word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Cache
De interne cache is een snel werkend geheugen dat als buffer dient tussen processor en het interne geheugen. Hoe groter deze cache, hoe sneller de processor.
Caddy-handvat
Alle belangrijke accessoires van de stofzuiger zitten netjes opgeborgen en binnen handbereik op de zuigslang.
CAM
Conditional Access Module. In deze module past een smartcard van een aanbieder van digitale televisie (zoals TV Vlaanderen). Met deze kaart kan je ongecodeerd een pakket televisiezenders van deze aanbieder bekijken. Het geheel van de CAM met smartcard wordt geplaatst in een Common Interface slot van een settopbox of zelfs televisie.
Camcorder
Samentrekking van CAMera en reCORDER.
Candela
Latijn voor kaars. Candela is de fotometrische SI-basiseenheid voor lichtintensiteit en is de lichtsterkte die een lichtbron in een bepaalde richting uitstraalt. Het symbool is cd.
Capsulated Colour Filter
CCF. Speciale film ter onderdrukking van weerspiegeling en gebalanceerde RGB kleuren voor een rijke kleurweergave.
Car-Preset
Door één enkele druk op de knop kunnen equalizer-instellingen geactiveerd worden: voor verschillende muziekgenres, voor speech en voor verschillende autotypes.
Careeza zoolplaat
Zoolplaat van Philips die beter glijdt bij het strijken, de stoom ideaal verdeelt, en krasbestendig en onderhoudsvriendelijk is.
Carkit
Installatie waardoor je met je gsm handenvrij kan bellen in de auto.
Cartridge
Inktpatroon van een inkjetprinter.
CATV-Tuner
Tuner geschikt voor de ontvangst van alle frequenties in gebruik bij kabelmaatschappijen.
CC-convertor
Compression Compensative-convertor. Biedt exclusieve algoritmes om verloren signalen te herstellen op basis van de opgenomen digitale signalen van hoorbare frequenties, die eigenlijk oorspronkelijk moesten worden opgenomen. Hij biedt ook een grotere analoge bandbreedte tot meer dan 20 kHz. De alogritmes worden gecontroleerd door technici en musici op hun muzikale geldigheid.
CC-DAC
Continuous Calibration Digital-to-Analogue Conversion. Ook: "˜Bitcheck"™. Techniek die de vervorming voor overspraak voorkomt, met als resultaat een betere geluidsweergave.
CCAW spreekstoel
Copper-Clad Aluminium Wire spreekstoel. Aluminiumdraad is lichter dan de gebruikelijke koperdraad. Voor een spreekstoel kan dikkere draad worden gebruikt voor een hoger ingangsvermogen en een betere bass-weergave. De koperbekleding garandeert een betrouwbare soldering en een ruim frequentiebereik.
CCFL backlight
Bij standaard lcd-televisies worden TL-buizen (CCFL) gebruikt om het scherm te verlichten. Het probleem hierbij is dat slechts totale buizen kunnen worden gedimd, wat bij een achtergrondverlichtingstechniek op basis van leds niet het geval is. Ook de gelijkmatigheid van de belichting is minder dan bij leds.
CD Sync
Methode voor het starten van een cassetteopname tegelijk met de start van het afspelen van een cd. Het cassettedeck wordt enige seconden voor de cd gestart, zodat de opname na de inloopband begint.
CD-R software
Structurerende software voor cd-recorders die data volgens cd-rom specificaties wegschrijft.
CD-R-DA
Beschrijfbare cd voor hifi cd-recorders.
Cd-recorder
Apparaat om in combinatie met hifi-apparatuur eigen complete cd's of compilaties op cd digitaal op te nemen.
CD-Rewritable compatible
Om u maximale keus en veel comfort te bieden, beschikken veel cd-spelers nu al over de mogelijkheid alle soorten cd's af te spelen.
Cd-rom
Compact Disc Read-Only Memory. Algemeen aanvaarde cd-norm met een capaciteit van ruim 600Mb aan informatie waaronder beeld en tekst.
Cd-RW
Beschrijfbare en weer wisbare cd voor cd-recorders.
CDMA
Code Division Multiple Access. Een concurrerend systeem voor GSM, dat vooral groot is in de VS.
