word fan

tips

Tien tips om je tuin te verlichten

Het is weer lente, en dat wil zeggen dat we binnenkort opnieuw meer tijd in onze tuin zullen doorbrengen. Om ook 's avonds van je tuin te kunnen genieten, heb je echter nood aan de juiste buitenverlichting. We deden inspiratie op bij Modular en stelden een lijstje handige tips op.

Tip 1: Subtiele verlichting kan mooi zijn
Verlichting hoeft niet altijd opvallend te zijn. Een stijlvolle armatuur kan je verlichting meer integreren in je tuin. Zo ziet de Branch-armatuur er uit als stukken boomstronk die je via een verbindingsstuk aan elkaar kunt klikken, waardoor die een natuurlijk uiterlijk meekrijgen en perfect tussen enkele bomen passen. Deze armatuur is beschikbaar met led-, fluorescentie- of ontladingslampen.

Ook de Skifv (verkrijgbaar met led- of fluolamp) doet met zijn paddenstoelenvorm heel organisch aan en zorgt voor een subtiele verlichting van bijvoorbeeld een pad doorheen de tuin.

Tip 2: Mooie verlichting mag ook opvallen
Heb je liever een armatuur die meer in het oog springt, dan is de Hit-Me een leuk alternatief. Deze tl-verlichting lijkt op een grote spijker die vastgeroest zit in het gras. De Gutter is dan weer opgebouwd als een kubus, maar is verder asymmetrisch opgebouwd, wat voor een diffuse lichtverspreiding zorgt. Gutter is beschikbaar met twee verschillende lichtbronnen (PL 7W of G9 max. 40W) en is verkrijgbaar in zwart of de speciaal voor deze armatuur ontwikkelde 'desert' kleur. De Gutter valt door zijn hoekige design meteen op in elke tuin.

De Juliette lijkt dan weer op een klassieke spot waarmee je onder meer grote bomen kan uitlichten. Dankzij de handige grondpin kan het toestel in de hoogte versteld worden en rond haar middelpunt 360° draaien. De lampenunit kan op zijn beurt binnen een hoek van 120° naar boven of naar beneden gericht worden. Op die manier kan je afwisselen welk deel van je tuin je verlicht en hoe je dat precies doet.

Tip 3: Trek je binnenverlichting door naar je terras
Een terras of zithoek in de tuin ligt steeds meer in het verlengde van de interieurstijl die binnenshuis toegepast wordt. Het is dan ook logisch dat je buitenverlichting goed moet aansluiten bij de stijl die in je woning gebruikt wordt. Modular biedt daarom verschillende armaturen aan die geschikt zijn voor zowel binnen- als buitengebruik, waardoor je voor een naadloze overgang tussen beide delen kan zorgen.

Zo is de Kabaz-verlichting voorzien van voorzetluiken die je zo kan aanpassen dat de armatuur een oosterse uitstraling of de look van een strandhuis meekrijgt. Dankzij het snoer van vijf meter kan je de Kabaz gemakkelijk verplaatsen.

De Mini Boxlite is dan weer van een strak design voorzien. Dankzij zijn IP 65 is deze armatuur goed bestendig tegen vochtige situaties, waardoor die zonder problemen bij het zwembad of de sauna geplaatst kan worden.

Tip 4: Kies groene verlichting
Je tuinverlichting bevindt zich in een groene omgeving, dus is het ergens wel passend dat je energiezuinige lampen kiest voor je buitenarmaturen. Ledlampen zijn het meest milieuvriendelijk met een energieverbruik dat tot 75% lager ligt dan dat van een halogeenlamp. Bovendien hebben ledlampen een lange levensduur, zodat je ze minder snel moet vervangen dan andere lampen.

Tip 5: De juiste armatuur voor een optimaal effect
Het klinkt logisch, maar elke verlichtingsoplossing straalt een ander soort licht uit en is dan ook geschikt voor verschillende doeleinden. Wil je bijvoorbeeld langdurig een boom of struik verlichten, kies dan voor de Grannos Round- of Square-armaturen met een ledmodule van 1500 lm. Wil je je gevel in de verf zetten, is de Grannos Asy, die langs een muur ingebouwd wordt, een betere oplossing. Voor onder meer struiken en bloemperken zijn onder meer de Juliette, Branch, Skifv en Fall dan weer geschikt.

