word fan

Lexicon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
A/D converter
Door deze schakeling wordt een analoog signaal omgezet naar een digitaal signaal. Hoe beter de bitresolutie daarbij is, hoe hoger de geluidskwaliteit.
A/V Mute
Dit is de korte uitschakeling van de audio- en videouitvoer. Herstellen van beeld en geluid doe je door de A/V Mute knop in te drukken of een menu op te roepen.
AAC
Afkorting voor Advanced Audio Coding. AAC biedt hogere kwaliteit van audio dan MP3 en heeft 50% minder data nodig.
AACS
Het Advanced Access Contect System (AACS) is ontworpen om het illegaal kopiëren van Blu-Ray films tegen te gaan.
Aanbevolen beladingshoeveelheid
Deze functie geeft de maximale beladingshoeveelheid aan. Zodat het linnen werkelijk schoon wordt en minder gekreukt wordt.
Aanduiding resttijd
Sommige vaatwassers geven de resterende tijd weer van een programma. Zo weet je meteen wanneer de vaat klaar is.
Aanraakscherm
Bij een aanraakscherm of touch screen kan je met de vinger of een speciale pen (stylus genoemd) een handeling op de monitor uitvoeren. Er komt dus geen toetsenbord of muis bij kijken.
ABC tuner
Tuner met automatische bandbreedte controle (ABC). Dankzij deze technologie verbetert de ontvangstkwaliteit door interferentie van naburige stations te minimaliseren.
AC
Alternating Current. Wisselstroom.
AC-3
Dolby Digital (AC-3) is een formaat voor de codering van meerkanaals geluidsweergave. Geluid dat opgenomen is in dit formaat kan gedecodeerd worden naar 5 aparte luidsprekerkanalen (links en rechts vooraan, center vooraan, achteraan links en rechts) en een extra subwooferkanaal. Men spreekt dan 5.1 surroundgeluid. Dolby Digital soundtracks vindt men terug op dvd's, Blu-ray's en zelfs HDTV-uitzendingen.
ACC System
Automatic Condensation Collector. 1. Controle van het condensatiewater Gepatenteerd systeem van Fritel waarbij een opvangbakje het condensatiewater opvangt over de volledige breedte van het filterdeksel en dit van zodra het deksel geopend wordt. 2. Eenvoudig te reinigen Het opvangbakje kan eenvoudig met een doekje gereinigd worden of kan samen met het filterdeksel afgenomen en gereinigd worden in de vaatwasser. 3. Opvang voor 30 bakbeurten Het opvangbakje kan het condensatiewater van ruim 30 bakbeurten opvangen en blijft steeds horizontaal staan, ongeacht of het deksel gesloten is of open.
ACI
Automatic Channel Installation. Door Philips ontwikkelde techniek voor snelle en automatische installatie van tv-zenders in de volgorde van het mozaïekscherm.
Acoustimass luidspreker
Alle lage tonen, uit alle kanalen, worden gelijkmatig verdeeld over de gehele kamer, zonder hoorbare vervorming. Je kan de module daarom bijna overal onzichtbaar opstellen. Bij traditionele home cinema luidsprekers veroorzaken meerdere lage-tonen bronnen hot and cold spots in de woonkamer.
ACR
Attenuation Crosstalk Ratio. Wordt gemeten in dB en is de verhouding tussen verzwakking en crosstalk. Hoe hoger deze waarden, hoe beter.
Actief Balanssysteem
Het Active Balance-paneel aan de voorkant van het apparaat geeft duidelijk aan wanneer het water en de koffie-ingrediënten perfect zijn gebalanceerd. Je hoeft geen lepels meer te tellen.
Actieradius
Ofwel het bereik van de stofzuiger. De maximale lengte tussen het stopcontact en de zuigmond.
Actieve luidspreker
Deze luidspreker beschikt over een ingebouwde versterker en een actief wisselfilter. Voorts wordt hij aangestuurd door de lijnuitgangen van een versterker.
Actieve tafel
Actieve strijktafel met een verticale stoomlucht van onder naar boven (opblaassysteem) en van boven naar onder (aanzuigsysteem) tijdens de strijk (Bron: Laurastar).
