word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
B.E.S.T.-beeldsysteem
Biconditional Equalised Signal Tracking. Oordeelt automatisch over de staat van de videoknoppen en kalibreert de bandkwaliteit om de best mogelijke prestaties met elk bandtype te bekomen.
Backbone
Algemene term voor een netwerkinfrastructuur die de ruggegraat vormt van een telecom-netwerk.
BackControl
Op het display van de oven worden digitaal de ingestelde - en de actuele oventemperatuur aangegeven. Uiteraard worden ook de dagtijd of de ingestelde baktijden weergegeven. De oven schakelt automatisch op de ingestelde tijden in of uit. Bovendien heeft de Backcontrol een snelopwarmfunctie.
BackControl Plus
De multifunctionele display van de oven vertelt u wat er gebeurt. Het duidelijk geordende multifunctioneel display geeft alleen de informatie aan die u werkelijk nodig heeft op het gepaste moment: verwarmingswijze, ingestelde temperatuur, timer en eventueel andere geactiveerde functies
Baffle
Het voorste deel van de behuizing van de luidspreker waarin de lage-, midden- en hogetonen units zijn gemonteerd.
Balance Control
Evenwichtige verdeling van het wasgoed in de trommel.
Balanced Isolator Circuit
Voorkomt dat het signaal wordt verstoord door massaspanning. Pioneer verbetert bestaande ontwerpen door het linker- en rechterkanaal afzonderlijk te aarden. Dat brengt elk kanaalsignaal in fase, wat aardingsruis helpt elimineren.
Balansregelaar
Voorziening op bv. een versterker waarmee de verhouding tussen twee kanalen geregeld kan worden.
Bananenplug
Connectoren waarmee speakerkabel wordt aangesloten op de speakers en de versterkers.
Bandbreedte
De afstand in Herz tussen de laagste en de hoogste weer te geven frequentie.
Banner
Dit is een advertentie op een internetsite. Meestal in de vorm van een smalle rechthoek, uitgesmeerd over de breedte van het scherm. Wanneer een surfer op de banner klikt, kan hij bijvoorbeeld terecht komen op de site van de adverteerder.
Barista
Een barista - uit het italiaans letterlijk vertaald als barman - weet alles wat er te weten valt over koffie en het zetten van een perfecte kop zwart goud. Als een sommelier voor wijn, is een barista een professioneel iemand die de technieken, afkomst en eigenschappen van zijn product beheerst. Een barista is zowel mannelijk als vrouwelijk en beiden nemen eventueel deel aan de vele internationale kampioenschappen die gehouden worden om de smaken en aroma combinaties in koffie steeds te doen ontwikkelen.
Bass Logic
Sterke basfilter met vrij te kiezen gebruiksfrequentie en filtersterkte waardoor bv. ongewenste ruimte-resonanties heel doeltreffend onderdrukt worden of het basniveau nog verhoogd.
Bass reflex
Akoestisch systeem dat de hogere basfrequenties van luidsprekers versterkt met als resultaat een rijkere lagetonenweergave. Dit is mogelijk door de specifieke bouw van de luidsprekersbehuizing (er bevindt zich een "afgestemde poort" in de luidsprekerkast).
Bass-Tube
Subwoofer in een ronde, akoestisch afgestemde behuizing. Optimaal geschikt voor voertuigen die een niet van de kabine gescheiden kofferruimte hebben. Bij omvangrijk transport wordt de Bass-Tube gewoon uit de wagen genomen. (Bron: Blaupunkt)
BBE Digital
Vertraagt lagere frequenties sterker en versterkt hoge frequenties lichtjes zodat de natuurlijke klank wordt hersteld. Bovendien regelt BBE de amplitudeverhouding tussen de middelhoge en hoge frequentieband. Hierdoor wordt de helderheid van het oorspronkelijke geluid hersteld.
BBE II hoge-definitie geluidsweergave
De klank die u hoort is zo getrouw mogelijk aan de originele opname. Hoge frequenties zijn zuiverder, de zang is helderder en de lage tonen zijn strak en goed gedefinieerd.
