word fan

tips

Dossier: Zorgeloos op vakantie : Waarop letten bij de aankoop van een gps?

Waarop letten bij de aankoop van een gps?

De tijd dat je nog iemand ziet worstelen met wegenkaarten lijkt voorgoed voorbij. Wie regelmatig de baan opgaat, kan niet meer zonder een gps of navigatietoestel.


Waarop letten bij de aankoop van een gps?
Laten we eerst nog even samenvatten waarvoor GPS staat. GPS of Global Positioning System is een manier om je geografische positie eender waar ter wereld te bepalen. Daartoe wordt de afstand tot een aantal satellieten gemeten. De gps-ontvanger berekent vervolgens je exacte positie en toont die op de wegenkaarten van je gps-toestel.

Bovendien weet je dat er bij je gps-toestel tal van wegenkaarten worden geleverd. Op goedkopere modellen enkel standaard de wegenkaarten van de Benelux, de ietsje duurdere modellen beschikken over die van West-Europa of zelfs geheel Europa. Die wegenkaarten bevatten tevens tal van nuttige plaatsen, ook wel points of interest (POI) genoemd. Denk maar aan restaurants, benzinestations, hotels, parkeerplaatsen tot zelfs toeristische bestemmingen.

Wijk je af van de ingestelde route, dan berekent de gps vrij snel een nieuwe route, zodat je binnen de kortste keren terug op het juiste pad wordt gebracht. Tot zover vrij bekende functies, maar welke nieuwigheden zijn er de laatste jaren dan bijgekomen, vraag je je waarschijnlijk af? Hoe onderscheiden de fabrikanten zich nog van elkaar? Tijd dus om even de laatste trends en kenmerken van de draagbare gps-toestellen te schetsen.

Bluetooth
Met de Bluetooth-technologie kunnen apparaten draadloos met elkaar gegevens uitwisselen. Denk maar aan een mobiele telefoon en een headset. Ook in de wagen kan dit nuttig zijn. Als de gps over Bluetooth beschikt kan je bijvoorbeeld een telefoontje plegen via de luidspreker van de gps, en zie je ook op de gps wie er belt. Ook kan je bijvoorbeeld het adresboek van je telefoon kopiëren naar de gps, en naar de adressen navigeren. Een derde toepassing zijn de nuttige plaatsen waarvan in de database bijna standaard een telefoonnummer aanwezig is. Met een druk op de knop kan je dan telefoneren voor een reservatie in een restaurant.

Live verkeersinformatie
Toestellen met een TMC-ontvanger houden je op de hoogte van de actuele verkeersinformatie, zodat je eventuele ongevallen of files tijdig kan ontwijken of vermijden. De verkeersgegevens worden doorgegeven via FM-radiostations. Sommige fabrikanten hebben ook eigen verkeersinformatiesystemen ontwikkeld die accurater werken dan TMC maar waarvoor je wel een maandelijks of jaarlijkse bijdrage dient te betalen.

Gesproken straatweergave
Sinds kort wordt ook op de instapmodellen de naam van straten gesproken weergegeven. Vroeger hoorde je bijvoorbeeld: ‘Naar rechts over 500 meter”; nu is dat eerder ‘Sla rechts de Kerkstraat in of de A2’. Dat voelt voor de meesten iets vertrouwder aan. Bij de duurdere modellen kan je zelfs gesproken instructies doorgeven, zodat je tijdens het rijden het scherm niet dient aan te raken.

Betere weergave van moeilijke verkeerssituaties
Moeilijke kruispunten, afritten of rijvakken worden nu duidelijker weergegeven op het scherm. Dat moet je helpen om rustiger een afrit te nemen of al voor te sorteren, in plaats van op het allerlaatste moment een draai naar rechts te maken.

Geheugen is geen probleem meer
Nog niet zo lang geleden was het interne geheugen beperkt, in die zin dat slechts enkele landen tegelijk geďnstalleerd konden worden. Vandaag is dat probleem opgelost, en volstaat een geheugen(kaart) van 2GB om de wegen van alle Europese landen kwijt te kunnen. Dus geen gegoochel meer met het selecteren van landen... .

Gratis navigatie via apps
De trend lijkt dit jaar gezet. Steeds meer aanbieders van smartphones proberen klanten te lokken door gratis navigatie op de telefoon aan te bieden. De belangrijkste zijn Google (de Android-telefoons), Nokia en Microsoft (met de nog te lanceren Windows 7-telefoons).

Kaartenupdates
Wanneer je een navigatietoestel aankoopt, krijg je er de meest recente wegenkaarten bij, die up-to-date zijn. Echter na een tijd zal je zien dat bepaalde wegen en verkeerssituaties zijn veranderd. Ga daarom best na wat een kaartenupdate je gaat kosten op je toestel. Soms zijn de updates (levenslang) gratis, soms betaal je een eenmalig bedrag voor een update, soms kan je profiteren van een actie waar je de eerste twee jaar steeds je kaarten up-to-date kan houden.

Multimedia
Veel van de navigatietoestellen zijn voorzien van een mediaspeler die muziek, foto’s en afbeeldingen van een geheugenkaart kan afspelen en tonen.

Meer nieuwigheden:
navigatiesysteem
fietscomputer
Dossier: Zorgeloos op vakantie : Waarop letten bij de aankoop van een gps?


Gepubliceerd op : 1 mei 2010 Bron : © elektrozine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Zorgeloos op vakantie

Ook op reis kunnen we niet langer zonder onze gadgets. Een gsm, smartphone, gps, digitale camera of camcorder zijn al goed ingeburgerd, maar steeds vaker gaat ook de laptop of netbook mee.Dossier: Zorgeloos op vakantie


We geven je de nodige tips zodat je gadgets steeds paraat staan voor actie. We overlopen ook de tarieven voor het bellen en internetten in het buitenland, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_ez=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=5121 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_ez=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=5121 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in mobile / gsm / gps

meer nieuws in mobile / gsm / gps
Lancering cuizine.be
  • DSC
    Digital Sound Control. Digitale klankkleurregeling in draagbare audio-apparatuur met een aantal vooraf ingestelde standen afgestemd op verschillende soorten muziek en luistersituaties.
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
NIEUWSBRIEF