die van CD overtreft. De hoeveelheid opgeslagen informatie is 2x zo groot als die van een normale CD.
DVD geluidskwaliteit
Met het DVD Video formaat is het mogelijk diverse typen geluidssporen op te nemen. Behalve conventioneel stereo geluid zijn een groot aantal DVD Video discs voorzien van meerkanaals geluidssporen. Dit is uitermate geschikt voor 5.1 kanaals Digitale Surround systemen, waarmee een hoge kwaliteit filmgeluid met een indrukwekkend geluidsveld wordt bereikt; net als in de bioscoop.
DVD Video beeldkwaliteit
Dankzij het MPE2 compressiesysteem kan DVD bijna de beeidkwaliteit bereiken van het Digitai Video formaat D1 dat wordt gebruikt voor professionele video masters. DVD video heeft een horizontale beeldresolutie van ca. 500 TV lijnen In tegenstelling tot VHS met 250 lijnen, Video CD mey 250 lijnen en Laserdisc met 420 lijnen.
DVD Video Disc
DVD (Digital Versatile Disc). Een high density optische disc met een grote capaciteit voor de opslag van data, beelden en geiuid. De opslagcapaciteit is 4, 7 GB voor een enkelzijdige, enkellaagse disc (bijna 7x de capaciteit van een conventionele Compact Disc).
DVD video upscaling
Upscaling tot 1080p met HDMI zorgt voor glasheldere beelden. Films op DVD in standaarddefinitie kunnen nu in bijna HD-resolutie worden weergegeven.
DVD+RW
Dit formaat is gebaseerd op CD-RW-technologie. Het grootste voordeel is dat het systeem volledig compatibel is met de meeste in omloop zijnde DVD-Video en DVD-romspelers. Het toestel slikt ook dubbelzijdige schijfjes, met een maximum van 4 uur beeldmateriaal per zijde. Gesteund door Microsoft en Philips.
DVD-Multi
DVD Multi is geen nieuw formaat, maar een reeks hardwarespecificaties, goedgekeurd door het DVD Forum, waaraan een DVD-recorder dient te voldoen om het DVD Multi-logo te mogen dragen. Het zijn recorders die DVD-R-, DVD-RW- en DVD-Ram-schijfjes kunnen beschrijven en deze drie formaten en DVD-Video en DVD-Audio kunnen weergeven. Merk wel op dat DVD Multi niets zegt over DVD+RW, dus zo multi is Multi ook weer niet.
DVD-R
Formaat dat al sinds de herfst van 1997 bestaat en de steun krijgt van Pioneer en Sony. De DVD-versie van de CD-R, de CD-recordable. Een DVD-R-schijfje zou in principe afspeelbaar moeten zijn op elk type DVD-rom en DVD-videospeler. Deze standaard werkt met enkelzijdige plaatjes van 3,95 of 4,7 gigabyte.
DVD-Ram
Dit formaat is sinds de zomer van 1998 en is niet compatibel met de meeste DVD-spelers. Het was initieel bedoeld voor gebruik in computers. Nadeel is dat het systeem met cartridges werkt, echt handig is anders. Herschrijven van deze 4,7 GB-schijfjes zou meer dan 100.000 maal mogelijk zijn.
DVD-RW
Is al sinds december 1999 op de markt en werd ontwikkeld door Pioneer, die voortborduurde op DVD-R. Jammer is wel dat de opname in Videomode beperkt blijft tot 120 minuten.
DVI
Digital Visual Interface. Een digitale aansluiting bij vooral lcd-monitoren voor computergebruik. Alleen geschikt voor het doorgeven van beelden en niet geluid.
Dynamic Channel Index
Wanneer Dynamic Channel Index wordt gekozen, wordt het weergegeven programma in het midden van het scherm geplaatst. Daar omheen worden twaalf kleinere beelden met andere zenders weergegeven. Deze worden bij toerbeurt met één per seconde ververst. Met de afstandsbediening kan een van deze kanalen worden gekozen.
Dynamic Contrast
Onderdeel van Philips CrystalClear-techniek die zorgt dat het tv-beeld altijd de ideale contrastomvang heeft.Analyseert het tv-beeld 25 x per seconde en optimaliseert ogenblikkelijk het contrast in die gedeelten van het beeld waar dat nodig is.
Dynamic Digital Motion
Deze functie zorgt voor zeer vloeiende beeldbewegingen. Dat is vooral zichtbaar bij camerabewegingen zoals panning en panoramashots.
Dynamic HD Converter
Elke pixel wordt afzonderlijk geoptimaliseerd op basis van de 84 omliggende pixels. Dit resulteert in scherpe en heldere beelden.
Dynamic Intelligence
De Dynamic Intelligence technologie zorgt, via sensoren, voor een betere en langere voedselbewaring in de koelkast dankzij een nauwkeurige controle van de temperatuur in de koel- en vriesruimte. Sensoren detecteren de minste temperatuurschommeling en passen de temperatuur voortdurend aan. Droogkasten met Dynamic Intelligence passen het droogprogramma aan op de hoeveelheid wasgoed en de vochtigheidsgraad.
Dynamic Picture & Picture
Twee verschillende televisie-uitzendingen kunnen worden gecombineerd en naast elkaar weergegeven op hetzelfde scherm. De grootte van het beeld kan worden aangepast met soepele overgangen van klein naar groot. De grootte van het rechter beeld is omgekeerd evenredig aan die van het linker beeld.
Dynamic Picture Control
Met krachtige algoritmen zorgt het Dynamic Focus circuit voor een helder, scherp beeld, zelfs tot aan de rand van het scherm. Daarbij zorgt het Quad Pole circuit voor aanpassing van de Beam Spot Diameter zodat het beeld in de hoeken en aan de zijkanten van het scherm optimaal wordt weergegeven.
Dynamic Variable Bit Rate Dubbing
Een codeermethode, die kan worden toegepast bij het dubben van een titel in HQ+ of HQ van vaste schijf naar dvd. Dynamic VBR maakt gebruik van two-pass encoding technologie. Bij de oorspronkelijke opname op de vaste schijf (in HQ+ of HQ), worden de compressiegegevens van iedere scène bewaard - de eerste stap. Wanneer de videobeelden van vaste schijf naar dvd worden overgezet, kunnen de dvd-recorders van deze data gebruik maken om zo de beschikbare codeerbits zeer efficiënt toe te wijzen - de tweede stap.
Dynamiek
De verhouding tussen het maximale signaal en de basisruis.
Dynamiekomvang
De maximaal bereikbare dynamiek.
DynaPix HD Picture Engine
De DynaPix HD Picture Engine regelt de contouren, kleur en het contrastniveau en de ruisonderdrukking in real-time om in alle scènes sprekende kleuren en een goed contrast te garanderen. Het DynaPix HD Picture Engine systeem op één chip schaalt het beeld om natuurlijke kleuren, contouren en contrast te garanderen.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Lexicon D

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9