Active Control
Techniek bij televisie die het binnenkomende televisiesignaal en het omgevingslicht meet en met deze gegevens zorgt voor een automatische. optimale instelling van het televisiebeeld, zoals digitale ruisreductie, scherpte, kleur en contrast.
Active Droogsysteem
Het drogen van het vaatwerk wordt versneld. De vochtige lucht wordt door een condensatie-element gestuurd, dat zich bevindt tussen de bovenkant van de trommel en de bovenzijde van de wasmachine. Hier zal de vochtige lucht condenseren tot water dat op zijn beurt verdampt.
Active Heat Sensor
De dampkap die voorzien is van een ActiveHeat sensor voelt hitte en vochtigheid en past de afzuigkracht aan, zodat deze steeds op het optimale niveau is. Wanneer de hoeveelheid waterdamp in de lucht snel stijgt, verhoogt de ActiveHeat sensor de afzuigkracht. Het spreekt voor zich dat de ventilator naderhand ook weer vanzelf uitschakelt.
Active Hyper-Bass PRO
De bandbreedte-stuurschakeling zorgt voor een dynamische sturing van het gamma versterkingsfrequenties via feedback volgens het uitgangsniveau. Resultaat: een dynamische lagetonenkarakteristiek en zuivere spraakweergave.
Active Sync
De software die de synchronisatie regelt tusssen je computer en je PDA.
activeClean
Pyrolytische zelfreingingsfunctie op ovens. Alle vuilresten worden bij hoge temperatuur verbrand. Dit kan dan eenvoudig met een vochtige doek worden verwijderd.
Actor
Component die de actie uitvoert.
Actuator
De motor met het circuit voor terugkoppeling van de schotelbewegingen (alleen bij draaibare opstellingen). Bij satellietreceivers.
Acuity
Afgeleid van het Engelse woord Acute dat staat voor scherpte. Acuity maakt gebruik van een 10-bit digitaal chassis voor het luminantie en chrominantie signaal en een sampling rate van 75 MHz. Daardoor verbetert de weergave van het kleursignaal en treedt er meer detail in het beeld op. Normaal gezien is een televisiebeeld opgebouwd uit 625 beeldlijnen en 1024 beeldpunten of pixels. Acuity verhoogt nu deze waarden door middel van beeldverbeteringstechnieken: het aantal beeldlijnen stijgt tot 833 terwijl de horizontale beeldresolutie (het aantal pixels) meer dan verdubbelt tot 2200.
Adapterkabel
Verbindt de autoradio elektrisch met de meest diverse voertuigspecifieke aansluitnormen. Gewoon de passende kabel kiezen, monteren en ... van muziek genieten.
ADAPTiQ audiocalibratiesysteem
Deze unieke technologie van Bose zorgt voor een optimale geluidsweergave van uw Lifestyle-systeem op basis van de akoestiek van de ruimte, de luidsprekeropstelling en de luisterposities. U zet een speciale hoofdtelefoon op waarin de luidsprekers zijn vervangen door microfoons en u gaat op vijf favoriete plaatsen voor het luisteren van muziek of het bekijken van tv zitten. Het Lifestyle-systeem genereert speciale testgeluiden en ADAPTiQ meet hoe deze op de vijf meetposities worden ontvangen. Het systeem wordt vervolgens geoptimaliseerd. Het hele proces duurt niet langer dan 15 minuten.
Adaptive Geometrical Chroma Mapping
Door datacompressie bedraagt de chrominantieresolutie van een DVD slechts uit een kwart van de luminantieresolutie. Daardoor zijn er minder details in de beelden op tv. JVC herstelt volledig de kwaliteit van het originele beeld (Bron: JVC).
ADSL
Asymmetric Digital Subscriber Line. De koperen draad van de vroegere analoge telefonie kan gebruikt worden voor breedbandinternet.
Advanced HAD
Sony-technologie die de hoeveelheid licht die elke pixel in de CCD van de digitale camera kan opnemen, vergroot waardoor ruis met 50% vermindert.
Advanced Jog
Een enkel bedieningselement op de voorkant van de videorecorder maakt 24-uur opnameprogrammeren en kanaalselectie mogelijk. Andere functies zoals beeld-per-beeld en variabel vertraagde weergave en beeldzoeken met hoge snelheid zijn eveneens via deze knop te bedienen.
Advanced ProOptic
Sony-technologie die zorgt voor een vervormingsvrije weergave en een hoge resolutie over de gehele breedte van het scherm.
Advanced SCM
Je kan de vooringestelde equalizerstand toepassen volgens het type muziek. Advanced SCM biedt u de optie van de verbinding van een equalizerinstelling met elke bron. (Bron: JVC Mobile Entertainment).
Advanced smooth scan
Deze nieuwe en verbeterde functie biedt een vloeiende weergave met diverse weergavesnelheden. zoals picture search en slow motion. Het aantal beelden per seconde is toegenomen met factor 1.5 door gebruik te maken van snelle servo circuits.
Advanced Super CLEAR Drive
Met een grijsschaal van 1920 stappen voor elke kleur van RGB kunnen de Pioneer plasmatelevisies nu tot 7 miljard kleuren weergeven. De helderheid op het scherm wordt bewaakt, aangestuurd en gestimuleerd. Met een intensiever contrast worden de grijstinten verbeterd en kan zwart perfect worden weergegeven.
Advanced Virtual Battery Operation Concept
Dit concept van Technics reduceert effectief de van de netvoeding afkomstige stroomfluctuaties en de daarmee gepaard gaande storingen. Bovendien wordt de links-rechtskanaalscheiding verbeterd en de interne weerstand van de voedingseenheid verminderd. Resultaat: een exactere ruimtelijke geluidsweergave en een verbeterde weergave van extreem krachtige lage tonen.
AF
Alternatieve frequentie. De autoradio kiest automatisch de best ontvangbare frequentie van het beluisterde programma.
AFC.
Automatic Frequency Control. Elektronisch circuit dat zorgt dat de gekozen tv- of radiozender optimaal afgestemd blijft. Bij Satellieten.
Afkoelingsperiode
Na het uitschakelen van de lamp, begint het afkoelingsproces (d.m.v. een ventilator) van de projector. De lengte van deze afkoelingsperiode hangt in grote mate af van de temperatuur van de lucht rond de projector.
Afneembaar frontpaneel
De gebruiker kan het frontpaneel verwijderen en zo de autoradio beschermen tegen diefstal.
AFNS
Automatic FM Noise Suppressor. Vermindert de hoge-frequentieruis met behulp van een bandfilter.
AgION
Dit is een anorganische zilververbinding die op betrouwbare wijze verhindert dat bacteriën, microben en schimmels zich gaan ontwikkelen en verspreiden. De met AgION beklede wanden waarborgen een hygiënische netheid, ook bij contact met bedorven etenswaren.
AGP
Accelerated Graphics Port. AGP is afkomstig van PCI maar is speciaal ontworpen om aan de hoge 3D-eisen te voldoen. AGP 2x ondersteunt zo snelheden tot 533MB/sec. en ADP 4x tot 1,07GB/sec. Een AGP-slot in je computer heeft vaak een bruine kleur.
AGRAS
Anti-Glare Anti-Reflection Anti-Sta- tic. Door Philips ontwikkelde beeldschermcoating die gereflecteerd licht actief onderdrukt en daardoor het kijkcomfort verhoogt. Akoestische lens. Onderdeel van hoofdtelefoons dat het getuid op één punt concentreert. Verbetert het rendement van de luidsprekerelementen en beperkt geluidslekkage tot een minimum.
Airflow-systeem
Twee luchttoevoerkanalen garanderen een gelijkmatige verdeling van de koude lucht in het koelkastgedeelte.
airFreshFilter
Weg met de onaangename geurtjes. De Siemens noFrosttoestellen hebben nu een ingebouwde actieve koolstoffilter. Deze zal de verspreiding van specifieke geurtjes van sterk geurende voeding voorkomen. De airFreshFilter blijft doeltreffend gedurende de volledige levensduur van het toestel.
Airport
Technologie van Apple waarmee de computer binnen een straal van circa 50 meter draadloos verbinding kan maken met een netwerk.
Airwash glasbeluchting
Het Dovre airwash-glasbeluchtingssysteem gebruikt een spoiler om de secundaire verbrandingslucht eerst langs het glas te laten stromen. Daardoor worden onverbrande rookgassen en condens van het glas weggehouden zodat het langer schoon blijft en de ruiten niet om de haverklap roetzwart worden.
Akoestiek
De wijze waarop het geluid zich door een ruimte verspreidt of voortplant.
Akoestisch alarm
U hoort een alarmsignaal als de deur open blijft staan of er een stroomonderbreking is.
Akoestische lens
Onderdeel van hoofdtelefoons dat het geluid op één punt concentreert. Verbetert het rendement van de luidsprekerelementen en beperkt geluidslekkage tot een minimum.
aktivKat
Filtert alle dampen in de oven. Zo worden onaangename geurtjes beperkt en vetafzetting op het keukenmeubilair vermeden.
Albedo
(Bij satelliet-onvangst-systemen). Verhouding van de intensiteit v/d gereflecteerde straling tot de intensiteit v/d opvallende straling.
Alfanumeriek
Een combinatie van zowel cijfers als letters.
allFrost-techniek
Maakt het mogelijk op alle niveaus van de diepvriesruimte in te vriezen en te bewaren. Gedaan dus met het veranderen van niveau van de diepvriesproducten.
Alphatuner V
Een elektronisch afstelsysteem van Panasonic dat de FM-gevoeligheid aanzienlijk verbetert waardoor het ontvangstbereik toeneemt. Alphatuner lost het probleem van radiosignaalreflecties op in stedelijke omgevingen.
ALS
(Alternate Line Service) ALS combineert twee verschillende lijnen op dezelfde SIM-kaart van een gsm. Op elke lijn zijn inkomende en uitgaande gesprekken mogelijk.
AMDC
Advanced Monitor Deflection control. Circuit bij monitoren voor het snel en stabiel omschakelen van resoluties en frequenties zonder storende vervorming.
Amplifier
Vermogensversterker die via de voorversterkeruitgang van een autoradio gestuurd wordt. Vooral de lagere tonen krijgen daardoor een betere muziekklank en dynamiek.
AMR
Audio Modem Riser. Deze chip integreert functies als geluid en modem in de elektronica van het moederbord.
Analogue Direct
Een functie bij Sony HiFi toestellen die het datasignaal direct naar de versterker leidt. Daarbij wordt de Digital Signal Processor (DSP) omzeild waardoor minder vervorming kan optreden. Wanneer u bijv. luistert naar SACD blijft de helderheid van de originele opname bewaard.
Analogue Pureness Control (APC)
Om maximaal te profiteren van een zuiver geluidsmedium als SACD. De vervorming wordt op een slimme manier uit het geluidssignaal gehaald. De videomodules worden uitgeschakeld zodra een disc met alleen geluid in de speler wordt geschoven.
Angle
De leeshoek van het display kan in functie van de montageplaats van de autoradio optimaal worden aangepast aan de positie van de bestuurder.
ANSI lumen
De hoeveelheid licht wordt gemeten in Ansi Lumen (ANSI = American National Standards Institute). Hoe hoger de ANSI lumen, hoe helderder en scherper het beeld. De lichtopbrengst wordt gemeten door een projector een beeldoppervlak van 1m² te laten vullen. Hoe hoger de lichtopbrengst, hoe beter men de projector kan gebruiken bij daglicht.
Anti-aliasing
Term die vaak opduikt bij grafische kaarten en beeldverwerking. Hiermee wordt het minder kartelig maken van scherpe randen in tekeningen of letters bedoeld.
Anti-rijmsysteem
Zorgt voor minimale rijmvorming in de diepvrieskoffers. In de praktijk betekent dat een geringer energieverbruik en tot vijf maal minder ontdooien, bij een gelijktijdige verbetering van de diepvriescapaciteit en kwaliteit.
Anti-rolling
Mechanisme bij draagbare cassettespelers dat het bandtransport stabiliseert. Vermindert de gevoeligheid voor bewegingen tijdens bijvoorbeeld wandelen en hardlopen.
AntiBacteria
AntiBacteria is een anorganische zilververbinding, die op heel betrouwbare wijze verhindert dat bacteriën, microben en schimmels zich gaan ontwikkelen en verspreiden. De met antiBacteria beklede wanden en de binnendeur van een Siemens-koelkast of -diepvriezer waarborgen een hygiënische netheid, ook wanneer er al eens contact is met bedorven etenswaren.
