word fan

varia

Minder elektriciteitsverbruik door energiezuinige elektronica tegen 2020

Tegen 2020 zal België tot 8,5 procent minder elektriciteit verbruiken dankzij energiezuinige elektronica. Dat zegt Agoria, de federatie van de technologische industrie.


Minder elektriciteitsverbruik door energiezuinige elektronica tegen 2020
De afname zal te danken zijn aan de toegenomen energie-efficiëntie van tal van apparatuur bij gezinnen, kantoren en industrie. Bij de gezinnen gaat het onder meer om tv-toestellen, koelkasten, verlichting of de circulatoren van de verwarming; bij bedrijven om motoren.

De 8,5 procent waarvan sprake is goed voor een besparing van 9,6 terawattuur (TWh). Op Europees vlak zijn de besparingen nog markanter. In de 27 lidstaten van de EU kan er 341 TWh bespaard worden, wat overeenkomt met het jaarlijkse energieverbruik van Italië.

Onze televisies en koelkasten zullen tegen 2020 steeds energiezuiniger worden. Niet alleen is er de introductie van een energielabel voor tv's, vanaf 2012 zullen televisietoestellen nog eens 20 procent zuiniger zijn dan het huidige gemiddelde. Goed voor een besparing in de EU van 43 TWh. En na 2014 zouden enkel nog koelkasten met het A+-label verkocht mogen worden (besparing van 6 TWh).

Ook aan het standby-verbruik wordt er gewerkt. Dat moet tegen 2020 met 73% verminderen. Naargelang van de functie van het toestel mag het standby-verbruik in 2010 namelijk niet meer dan 1 of 2 watt bedragen. En in 2013 moet dit nog eens worden gehalveerd tot 0,5 en 1 watt. De besparingen zijn navenant: 37 TWh.

Met de groei van digitale televisie zijn er heel wat settopboxen in de huiskamers bijgekomen. Om dit stijgende energieverbruik aan banden te leggen, worden er limieten opgelegd tegen 2014 (besparing van 6 TWh).

Andere mogelijke besparingen zijn het vervangen van gloeilampen door spaarlampen en led-lampen (37 TWh); betere circulatoren voor boilers en verwarmingsinstallaties (27 TWh); en spaarzame externe voedingen (9 TWh).

Ook in kantoren en in de industrie kan er heel wat bespaard worden. In eerste instantie op verlichting met energiezuinigere ballasten en armaturen (38 TWh). Maar ook industriële motoren worden steeds energie-efficiënter, goed voor een immense besparing in de EU van 140 TWh.

Meer nieuwigheden:
televisie
digitale televisie
Gepubliceerd op : 27 december 2009 Bron : © elektrozine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws
elektrozine.be
varia
elektrozine.be
varia
elektrozine.be
varia
elektrozine.be
varia
elektrozine.be
varia
elektrozine.be
varia
elektrozine.be
varia
elektrozine.be
varia
elektrozine.be
varia
elektrozine.be
varia
Lancering cuizine.be
  • HDMI Anynet+
    Bedien alle apparaten die via HDMI zijn aangesloten werken met slechts 1 afstandsbediening.
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
  High Dynamic Range: de moeite waard of slechts een gimmick?
Ultra HD rolt volop over de lippen, maar een andere ontwikkeling zou op korte termijn de beeldkwaliteit ...
  Hoe kies ik een projectiescherm?
Een goede projector is maar de helft van een geheel. Ook het projectiescherm is belangrijk als je van ...
  Waarop letten bij de aankoop van een projector
Gek van home cinema? Dan is de aankoop van een projector misschien wel een goed idee. Wij sommen op ...
  Hoe zit het nu eigenlijk met Ultra HD?
Er wordt veel gepraat over Ultra HD: vooral als het over televisies gaat, maar ook bij smartphones, ...
meer tips
NIEUWSBRIEF