Tip 6: Speel met licht en donker
Het gebruik van sensoren bestaat al een tijdje voor tuinverlichting, maar ook dimmers zijn een leuke toevoeging aan je lichtoplossingen. Door je tuinverlichting dimbaar te maken, kan je nog meer accenten creëren in je tuin of op het terras. Ook de lichtkleur speelt uiteraard een belangrijke rol in het verkregen effect. Ga ook niet te ver in de belichting van je tuin: gebruik je te veel armaturen, gaat het effect van het licht grotendeels verloren. Less is meestal more.

Tip 7: Vergeet de oprit niet
Naast verlichting in de tuin is het belangrijk om ook je oprit van een goede belichting te voorzien. Zo kan je de A(r)mor-armatuur zowel in de oprit inbouwen of aan een muur of gevel ophangen. Het ontwerp is gebaseerd op de Stealth-bommenwerpers van het Amerikaanse leger, waardoor de A(r)mor-toestellen meteen een statement maken. Er is keuze uit het enkelvoudige model, waarbij het licht in één richting uitstraalt, en de dubbele met twee lichtverspreidingen. De armatuur kan zowel horizontaal als verticaal op een wand of gevel geplaatst worden, of met de optionele grondpin in zachtere ondergronden gezet worden.

Tip 8: Leg verschillen tussen functionele verlichting en sfeer- en accentverlichting
Het is belangrijk om verschillen aan te leggen tussen functionele lichtoplossingen en verlichting die dient om sfeer te creëren in je tuin. Lage armaturen die hun licht naar de grond stralen of lichtpaaltjes zijn ideaal voor het verlichten van tuinpaden of de oprit. Ook grondspots die in het pad worden ingebouwd kunnen dienen als oriëntatieverlichting. Sfeerverlichting, van armaturen die bijvoorbeeld tussen een aantal bomen staan, heeft als doel de mooiste aspecten van je tuin in de verf te zetten. Voor sfeerverlichting achteraan de tuin kan je ook met hogere en sterkere verlichting werken, terwijl je vooraan beter subtiel te werk gaat.

Tip 9: Gebruik de juiste kleuren
Minstens even belangrijk als het type verlichting dat je gebruikt, is de kleur van dat licht. Zo zullen verschillende soorten wit een ander effect hebben op het uiterlijk van je tuin. Een geler licht zal voor warmte zorgen, terwijl wit licht de moderne look van de tuin moet benadrukken. Ook kan je kiezen voor een andere kleur om je armaturen nog meer in het oog te laten springen.

Tip 10: Zorg voor voldoende veiligheid
Omdat buitenverlichting niet alleen schokbestendig moet zijn (voor bescherming tegen bijvoorbeeld takken), maar ook in aanraking kan komen met vocht, moet die verlichting uiteraard aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden voldoen. Zo kan je aan de hand van de IP (International Protection)-waarde van de armatuur aflezen hoe goed je toestel tegen deze factoren beschermd is. Daarbij duidt het eerste cijfer op de graad van bescherming tegen stof of vaste voorwerpen. Het tweede getal geeft de waterdichtheid van het apparaat weer. Hoe hoger de cijfers, hoe hoger de bescherming tegen deze externe factoren. Het is dus aan te raden een systeem te nemen dat een hoge IP meegekregen heeft.

Bovendien zorg je er best voor dat je tuinverlichting zich op een apart circuit dan bijvoorbeeld de verlichting voor je zwembad, vijver of fontein bevindt. Het wordt ook aangeraden om je functionele verlichting en je sfeerverlichting op afzonderlijke stroomgroepen te plaatsen.

Meer nieuwigheden:
MODULAR
buitenverlichting
Gepubliceerd op : 23 maart 2012 Bron : © elektrozine.be
print e-mail
nieuwsbrief
Nieuwigheden
Louis Poulsen : LP Nest
Louis Poulsen
LP Nest
Louis Poulsen : Bysted
Louis Poulsen
Bysted
Louis Poulsen : Nyhavn Wall
Louis Poulsen
Nyhavn Wall
nieuws
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
elektrozine.be
tips
Lancering cuizine.be
  Dossier: Slimme led-lampen
Slimme led-lampen zijn ongelooflijk 'hot' en lijken een belangrijk deel van de smart home-omgeving te ...
  Dossier: Interieur 2014
Dit jaar mocht de Kortrijkse Xpo opnieuw zijn deuren openen voor de Biënnale Interieur. In dit dossier ...
meer dossiers
NIEUWSBRIEF