word fan

tips

Wat zijn hybride toestellen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De voorbije jaren was er duidelijk een nieuwe trend te merken in de markt van mobiele apparaten: steeds meer fabrikanten gaan op zoek naar hybride apparaten die kenmerken van twee toestelcategorieën combineren. Maar wat zijn deze hybride apparaten precies en wat zijn de voor- en nadelen?

De eerste vorm van hybride toestellen is een zeer recent type apparaat, namelijk degene die het midden zoeken tussen een smartphone en een tablet. Deze toestellen worden ook wel ‘phablets’ genoemd, een samentrekking van ‘phone’ en ‘tablet’. Deze toestellen worden vooral gekenmerkt door de grootte van het scherm, die ergens tussen de 5- en 8-inch ligt. Een van de voornaamste eigenschappen van een phablet is dat je er net als een smartphone mee kan bellen.

Voordelen:
 • Grotere schermen betekenen meer ruimte om je apps en websites te tonen. Hoe groter het scherm, hoe overzichtelijker alles wordt en hoe beter de leesbaarheid van teksten. En dit in een compacte behuizing: nog mobieler dan een tablet of ultrabook. Phablets hebben op dat vlak een enorm voordeel op smartphones met kleinere schermen. Het belangrijkste aan smartphones is hoe ze de gebruiker een totale media-ervaring bieden. En hoe groter het scherm, hoe aangenamer het is om die media te ervaren en hoe nuttiger je toestel wordt. Om allerlei media te bekijken lijkt het verschil tussen pakweg een 3-inch scherm en een 5-inch variant misschien niet noemenswaardig, maar in realiteit is het dat wel. Ga je nog groter, richting 7- en 8-inchers, wordt websites bezoeken, media bekijken en spelletjes zoeken uiteraard enkel maar aangenamer.
 • Het grotere scherm biedt ook enkele voordelen voor software-ontwikkelaars, waar ook wij als consument voordeel uit halen. Zo is het met een groter scherm niet enkel gemakkelijker om interacties tussen apps te laten plaatsvinden, een groter schermoppervlak maakt dat je ook met meer verschillende vingerbewegingen je scherm kan bedienen.
 • 5-inch schermen en groter leggen ook de weg open naar nieuwe unieke applicatiemogelijkheden. Zo maakt Samsung bijvoorbeeld gebruik van de S-Note-applicatie, waarmee je via de S-Pen notities kan nemen of aantekeningen kan maken.
Nadelen:
 • Hoe overzichtelijk het grotere scherm ook mag zijn, een phablet is niet voor iedereen weggelegd. Van smartphones wordt nog altijd verwacht dat ze heel mobiel zijn en gemakkelijk in je zak of tas passen. Beschik je over een 5-inch scherm of groter, dan zal je al snel merken dat je toestel meenemen niet altijd een sinecure is. Tablets zijn uiteraard nog groter, maar ervaring leert dat de consument de tablet toch vooral thuis gebruikt, bijvoorbeeld bij het tv-kijken of tijdens het koken. Een phablet dreigt dan ook noch vlees noch vis te zijn.
 • Het grote scherm heeft ook een direct gevolg voor hoe je het toestel bedient. Sommige displays zijn zo groot dat je niet anders kan dan ze met twee handen bedienen om bij alle toetsen te kunnen. Niet handig om snel een sms’je te typen en in je andere hand een koffie vast te houden, dus.
 • Een derde nadeel waar de meeste mensen misschien niet meteen aan denken is het feit dat een groter scherm ook nadelig is voor je batterij. Een scherm helder doen oplichten is veruit de grootste energieverslinder van een toestel en logischerwijze betekent een groter scherm ook meer energieverbruik. Gelukkig spelen de meeste fabrikanten hierop in door een accu met hoog vermogen te plaatsen, zodat dit toch deels opgevangen wordt.
 • Uiteraard ga je ervan uit dat je heel voorzichtig met je apparatuur zal omgaan, maar een ongelukje is al snel gebeurd. Laat je je toestel bijvoorbeeld vallen, dan zal een groter scherm je zeker geen hulp bieden bij de stevigheid van je telefoon. Een scherm is het zwakste punt van elk toestel en wie zijn smartphone of tablet al eens op de grond liet vallen weet dat dit onderdeel het gemakkelijkst stukgaat. Hoe groter het scherm, hoe groter de kans dat het breekt of barst.
Voorbeelden van phablets: Samsung Galaxy Note 8.0, Samsung Galaxy Note II, Huawei Ascend Mate, LG Optimus Vu.

De tweede vorm van hybride toestellen is de zogeheten ‘tabtop’. Deze toestellen zweven, zoals de naam doet vermoeden, ergens tussen een tablet en een laptop in. Tabtops focussen zich op het grootste verschil tussen een tablet en een laptop: het fysieke toetsenbord. De apparaten komen net als een tablet met een aanraakscherm en worden door fabrikanten op allerlei manieren uitgerust met een al dan niet afneembaar toetsenbord.