Celeron
Processor van Intel die de eerste maal werd voorgesteld in 1998. Heeft minder mogelijheden en is goedkoper dan de Pentium II-processor.
Cell Broadcast
Service van de gsm-netwerkproviders met actuele nieuwsberichten die via bepaalde kanalen door alle handhelds die deze dienst ondersteunen, kan worden ontvangen.
Center luidspreker
Bij Dolby Prologic geluidsweergave, luidspreker recht voor de luisteraar en vlak bij het tv-beeldscherm. Hierdoor hoort men spraak en andere geluiden op de plaats waar ze in het tv-beeld vandaan komen.
Centrifugeersnelheid
Synoniem voor toerental per minuut.
CGMS
Copy Generation Management System. Belet dat er digitale kopieën van DVD-films gemaakt worden.
Chase Play
U kan een programma opnemen en het iets later al gaan bekijken, terwijl de opname verder loopt, en ongeacht op welk moment u het programma wilt bekijken. Bijvoorbeeld u hebt de aftrap van een voetbalwedstrijd gemist. Bekijk de wedstrijd vanaf het begin, sla herhalingen en reclame over, tot u de reële duur van de wedstrijd hebt ingelopen.
Chasing Playback
U kan het programma bekijken vanaf het begin, zelfs als het opnemen nog niet is voltooid. De oplossing hierbij is de handige Time Slip functie.
CheckControl
De elektronische controle- en bedieningsunit voor een fijngevoelige temperatuurregeling.
Chillervak
Een koudevak waarin, naargelang van de omgevingstemperatuur en de instelling, er temperaturen bereikt worden tussen -2°C en +2°C. Optimaal geschikt voor het bewaren van vlees, vis, gevogelte en bereide gerechten.
Chip
Klein stukje silicone waarop gigantisch veel elektronische schakelingen zitten. Het hart zeg maar van alle moderne elektronische apparaten.
Chipset
Dit is een vast onderdeel van het moederbord en zorgt ervoor dat dataverkeer mogelijk is tussen de onderdelen van de computer. Een betere (lees: snellere) chipset zal de computer sneller laten werken.
Cinch
Audio- of videoapparatuur kan met elkaar verbonden worden via cinch-kabels. Door hun kelkvormig uiteinde worden ze ook wel tulpaansluitingen genoemd. De witte en rode aansluitingen zijn voor audio (links en rechts); de gele stekker voor video.
Cinema Link
Communicatie link tussen verschillende audio en video componenten.
Cinema Studio Reverberation
Versterkt de complexe waarden van filmeffecten om u het ruimtelijke gevoel te geven van een bioscoopzaal.
Cinema Surround Sound
Nabootsing van geluidseffecten zoals in de bioscoop.
Cinemascope
Een beeldverhouding van 2.35:1 waarin veel speelfilms opgenomen voor de bioscoop worden opgenomen.
Class H+
Talrijke versterkers in de hifi-onderdelen van Technics beschikken over een eindtrap met een Class H+ schakeling. Die maakt een betere klankkwaliteit mogelijk, speciaal bij hoge impulsen en dynamische passages, zoals bv. bij home cinema.
Class-D versterkers
Verbruiken minder stroom en produceren minder warmte, terwijl 67% van de energie wordt omgezet in een uitgangssignaal. Dit digitale signaal wordt gefilterd door een laagdoorlaatfilter. Het eindresultaat is vervormingsvrij en helder geluid.
Clean stream filter
Synoniem van air-clean filter. Deze filter voor stofzuigers is uitgerust met een actieve koolstoffilter waardoor onaangename luchtjes (bijvoorbeeld haar voor huisdieren) niet kunnen ontsnappen.
Clean+ optie
De Clean+ optie op de Whirlpool wasmachines garandeert zelfs bij lage temperaturen optimale wasresultaten. Whirlpool heeft een speciale meerfasencyclus ontwikkeld die in combinatie met het gebruik van een vlekkenmiddel de werking van elke actieve stof optimaliseert, zodat u zelfs bij lage temperaturen betere wasresultaten behaalt en afrekent met hardnekkige vlekken. De Clean+ optie is even doeltreffend voor witte als voor gekleurde was, en is dus geschikt voor delicate, katoenen of synthetische kleding die niet op hoge temperatuur gewassen kan worden. En door op een lagere temperatuur te wassen, profiteert u bovendien van 40% minder energieverbruik.
Clear Voice
Verhoogt de opnamekwaliteit van het frequentiebereik van stemmen waardoor de helderst mogelijke weergave wordt bereikt.
Clever Clean
Met het Clever Clean-systeem heeft u geen omkijken meer naar de reiniging van de oven. De vlakke volglazen binnendeur kunt u eenvoudig met een doekje afnemen. De wanden van "schoon" email en de afgeronde hoeken zijn tevens gemakkelijk te reinigen. En ook de neerklapbare grill vereenvoudigt het reinigen van de, anders zo lastig schoon te maken, bovenruimte.
Clever Ice
Clever Ice is het ijsblokjessysteem in de Bauknecht vrieskasten. De praktische en hygiënische container kan zonder knoeien makkelijk gevuld worden met water. De ijsblokjes worden gevormd in de container, afgesloten van andere voedingsmiddelen die de smaak kunnen beïnvloeden. Met een simpele draai aan de knop vallen de ijsblokjes vervolgens direct in de ijslade eronder, klaar voor gebruik.
CLIP
Calling Line Indentification Presentation. Telefoonnummerweergave: het nummer van de beller verschijnt op een display van het toestel van de ontvanger.
Clipboard
Bij toestellen met twee tuners zorgt de clipboard-functie ervoor dat het beeld in tweeën gesplitst kan worden. Op de rechterzijde wordt het beeld bevroren en op de linkerzijde speelt het programma gewoon door. Ideaal voor het maken van een notitie.
Clipping
Het in elkaar klappen van de spanning, omdat de versterker niet genoeg spanning kan leveren. Dit leidt tot een sterke en hoorbare vervorming, namelijk clipping.
CLIR
Calling Line Identification Restriction. Deze functie zorgt ervoor dat mensen jouw nummer niet op het display van hun toestel te zien krijgen. Tijdelijk of permanent bruikbaar.
CLP
Connected Line Presentation. Icoon op het scherm van de mobiele telefoon dat aangeeft dat de telefoon in verbinding staat.
Coax
Kabel gebruikt voor aansluiting op de televisie-distributie.
Coaxiale luidspreker
2-weg-luidspreker waarbij de hoge-tonen-luidspreker in het centrum van de lage tonen-luidspreker op één as gemonteerd is.
Codec
Codec staat voor coder/decoder. Een codec is een programma dat een bepaalde geluidscompressie en codeerformaat (zoals MP3) kan omzetten van en naar standaard digitaal geluid dat kan worden afgespeeld op een computer.
CODEM ® III, III+, IV/IV+, V en D
Door Blaupunkt ontwikkeld ontvangst-concept dat een storingsvrije ontvangst mogelijk maakt zonder de gebruikelijke afzwakking van hoge tonen ingeval van zwakke radiozenders. Codem IV garandeert tov Codem III/III+ een nog betere ontvangst in het geval van Multipathstoringen.
Combi-antenne
Combinatie van verschillende antenne-types in één enkele behuizing/staaf. Er zijn duplex- (bv. radio/GSM) en triplex-antennes (radio/GSM/GPS). Voor een optimale ontvangst op de diverse apparaten heeft men dan ook maar één autoantenne nodig.
ComfortClose
Deurconcept van Miele, waarbij de deur heel gemakkelijk opent en sluit, en daarenboven op elke gekozen stand blijft staan. De deur zal nooit nog tegen de benen naar beneden kunnen vallen.
Common Interface
Een Common Interface (CI) is een sleuf/slot in een settopbox of zelfs televisie waarin je een CAM module met smartcard kunt plaatsen.
Compact Flash
Geheugenkaart die als module in een notebook, PDA, fotocamera wordt gestoken. Hebben tegenwoordig reeds opslagcapaciteiten tot 4GB.
Component Video
De videoverbinding met de beste kwaliteit. Houdt de signalen van de drie kleuren rood, groen en blauw gescheiden.
Composite video
Standaard voor het versturen van beeld via de gele cinch-stekker of SCART-kabel. Kleur en helderheid worden gebundeld.