Antikreuk
Bij wasmachines die over deze functie beschikken wordt de kreukvorming in het wasgoed aanzienlijk verminderd. De was wordt met tussenpozen gezwierd, waardoor die meermaals wordt gedraaid en gekeerd. Door het zwieren, dat aan de aard van het wasgoed is aangepast, en de zachte bewegingen aan het einde van het wasproces wordt het linnen nogmaals opgeschud. Resultaat: minder plooien en een strijkvriendelijke was.
Antiskating
Wanneer je een LP op een draaitafel afspeelt, ontstaan er door bepaalde kenmerken van naald en groeven in de LP bepaalde krachten. Deze duwen de naald en arm naar het centrum van de plaat. Dit heeft een invloed op het geluid dat voorgebracht wordt. Ter compensatie wordt antiskating toegepast, ook wel dwarskrachtcompensatie genoemd.
APS-camera
APS staat voor Advanced Photo Systems. Dit type van fototoestel heeft de mogelijkheid om drie verschillende formaten (van foto) op eenzelfde filmrol te plaatsen. je moet wel een APS-rolletje aanschaffen.
Apt-x
Apt-x is een Bluetooth-standaard die een betere geluidskwaliteit moet opleveren dan het traditionele A2Dp (Advanced Audio Distribution Profile). Apt-x verliest een pak minder of zelfs geen geluidsinformatie tijdens het comprimeren en verzenden, waardoor je muziek heel wat waarheidsgetrouwer afgespeeld wordt. Bovendien is apt-x beter geschikt om in opstellingen met meerdere luidsprekers te gebruiken dankzij de beperkte latentie of vertraging.
Aqua Clean
Op gemakkelijke wijze uw oven reinigen? Giet een laagje water in de bakplaat of direct in de ovenruimte en kies met de Smart Cook timer de functie Aqua Clean. In 30 minuten wordt het vuil op 90°C losgeweekt. U hoeft alleen nog maar even met een doekje over de binnenzijde te gaan en de oven ziet er weer als nieuw uit.
Aqua-Control
Het AEG-Electrolux AQUA-CONTROL-systeem biedt een drievoudige bescherming tegen waterschade. De dubbelwandige watertoevoerslang en het geïntegreerde uit- en overloopsysteem zorgen op een betrouwbare manier voor bescherming. En indien het dan toch al eens zou verkeerd lopen, dan zorgt een pomp - zelfs wanneer het apparaat uitgeschakeld is - ervoor dat het water wordt weggepompt. Op bepaalde toestellen is er ook een akoestisch wateralarm voorzien.
Aqua-Spar
Bezuinigt op de kosten. De wastrommel met schoepen aan de buitenkant en de asymmetrische meenemers met sproeiopeningen binnenin zorgt voor een snelle en efficiënte bevochtiging van het linnen.
AquaControl
stelt u gerust door de hoeveelheid water te meten die in de vaatwasser terechtkomt. Als er een lek wordt geconstateerd, verhinderen sensoren dat er water in de vaatwasser komt.
AquaMix
Automatische regeling van de hardheidsgraad van het water bij Bosch vaatwassers. Zo wordt het glas niet aangevreten.
Aquamove
Whirlpool wasmachine-systeem dat ervoor zorgt dat het linnen voortdurend besproeid en zo grondig gewassen wordt.
Aquapulse
Intelligent elektronisch systeem dat wordt toegepast op Zanussi vaatwassers. Dit innoverende wassysteem is gebaseerd op de samenwerking tussen een lagedruksproeier en een krachtigere waterstraal. De lagedruksproeier weekt het vuil weg terwijl de hogedruk waterstraal het vuil afspoelt.
AquaSecure
Een exclusief veiligheidssysteem dat beschermt tegen overstromingen bij beschadiging van de watertoevoerslang. Het werkt ook wanneer de wasmachine uitgeschakeld is.
aquaSensor I
De klassieke aquaSensor I controleert met een fotocel tijdens de voorspoelgang automatisch de graad en de aard van vervuiling in het water. Daarna wordt beslist hoeveel vers water er aangevoerd moet worden.
aquaSensor II
Dit intelligent sensor-systeem bewaakt regelmatig de troebelheid van het water met twee lichtsensoren en regelt op basis daarvan niet alleen de reinigingstemperatuur, maar ook de dosering en het tijdstip waarop vers water wordt toegevoerd. En dit verschillende keren tijdens het vaatwasproces.