Voordelen:
 • Het extra toetsenbord is een groot voordeel voor wanneer je lange teksten moet verwerken. Typen gaat nog altijd pakken sneller als je een fysiek toetsenbord ter beschikking hebt. Bovendien heb je bij afneembare toetsenborden geen problemen met extra gewicht als je je tablet gewoon ergens mee naartoe wilt nemen zonder dat je grote stukken tekst gaat moeten verwerken.
 • Het toetsenbord biedt niet enkel een handige manier om teksten in te voeren, het biedt in de meeste gevallen ook extra media-aansluitingen, zoals USB- en HDMI-poorten, aansluitingen voor microSD-kaartjes, enzovoort.
 • In de meeste externe toetsenborden zit meestal een aparte accu ingebouwd, die je tablet van extra levensduur voorziet. Is de batterij van je scherm leeg, kan je dus nog altijd terugvallen op die van je toetsenbord. Is je toetsenbord - of in het ergste geval, je tablet - stuk, dan kan je je gewoon een nieuwe aanschaffen zonder ook een nieuwe tablet - of toetsenbord - in huis te halen. In vergelijking met een laptop of ultrabook hoef je dus niet een compleet nieuw toestel te kopen, maar enkel het deel dat niet meer werkt.
Nadelen:
 • Jammer genoeg moet je het toetsenbord bij dit soort apparaten meestal apart aankopen en moet je dus op je tablet een meerkost betalen.
 • Het scherm op zich mag dan wel gemakkelijk zijn om overal mee naartoe te nemen, het toetsenbord is doorgaans iets minder mobiel. Het apparaat is immers een pak minder compact opgebouwd dan een ultrabook. Een vormgeving uit één stuk zal altijd compacter opgebouwd zijn dan dezelfde vorm in twee of meerdere onderdelen. Dat is ook zo bij tabtops.
 • Dit nadeel lijkt niet voor iedereen van toepassing, maar voor degenen die veel overschakelen van tablet naar laptop - en dus het toetsenbord regelmatig in de docking stoppen en eruit halen - kan er na verloop van tijd slijtage merkbaar zijn.
 • Wat we even geleden opsomden als voordeel, kan je ook zien als een nadeel: geeft je tablet of toetsenbord de geest en wil je overschakelen naar een ander toestel of een andere fabrikant, zal je naar alle waarschijnlijkheid geen nut meer hebben aan je apparaat omdat het niet compatibel is met je nieuwe toestel.
 • Omdat fabrikanten zich zowel moeten focussen op de grootte en mobiliteit van het scherm als op de mogelijkheid om een toetsenbord aan te sluiten, krijgen we soms andere schermformaten te zien dan dat we gewoon zijn. Gebruik je de toestellen als tablet in landschapmodus, kan je aangenaam werken. Schakel je echter over naar portretmodus, is het scherm soms te lang en te smal en voelt het onnatuurlijk aan. Dat komt omdat ze met het toetsenbord altijd in landschapmodus gebruikt worden.
Voorbeelden van tabtops: Lenovo IdeaTab Lynx, Microsoft Surface, Asus Transformer Pad.

Opmerking: het valt op dat verschillende apparaten steeds meer naar elkaar toe groeien. Deze trend trekt zich ook door naar andere categorieën. Binnen de wereld van vision is er steeds minder verschil tussen plasma- en led-televisies, zowel in beeldprestatie als in design. Ook in de wereld van de fotografie is deze trend merkbaar: denk maar aan de steeds kleiner wordende grens tussen digitale camera's en smartphones, enerzijds te danken aan de beter wordende camera's op smartphones en anderzijds door camera's die dankzij 3G- of wifi-verbindingen en mobiele besturingssystemen als Android online mogelijkheden van smartphones meekrijgen.

Ook binnen de tabletwereld staan de ontwikkelingen niet stil. Apparaten zoals de iPad Mini en de net gelanceerde HP Slate zijn eigenlijk geen phablets omdat je ze niet kan gebruiken om te bellen, maar lijken met hun kleine schermen steeds meer op smartphones. Een andere opvallende evolutie zien we bij de Surface-tablet van Microsoft, dat in de beschermhoes een toetsenbord integreerde en zo een stap dichter komt bij een ultramobiele tabtop.

Meer nieuwigheden:
smartphone
Gepubliceerd op : 6 maart 2013 Bron : © elektrozine.be
print e-mail
nieuwsbrief
Nieuwigheden
Samsung : Galaxy S7 Edge Zwart
Samsung
Galaxy S7 Edge Zwart
< € 799
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_ez=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=930 and a.id not in (7204)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_ez=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=930 and a.id not in (7204) order by a.datum_online desc, a.created desc

elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips

laatste nieuws in mobile / gsm / gps

meer nieuws in mobile / gsm / gps
Lancering cuizine.be
 • 3G
  Mobiele technologie van de derde generatie. Met 3G wordt de bandbreedte van de netwerken voor mobiele telefoons voldoende hoog voor het versturen van video en audio.
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
NIEUWSBRIEF