BBE Sound System
Compenseert de vervorming die optreedt als de geluidsgolven door de luidspreker gaan en stuurt het gecorrigeerde signaal dan naar de luidspreker. De weergave van live muziek is beter en dynamischer, en de dialogen worden duidelijker.
BD Live
Wanneer je Blu-ray-speler BD Live ondersteunt kan je bij bepaalde films of series extra informatie via het internet ophalen. Dat kan gaan om extra commentaar, trailers tot zelfs online kwisjes of interactieve games. Ook andere interactieve functies zoals Picture-in-Picture (het commentaar van een regisseur in een tweede venster) en Audio Mixing (schakelen tussen het geluid van het hoofdscherm en de subvensters).
BD-Wise
De BD-Wise technologie in Samsung apparaten zorgt voor een optimale communicatie tussen randapparatuur en de tv. De aangesloten apparaten zoals een home cinema set of Blu-ray-speler worden meteen herkend door de tv. Beide toestellen samen geven het maximaal haalbare signaal weer.
BeamOnFloor
De vaatwassers van AEG werken zo stil dat diverse volledig geïntegreerde modellen een rode lichtstraal op de vloer laten schijnen om te laten zien dat ze in werking zijn. Een groene lichtstraal betekent dat het programma is afgelopen.
Beeldstabilisator
Bij het gebruik van de zoom wordt een camcorder gevoeliger voor trillingen. De beeldstabilisator minimaliseert zoveel mogelijk deze trillingen.
Beladingssensor
Het waterverbruik wordt aan de behoefte aangepast bij de vaatwassers.
Beperkte gebruikersgroepen
Deze functie biedt een manier om de gesprekskosten te beperken, door de netwerkoperator een beperkt aantal nummers te laten instellen waarnaar gebeld kan worden. Afhankelijk van het netwerk en abonnement.
Bi-amping
Bij bi-amping worden de luidsprekers aangesloten op twee (eind)versterkers. De ene versterker stuurt de treble en midrange (hoge tonen) aan, de andere dient om de lage tonen aan te sturen.
Bi-power systeem
Ariston fornuisoven. Gasoven en elektrische multifunctie-oven worden gecombineerd voor een geschikt bakproces (gasoven voor gebraad, multifunctie-oven voor gebak).
Bi-wiring
Bij bi-wiring worden voor de aansturing van de hoge en lage tonen van de luidsprekers aparte kabels gebruikt. De luidsprekers moeten wel ervoor geschikt zijn.
Bias
Het proces van voormagnetisatie voor opname op een magneetband (bv. een geluidscassette).
BigBox
Een extra diepvrieslade van 26 cm hoog in plaats van 18 cm. Voor groot diepvriesgoed of voor het praktische opeenstapelen van diepvriesdozen.
Binning
Bij de productie van moderne LED-lampen met een hoge lichtopbrengst zijn productietoleranties al bij de kleinste parameterfluctuaties onvermijdelijk. De halfgeleiders worden daarom na de productie gesorteerd en geclassificeerd op basis van hun kleur- en rendementswaarden. Alle LEDs met vergelijkbare waarden komen in dezelfde ‘bin’. Hoe nauwer de toleranties, des te hoger de kwaliteit van systemen die uit meer dan één LED bestaan.
Bipolaire luidspreker
Een luidspreker die naar voren en naar achteren geluid uitstraalt. Beide speaker units of drivers bewegen in dezelfde richting. De bipolaire luidspreker wordt vooral toegepast als achterspeaker omwillen van het ruimtelijke effect.
Bit rate
De mate van compressie tijdens het coderen van data, uitgedrukt in bits per seconde. Hoe hoger de bit rate, hoe meer data moeten worden verwerkt. Bij bv. een MP3-bestand zorgt een hogere bit rate voor een betere geluidskwaliteit.
Bit-Rate indicator
De video Bit-Rate indicator geeft de hoeveelheid informatie weer die nodig is voor het opslaan van een beeld.
Bitstream CC-DAC
Bitstream Continuous Calibration Digital-to-Analogue Converter: In cd-spelers, methode ter voorkoming van overspraak met als resultaat een betere geluidskwaliteit.
Bitstream converter
In cd-spelers, door Philips ontwikkelde digitaal-naar-analoog omzetter met een zeer grote capaciteit en nauwkeurigheid.
