word fan

tips

Dossier airco : Gebruik van het koelmiddel

Gebruik van het koelmiddel

Het koel- of koudemiddel is een belangrijk element bij airconditioning. De laatste jaren zijn de koelmiddelen heel wat milieuvriendelijker, efficiŽnter en stiller geworden. Een overzicht.


Gebruik van het koelmiddel
Discussie
Enkele jaren geleden was er een grote discussie aan de gang rond de rol die de koelmiddelen speelden bij de afbraak van de ozonlaag. De eerste koelmiddelen die veel gebruikt werden, waren CFK (R11, R12 en R115). Deze CFK zijn schadelijk voor de ozonlaag en werden door een Europese Richtlijn verboden vanaf 1 januari 2001.

HCFK
De CFK werden vervangen door de heel wat minder schadelijke HCFK zoals R-22. Hoewel deze koelmiddelen minder agressief zijn voor de omgeving, zijn ze toch nog schadelijk voor het milieu en de ozonlaag. Sinds 1 januari 2002 mag men geen nieuwe koeltoestellen meer produceren met dit koelmiddel. Vanaf januari 2004 wordt dit ook uitgebreid naar warmtepompen.

Groene HFK
Sommige koelmiddelen bieden een goede performantie en zijn schadeloos voor de ozonlaag, maar zijn dan weer erg giftig of zeer brandbaar. Nu heeft men enkele goede alternatieven gevonden in de vorm van de groene, milieuvriendelijke HFK's zoals R407C, R410A en R134a. Deze drie middelen hebben geen schadelijk effect meer op de ozonlaag omdat ze geen chloor meer bevatten.

Elk van deze drie koelmiddelen heeft zijn eigen kenmerken: zo is R-134a bijvoorbeeld goedkoper dan R22 maar biedt het een lagere efficiŽntie. Het wordt enkel toegepast voor vermogens groter dan 100 kW. R410a is een zeer efficiŽnt koelmiddel, maar is luidruchtiger dan R22. R407C wordt het meest toegepast in Europa en is stiller dan R22.

R290
Een nieuw koelmiddel is R290 dat geen schadelijke effecten teweegbrengt op ozonlaag of broeikaseffect. Bovendien is het zeer energie-efficiŽnt, stil en 100% ecologisch. In grote concentratie is het wel brandbaar of explosief.

Meer nieuwigheden:
mobiele airco
Dossier airco : Gebruik van het koelmiddel


Gepubliceerd op : 24 juli 2003 Bron : © elektrozine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier airco

Met airconditioning kan je lekker ontspannen thuis, zelfs als het buiten snikheet is. Of beter presteren op kantoor of in het bedrijf.Dossier airco


Bij een bepaalde temperatuur en vochtigheidsgraad voelen mensen zich een stuk prettiger. Een aangename omgevingslucht heeft een positief effect op ons: ze beÔnvloedt de prestaties die we leveren en ons gevoel van welzijn.

Wat is airconditioning?
Inleidend leggen we even uit wat wordt bedoeld met airconditioning. We gaan ook eens even na waarom je voor airconditioning zou moeten kiezen. We helpen ook enkele misverstanden die de ronde doen over airco de wereld uit.

Hoe werkt airconditioning?
De werking van een airconditioner kom je in dit tweede deel te weten. Je krijgt eveneens een overzicht van de belangrijkste types en modellen van airconditioning. Voor de werking van airco zijn koelmiddelen nodig. Welke worden momenteel het meest gebruikt en wat met het milieu?

Hoe kies ik een airconditioning systeem?
In het derde deel krijg je een heleboel tips mee die de keuze van een airconditioning systeem alvast een beetje moeten vergemakkelijken. Via het 6-stappenplan kan je de juiste keuzes maken. Je kan ook het koelvermogen berekenen voor de ruimte die je van airco wilt voorzien. Al airco in huis? We geven je enkele tips voor het gebruik.

Warmtepompen
Warmtepompen zijn een valabel alternatief voor de traditionele verwarmingsinstallatie op gas of mazout. Bovendien kan er met een warmtepomp energievriendelijk verwarmd worden, met een minimum aan C02-uitstoot. Kom alles te weten over de warmtepomp, en welke toestellen de fabrikanten in huis hebben.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_ez=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1023 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_ez=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1023 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
Lancering cuizine.be
  • Condensatiedroogkast
    Droogmachine waarbij het vocht niet via een luchtafvoer wordt weggeleid, maar opgevangen wordt als condenswater in een reservoir. Deze droogkasten kan je dus plaatsen waar je maar wil, je hebt geen afvoerleiding naar buiten...
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
NIEUWSBRIEF
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :