word fan

tips

Dossier airco : Hoe werkt airconditioning?

Hoe werkt airconditioning?

Het principe van airconditioning gelijkt sterk op de werking van een koelkast, waar warmte wordt verwijderd en in de keuken terechtkomt. Een split-aircosysteem bestaat uit een binnen- en buitenunit die via buisjes met elkaar verbonden zijn.


Hoe werkt airconditioning?
De airco onttrekt warmte uit de ruimte (via de binnenunit) en voert die af naar buiten via de buitenunit.

Koelmiddel centraal
Een airco werkt dus volgens het principe van de koelmiddelkringloop. Daarin kunnen we 4 delen onderscheiden: een compressor, een condensor, een ventilator en een verdamper.

Het hart van de airconditioner is de compressor die het koelmiddel rond het systeem pompt. Door de warmteopname uit de lucht wordt het koelmiddel in de verdamper opgewarmd, waardoor gas ontstaat.

De compressor zuigt dit gas uit de verdamper, en voert dit gas onder hoge druk en temperatuur naar de condensor. Daar wordt dit gas omgezet in een vloeibaar koelmiddel doordat het de opgenomen warmte afstaat aan de buitenlucht. Het koelmiddel koelt daarna af, condenseert en vloeit terug naar de verdamper. Via de koude-verdamper wordt de gekoelde lucht opnieuw de ruimte ingeblazen.

Continu proces
Het rondpompen van het koelmiddel is een continu proces, dat doorgaat tot de gewenste temperatuur is bereikt. Een koelmiddel treedt als transportmiddel op om de opgenomen warmte vanuit de verdamper te laten stromen naar de condensor. Daar wordt de warmte weer afgestaan aan de omgevingslucht.

Afname luchtvochtigheid
Door het afkoelen van de lucht zal de in de lucht aanwezige waterdamp condenseren. Daardoor treedt een ander voordeel van airconditioning op: de luchtvochtigheid neemt af. Het condenswater wordt opgevangen in een speciaal reservoir of afgeleid via een leiding.

Lucht of water?
Bij alle toestellen moet de condensor gekoeld worden. Dit kan gebeuren met lucht, met water of een combinatie van beiden. Toestellen die in meer of mindere mate gebruik maken van water hebben een hoger koelvermogen. Het water koelt de condensor sneller en meer af. Bij een mobiele airconditioner die werkt op water plaats je het water in een aparte container in het apparaat.

Omkeerbaar
De warmtepompversie bevat een omkeerventiel zodat het continu proces wordt omgekeerd: buiten wordt energie opgenomen die samen met de compressorwarmte door het binnentoestel wordt afgestaan aan het te verwarmen lokaal.

Dossier airco : Hoe werkt airconditioning?


Gepubliceerd op : 24 juli 2003 Bron : © elektrozine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier airco

Met airconditioning kan je lekker ontspannen thuis, zelfs als het buiten snikheet is. Of beter presteren op kantoor of in het bedrijf.Dossier airco


Bij een bepaalde temperatuur en vochtigheidsgraad voelen mensen zich een stuk prettiger. Een aangename omgevingslucht heeft een positief effect op ons: ze beïnvloedt de prestaties die we leveren en ons gevoel van welzijn.

Wat is airconditioning?
Inleidend leggen we even uit wat wordt bedoeld met airconditioning. We gaan ook eens even na waarom je voor airconditioning zou moeten kiezen. We helpen ook enkele misverstanden die de ronde doen over airco de wereld uit.

Hoe werkt airconditioning?
De werking van een airconditioner kom je in dit tweede deel te weten. Je krijgt eveneens een overzicht van de belangrijkste types en modellen van airconditioning. Voor de werking van airco zijn koelmiddelen nodig. Welke worden momenteel het meest gebruikt en wat met het milieu?

Hoe kies ik een airconditioning systeem?
In het derde deel krijg je een heleboel tips mee die de keuze van een airconditioning systeem alvast een beetje moeten vergemakkelijken. Via het 6-stappenplan kan je de juiste keuzes maken. Je kan ook het koelvermogen berekenen voor de ruimte die je van airco wilt voorzien. Al airco in huis? We geven je enkele tips voor het gebruik.

Warmtepompen
Warmtepompen zijn een valabel alternatief voor de traditionele verwarmingsinstallatie op gas of mazout. Bovendien kan er met een warmtepomp energievriendelijk verwarmd worden, met een minimum aan C02-uitstoot. Kom alles te weten over de warmtepomp, en welke toestellen de fabrikanten in huis hebben.

nieuws
Lancering cuizine.be
  • COP
    Coëfficiënt of Performance is een waarde die de verhouding weergeeft tussen de hoeveelheid afgegeven warmte en de hoeveelheid geleverde energie. Hoe hoger de COP-waarde, hoe energiezuiniger de warmte wordt geproduceerd ...
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
  Wat je nog niet wist over warmtepompen
Je weet al wat een warmtepomp is en hoe het werkt, maar voor je overgaat tot installatie heb je waarschijnlijk ...
  Premie bij installatie warmtepomp
Iedereen weet dat je voor sommige milieuvriendelijke verbouwingen en installaties een premie kunt krijgen ...
  Koelen met een wamtepomp
Niet veel mensen staan er bij stil, maar met een warmtepomp kan je je woning niet enkel verwarmen, maar ...
meer tips
NIEUWSBRIEF