Black HiBri
Tv-beeldbuis die gebruik maakt van donker glas voor een beter contrast.
Black Matrix
Tv-beeldbuis met een grotere kleurscheiding dan bij de Black HiBri beeldbuis. Het resultaat is een betere kleurweergave en een hoger contrast.
Black Out Alert
Stroomuitval? Wees gerust want Black Out Alert is speciaal ontworpen om automatisch de temperatuur in het vries-gedeelte te controleren tijdens een eventuele stroomuitval. Indien een te hoge temperatuur is bereikt tijdens de stroomonderbreking, geeft Black Out Alert (akoestisch signaal en waarschuwingsicoon) aan of het voedsel wel of niet geconsumeerd kan worden.
Black Stretch elektronica
Elektronische bewerking in veel Philips tv-apparaten die het contrast zo hoog mogelijk opvoert door de donkere gedeelten van het beeld diepzwart te maken.
Black TFT
Minimaliseert hinderlijke reflecties op het LCD tv-scherm.
Blackline
Technologie voor tv-beeldbuizen gebaseerd op donkerder glas voor een beter contrast en een smalle hals voor grotere helderheid. Toegepast in 55cm-toestellen.
BlackLine D
Als BlackLine doch met een beter glasoppervlak voor een grotere scherpte ten opzichte van de Black Matrix beeldbuis.Toegepast in 63- en 70cm-toestellen.
Blackline-S
Tv-beeldbuis van donker glas met invar schaduwmasker. Dit leidt tot een maximale scherpte, briljante kleuren en 80% meer contrast dan bij de gebruikelijke beeldbuizen.
Blackline-S Super Flat
Tv-beeldbuis met dezelfde eigenschappen als de BlackLine-S beeldbuis, doch met een vrijwel plat oppervlak en daardoor een minimale reflectie.
Blank Skip
lange blanco stukken op een cassette worden overgeslagen (bv. aan het einde van een kant van een cassette).
Blender
Zelfstandig mixapparaat voor vloeistoffen zoals fruit- en groentesappen.
Block Noise Reduction
Wanneer MPEG-compressie wordt gebruikt, kunnen in het beeld digitale afwijkingen (zogenaamde Block Noise) optreden. De Block Noise Reduction maakt deze afwijkingen onzichtbaar.
BLS (Blank Skip)
Het automatisch overslaan van blanco passages op de cassette (aan het einde van de band bv.).
Blu-Ray
Een nieuw monster-DVD opnameformaat. Met deze technologie kan 27 GB op één zijde van het schijfje opgeslagen worden. Daardoor worden meer functies en betere audio/video mogelijk.
Bluetooth 3.0
Bluetooth 3.0 is de opvolger van Bluetooth 2.0 + EDR en zorgt vooral voor een snelheidsverbetering. Bij toestellen die zowel over WiFi als Bluetooth beschikken, zal Bluetooth 3.0 de data verzenden via de snellere WiFi-verbinding.
Bluetooth 4.0
Bluetooth 4.0 legt de focus op een laag energieverbruik. De lage-energiemodules zouden jaren moeten kunnen werken op de energie van een knoopbatterij die je aantreft in rekenmachines of polshorloges. Dat zou het pad moeten openen voor tal van nieuwe producten met Bluetooth, vooral dan in de gezondheids- en fitnessbranche. De transfersnelheid bij Bluetooth 4.0 ligt met zijn 1 Mbps lager dan de 3.0-specificatie maar ze is vooral bedoeld om kleinere datapakketten af te leveren. Denk bijvoorbeeld aan het aflezen van de snelheid op je fietscomputer.
BNC
Professionele aansluiting voor video-overdracht gebruikt bij coaxiale kabels. Deze connector ontvangt alle informatie over RGB (rood, groen en blauw), Horizontale-Sync en Verticale Sync en composiet video.
Bokeh
De term bokeh (afkomstig uit Japan) duidt op de weergave van onscherpe delen in een foto. De term geeft een indicatie van de kwaliteit van deze onscherpte. Men spreekt van een goede bokeh als de voor- af achtergrond mooi onscherp wordt weergeven.