Compressor
Een soort pomp die ervoor zorgt dat het koelmiddel door het airconditioningsysteem stroomt.
Condensatiedroogkast
Droogmachine waarbij het vocht niet via een luchtafvoer wordt weggeleid, maar opgevangen wordt als condenswater in een reservoir. Deze droogkasten kan je dus plaatsen waar je maar wil, je hebt geen afvoerleiding naar buiten nodig. Het waterreservoir dien je regelmatig leeg te maken. Een lampje of indicator geeft aan wanneer het tijd is om die leeg te maken. Bij sommige droogkasten kan je het condenswater afvoeren via een leiding.
Condensatormicrofoon
Een vaste elektrode en een beweeglijk membraan vormen een condensator, waarvan de capaciteit onder invloed van geluidsgolven verandert.
Condensor
In de condensor van een airco wordt het gas omgezet in een vloeibaar koelmiddel doordat het de opgenomen warmte afstaat aan de buitenlucht.
Conex-demper
De demper geleidt de luidsprekerconus en de spreekstoel. Dempers zijn meestal gemaakt van textiel maar bij veel Pioneer luidsprekers is dat vervangen door Conex, dat stijver, beweeglijker en vochtbestendiger is.
Conische koepeltechnologie
De integratie van conische koepels in de conus resulteert in een lagere vervorming, een voller bass-geluid en een grotere stijfheid van de conus.
Constant Bit Rate (CBR)
Een codeerproces om een videosignaal op een dvd-schijf te plaatsen. CBR zorgt voor een constant identieke bit rate voor alle videobeelden.
Continuvermogen
Het continue door een versterker af te geven maximale vermogen.
Contrast
De relatieve helderheid van de lichte en donkere gedeelten van een beeld kan vermeerderd of verminderd worden om beelden meer naar voren te laten komen of deze zachter te maken.
Contrast ratio
Synoniem voor contrastverhouding. Is de verhouding tussen wit en zwart. Hoe groter de contrast ratio, hoe beter de projector of het lcd-scherm de details in de kleuren weergeeft.
CookControl
Een soort ingebouwde chef voor de inbouwovens van Bosch, die via het elektronische dialoogdisplay stap voor stap de nodige aanwijzingen geeft. En dit in klare en duidelijke tekst.
coolBox
In de afzonderlijke coolBox heersen lagere temperaturen van –2°C tot +3°C. Ideaal dus om voedingsmiddelen zoals vlees, vis en fijne vleeswaren in alle veiligheid te bewaren. Bovendien zorgt deze afzonderlijke doos ervoor dat geuren niet aan andere producten in de koelkast worden overgedragen.
Coolmatic
Functie voor diepvriezers. Ook wanneer een grotere hoeveelheid verse levensmiddelen, bijv. de week-inkopen in een grootwarenhuis, snel op de optimale bewaartemperatuur moet worden gebracht, is één druk op de knop voldoende. Het toestel werkt de volgende zes uren bij +2 °C en schakelt vervolgens automatisch weer terug naar de vooraf ingestelde gewenste temperatuur.
COP
Coëfficiënt of Performance is een waarde die de verhouding weergeeft tussen de hoeveelheid afgegeven warmte en de hoeveelheid geleverde energie. Hoe hoger de COP-waarde, hoe energiezuiniger de warmte wordt geproduceerd.
COP (Cooking Optimated Programmation)
Automatische kookprocessen. COP is een volledig automatisch kookproces met Scholtes brevet dat de temperatuur, de tijd, de warmtebronnen en de vochtigheidsgraad voortdurend stuurt.
Copy Protection systeem
DVD Video is voorzien van een speciaal ontwikkeld Copy Protection systeem tegen illegaal kopiëren. Als er analoge Copy Protection aan het beeldsignaal is toegevoegd om het copyright te beschermen, dan is het niet mogelijk het analoge beeld te kopiëren met de juiste kwaliteit.
Cordless mouse
Dit is een muis die draadloos met de computer communiceert. Er komt dus geen snoer meer aan te pas.
Correctietoets
Deze toets biedt de mogelijkheid om een foutief ingevoerd getal te wissen, zonder dat de gebruiker meteen het hele telefoonnummer opnieuw moet invoeren.