AquaSteam
In de AquaSteam wasautomaat van Whirlpool wordt de natuurlijke kracht van stoom op vakkundige wijze gecombineerd met de vitaliteit van water om uw wasgoed op frisse en natuurlijke wijze te reinigen. En dankzij de dubbele eigenschappen van stoom (de temperatuur in de trommel wordt constant hoog gehouden en kleding komt tot rust), bereikt stoom het ideale vlekverwijderende effect. Ook uw delicate wasgoed kunt u toevertrouwen aan de AquaSteam wasautomaat. De stoom verhoogt de watertemperatuur niet, zodat er geen enkele kans bestaat op beschadiging. Aquasteam is ook van toepassing op sommige Whirlpool vaatwassers.
Aquastop
Aquastop is een beveiliging op wasmachines of vaatwassers die de watertoevoer afsluit, zodra er een lek wordt gedetecteerd.
AquaVario
Speciale sproeistraal onder lage druk die ervoor zorgt dat het nu ook mogelijk is om fijn glaswerk en porselein in de vaatwas te steken. Voor de afwas van vuile kookpotten- en pannen gebruikt de sproeistraal een hogere druk.
ARAS
Antistatische en antireflecterende coating. Verhindert efficiënt hinderlijke reflecties van het omgevingslicht.
ARI
Door Blaupunkt ontwikkeld verkeersinformatiesysteem dat via een gepaste codering van de radiozenders verkeersradiozenders herkent en verkeersberichten uitzendt. Werkt ook wanneer de autoradio is uitgeschakeld.
Armatuur
Synoniem voor allerlei soorten verlichting: hanglampen, wandverlichting, spots, enz.
Armlift
Met een armlift kan de arm van een draaitafel heel voorzicht bestuurd worden. Op deze manier voorkomt men beschadigingen aan de arm, naald en LP.
AS-motor
Motor in de wasmachines van Bosch. De AS-motor is bovendien zo betrouwbaar, dat Bosch 10 jaar waarborg geeft.
ASL
Automatic Sound Leveliser. Compenseert extern geluid en maakt gebruik van signal processing om intern volume en equalizing automatisch te regelen.
Aston seca ci-module
smartcard in kan worden gestoken. Aston heeft deze SECA-module ontwikkeld. SECA heeft de Mediaguard coderingen ontwikkeld die o.a. bij Canal+ wordt gebruikt.
Astra
Inmiddels een 7-tal satellieten geparkeerd op 19.2 gr Oost. Eigendom van de S.E.S uit Luxemburg. Het 2e geostationaire slot van Astra is op 28.2 gr Oost.
Astraschotel
Een oude benaming die men vroeger gaf aan een vast opgestelde -vaak met een doorsnede van 60 of 80 cm schotel, die op 19.2 gr Oost was uitgericht. Omdat de Astra de eerste was die meerdere (mediumpower) satellieten op dit slot parkeerden, kon er met 1 vaste schotel relatief veel zenders ontvangen worden. Met de kreet Astraschotel vlogen toen de ~setjes over de toonbank.
ATRAC3
ATRAC3 is de afkorting van Adaptive Transform Acoustic Coding3. Dit is een techniek voor audiocompressie die voldoet aan de vraag naar een hoge Geluidskwaliteit en hoge compressiewaarden. De compressiewaarde van ATRAC3 is tweemaal zo groot als die van de Mini Disc, wat resulteert in een verbeterde gegevenscapaciteit voor het medium.
ATSC
Advanced Television Systems Committee. Orgaan in de Verenigde Staten dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en promotie van digitale en HDTV standaarden, die door de meeste landen ter wereld worden overgenomen.
AUD
Instelling van lage en hoge tonen met behulp van de multifunctieregelaar. Ook de functies balance/fader gaan gedeeltelijk schuil achter deze toets.
Audio dubbing
Bij videomontages toevoeging van gesproken commentaar of vervanging van het oorspronkelijk opgenomen geluidsspoor door een ander.
Audio mixing
Bij videomontages mengen van het oorspronkelijke geluidsspoor met een andere audiobron.
Audyssey DSX
Met de Dynamic Sound Expansion-technologie van de firma Audyssey kan je meer geluidskanalen toevoegen aan een surround set-up. Zo kan je van 5.1 gaan naar ofwel 7.1, ofwel 9.1, en zelfs 11.1. Concreet wordt er links en rechts vooraan een extra breedtekanaal voorzien (Wide) of twee extra hoogtekanalen, of twee back-surround-kanalen. Audyssey zegt dat vooral de Wide-kanalen voor extra effecten zorgen.
Auto Digital VNR
Beeldruisvermindering. Zorgt voor een automatische regeling van beeldruis volgens de diverse signaalsterktes van elk kanaal voor scherpere beelden met een optimale randcompensatie.
Auto DNR.
Automatic Digital Noise Reduction. Automatische digitale ruisonderdrukking.
Auto format switching
Automatische overschakeling van het tv-beeld tussen het conventionele 4:3-formaat en het 16:9 breedbeeldformaat aangestuurd door digitale signaalbits die samen met het zendersignaal worden uitgezonden.
Auto reverse
Bij een Auto Reverse cassettedeck draait de bandrichting automatisch om.
Auto SP/LP
Deze functie schakelt bij de opname automatisch over van normale snelheid op LP indien er niet genoeg plaats is op de cassette om het volledige programma op te nemen.
Auto Start-Up Tuning
Wanneer een TV-toestel voor het eerst wordt ingeschakeld, wordt de gebruiker via een bericht op het scherm gevraagd of het toestel moet worden afgestemd op alle beschikbare kanalen. Als Ja wordt geantwoord, worden alle kanalen automatisch afgestemd. Zo niet, dan moet de gebruiker dat met de hand doen.
Auto TV
Bij televisie, automatische optimale beeldinstelling. met name van contrast en ruisniveau.
AutoDoor
deur opent tijdens laatste fase van het droogproces.
Autofocus (AF)
De automatische scherpstelling door de camera. Deze bevindt zich meestal in het midden van het beeld al kun je bij sommige modellen het zelf instellen.
Automatic Cooling Phase
Automatische afkoeling aan het einde van de wascyclus.
Automatische deursluiting
De deur trekt zichzelf het laatste stukje automatisch dicht.
Automatische snoeroproller
Het snoer wordt automatisch, met een druk op de knop, opgerold. Het snoer heeft een plekje binnenin de stofzuiger.
AutoPilot
Het AutoPilot-programma op geselecteerde Bosch inbouwovens regelt automatisch verwarmingswijze, temperatuur en gaartijd. Je dient enkel het gewicht in te geven.
Autoscan
Automatisch opzoeken en weergeven van alle ontvangen tv- of radiozenders. Functie die monitoren in staat stelt automatisch horizontale en verticale frequenties te detecteren van ingangssignalen met die van de geïnstalleerde videokaart. Geschikt voor een groot aantal videokaarten.
AutoSensor
De 'AutoSensor' is een sensor die op afwasmachines van Miele word geïnstalleerd, en die de vervuilingsgraad van het spoelwater én het aantal en de grootte van de vuilpartikels opmeet en daar het programmaverloop aan aanpast.
Aux
Voluit auxiliary. Een versterker bevat meerdere ingangen waarop je diverse bronnen kan aansluiten. De Aux is de reserve-ingang en je kan daarop elke willekeurige signaalbron aansluiten (met uitzondering van MC of MD).
AUX Data
Samen met het videosignaal kunnen AUX-gegevens (aanvullende gegevens) worden opgenomen op het videospoor. Deze informatie is nodig voor het verwerken van de videosignalen. De AUX-gegevens bevatten de volgende informatie: datum/tijd van opname, Wide/PALplus-informatie (als het beeld is opgenomen in 16:9 modus, wordt de 16:9 informatie vastgelegd), beeldbron (zoals TV-kanaal, camera, enz.).
Aux-in
Lijningang voor de aansluiting van portable audio-apparaten. Je kan de lijningang ook gebruiken om het geluid van je In Car-videosysteem op de autoradio aan te sluiten.
AVC
Advanced Video Codec. Reduceert de benodigde bandbreedte bij televisie-uitzendingen.
AVI
Audio Video Interleave. Dit is het bestandsformaat van videos die afspelen met behulp van Windows Media Player. Kan trouwens nu ook op andere mediaspelers afgespeeld worden.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Lexicon A

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9