Bonusweergave
Dankzij Bonusweergave kunt u genieten van Picture-in-Picture met audio. Er wordt een tweede, kleiner venster, dat een andere video toont, weergegeven in het hoofdbeeld. U kunt dan kiezen of u luistert naar de video in het kleinere venster of in het grotere venster. Zo kunt u profiteren van een groot aantal speciale functies die vaak beschikbaar zijn bij Blu-ray Disc-films. U kunt bijvoorbeeld kijken en luisteren naar de opmerkingen van de regisseur in het kleinere venster, terwijl deze verwijst naar scènes of acteurs in het hoofdbeeld.
Boosterfunctie
De kookzone van uw keramische kookplaat wordt tijdelijk op vol vermogen ingeschakeld met de boosterfunctie. Zodra het kookpunt is bereikt, schakelt de kookzone automatisch weer terug naar de door u ingestelde stand. Ideaal voor het snel koken van water of het kort aanbraden van vlees. Tevens voorkomt deze overkoken van bijvoorbeeld melk of pasta.
Bose link
Met Bose link kan u in andere kamers Bose speakers, via Bose stereoversterkers, aansluiten op uw Lifestyle-systeem. Hiermee krijgt u toegang tot alle audio afspeelmogelijkheden van het Lifestyle media center. In een kamer die met Bose-link is voorzien, kan er gekozen worden uit twee aparte audiostreams, bijvoorbeeld een met cd-muziek en een met radio.
Bovenlader
Een bovenlader is niks anders dan een wasmachine of wasdroogcombinatie waarbij de deuropening bovenaan zit, en niet aan de voorkant. Is handig wanneer er weinig plek is.
BPS
Bits per seconde.
Braadsensor
Deze sensor, die in de kookzone is geïntegreerd, controleert automatisch het niveau van de ingestelde temperatuur. Dit spaart energie uit en voorkomt aanbranden of uitdrogen van het voedsel.
Brandpuntsafstand
Dit is de afstand tussen de lens en het beeldvlak bij de instelling op oneindig. Hoe langer de brandpuntsafstand is, hoe kleiner de beeldhoek waardoor ver weg gelegen objecten groter worden afgebeeld. Omgekeerd: een kleine brandpuntsafstand (groothoek) geeft een groter deel van de omgeving weer.
Bravia Theatre Sync
Voortaan heb je slechts één knop nodig om een volledig home cinema systeem van Sony op te starten en meteen een film te beginnen kijken. Elk toestel van Sony dat is aangesloten met HDMI (met CEC) ontvangt hetzelfde Theatre Sync-signaal van de afstandsbediening en schakelt automatisch over naar de ideale instellingen voor home cinema.
Breedband
Hoge snelheid internettoegang via ADSL of kabel.
Breedbeeld
Alle beeldformaten met een beeldverhouding die hoger is dan 4:3 (of 1.33:1) worden als breedbeeld bestempeld. Bijvoorbeeld 16:9 of 1.85:1 maar ook 2.35:1.
Brom
Door de magnetische strooivelden van transformatoren in versterkers of een vekeerde/slechte aarding kan een nadelige inwerking ontstaan op schakelingen. Dit veroorzaakt brom. Een brom klinkt precies zoals de naam gesuggereerd: brommend dus. (bron: Hifi.nl)
Brugfunctie
Met deze functie op de MaxiSense- kookplaat kunt u twee kookzones samenvoegen tot één grote of dubbele zone.
BSM
Best Station Memory. Een reeks zenders van een bepaalde streek kan in een aparte geheugenband worden bewaard.
BTB
Bass Treble Boost. Met een druk op een toets kan worden omgeschakeld tussen 3 vooringestelde equalizingcurves om lage en hoge tonen te versterken.
BTU
BTU staat voor British Thermal Unit. Het is de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 pound of 0,45 kilogram water 1 graad Fahrenheit of 0,56 graden Celsius te doen stijgen. 1 BTU is gelijk aan 1055 joules of 293 Watt. De BTU per uur (BTU/u) is de eenheid van vermogen die het vaakst met de BTU geassocieerd wordt.
Bus
Een datakanaal tussen het geheugen, de processor en andere onderdelen van een computer, zoals harde schijf, grafische kaart, geluidskaart, ...
Bus
Binary Unit System.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9