CountUp timer
De CountUp timer geeft aan hoeveel tijd er sinds de activering van de kookzone is verlopen – een praktische hulp bij de voortgang van het kookproces.
CPU
Central Processing Unit. Dit is het hart van de computer. Deze bestaat uit twee delen: de processorkern en het input/output-deel (I/O). De processor doet niks anders dan alsmaar berekeningen maken, terwijl de I/O communiceert met de overige onderdelen van de computer.
CRI
Of kleurweergave-index. Geeft de kwaliteit van de kleurweergave van kunstmatige lichtbronnen aan. Het symbool is Ra. De maximale waarde is 100, waarbij de lichtbron geen verkeerde kleurweergave veroorzaakt. Gloeilampen kunnen deze waarde halen. LED-lampen hebben doorgaans een Ra-waarde van 80, maar kunnen 90 en meer halen.
Crispening
Schakeling voor subjectieve verbetering van de beeldscherpte.
Crispfunctie
De unieke en gepatenteerde crispfunctie maakt het mogelijk om in zeer korte tijd heerlijke krokante gerechten te bereiden. Is de crispfunctie eenmaal ingeschakeld dan verhit de grill de bovenzijde van het gerecht en de crispplaat, die binnen 2 minuten naar 210º C wordt gebracht, de onderzijde. Tegelijkertijd wordt het gerecht door de microgolven d.m.v. het 3D-systeem gegaard. De speciale crispplaat hoeft niet extra ingevet te worden en in circa 6 minuten is een diepvriespizza met een knapperige bodem en een krokante, bruine bovenkant gebakken. Met de crispfunctie is het zelfs mogelijk om een eitje te bakken.
Crossover
Een (groep van) filter(s) dat ervoor zorgt dat in een audiosysteem de geluidssignalen worden opgedeeld in bepaalde frequentiegebieden die vervolgens worden toegewezen aan bepaalde units in de luidspreker zoals woofers, middentoners en tweeters.
Crosstalk
Iedere wisselstroom die door een geleider loopt, verwekt een elektromagnetisch veld. Als gevolg van de capacitieve koppeling tussen geleiders, produceert dit veld op zijn beurt een stroom en die stroom leidt tot het Crosstalk verschijnsel.
CRT
Cathode Ray Tube. Dit is niks anders dan de eerste generatie beeldbuizen voor de computer en televisie.
CrystalClear Video
In videorecorders, combinatie van verschillende technieken die voor elke band gedurende zijn gehele levensduur een optimale beeldkwaliteit garanderen.
CS Crystal Sound System
Deze audiotechnologie van Philips verbetert de geluidskwaliteit van DECT-telefoons.
CT
Cordless Telephony, ofwel draadloze telefonie.
CTI
ColorTransient Improvement. Techniek in Philips televisies die bijdraagt tot tot scherpere contouren in bewegende kleurenbeelden.
CuliSense
Dankzij de AEG CuliSense oven BY9304001M wordt de droom van volautomatisch bakken, garen en braden werkelijkheid. Als door toverij maakt de CuliSense perfecte resultaten mogelijk. U kiest in enkele stappen wat u wilt bereiden. De CuliSense doet de rest. U hoeft pas weer aan het gerecht te denken als u het uit de oven haalt. Uiteraard kunt u de CuliSense ook als een traditionele oven gebruiken. Maar wij beloven u: zoveel volautomatisch comfort zult u nooit meer willen missen. Welkom in de toekomst van het professionele koken - in uw eigen keuken.
Curved TV
Een licht gebogen televisiescherm dat voor nog een betere kijkervaring moet zorgen.
Custom Fit
Compact luidsprekerontwerp met universeel montageframe dat het mogelijk maakt de speaker rechtstreeks in bestaande speakeropeningen van de meeste automerken te monteren zonder dat er gaten hoeven te worden geboord.
Customax
Aanpassing van de beeldparameters bij monitoren met behulp van computer en muis. Daardoor is het met de hand bijstellen van het beeld overbodig.
CyberScreen
In monitoren, door Philips ontwikkelde digitale techniek die continu waakt over een optimale kleurweergave, helderheid en scherpte over het hele beeldscherm.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9